SIFIR ATIK PROJESİ

Sayın Cumhurbaşkanımızın Refikaları Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde 2017 yılında, çevre konularında farkındalığı artırmak, sürdürülebilir kalkınma ilkelerine uygun olarak atıkları kontrol altına alabilmek üzere başlatılan “Sıfır Atık” projesiyle 2035 yılında, geri dönüştürülebilir tüm atıkların %60’ının geri dönüştürülmesi hedeflenmektedir.

Sayın Hanımefendi ve BM Genel Sekreteri Guterres, 19 Eylül 2022 tarihinde New York'taki BM Genel Merkezi'nde görüşmüş, “Sıfır Atık” uygulaması konusundaki farkındalığı artırmayı amaçlayan “Küresel Taahhüt”ü imzalamışlardır. Birçok ülkeden destek alan sözkonusu taahhüt belgesi halen imzaya açık bulunmaktadır.

Bu kapsamda Sıfır Atık konusunda, BM II. Komite’ye “Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi’ni İlerletmek Üzere Sıfır Atık Yaklaşımlarının Teşvik Edilmesi” başlıklı karar tasarısı 3 Ekim 2022 tarihinde sunulmuştur. Kararda, BM bünyesinde 3 yıl hizmet verecek bir danışma kurulu oluşturulması başta olmak üzere, 2023 yılında BM 77. Genel Kurul Başkanı tarafından üst düzeyli bir toplantı düzenlenmesi ve 30 Mart’ın her yıl kutlanmak üzere "Uluslararası Sıfır Atık Günü" ilan edilmesi ve tüm bu faaliyetlerin, BM bütçesine yük getirmeyecek şekilde gönüllü katkılarla gerçekleştirilmesi, bu süreçte UNEP ve BM-Habitat’ın da yer alması önerilmiştir. Karar tasarısı, 21 Kasım 2022’de Komite’de; 14 Aralık 2022 tarihinde ise Genel Kurul'da oydaşmayla kabul edilmiştir. Ülkemizin sunduğu karara 105 ülke de ortak sunucu olmuştur.

Sözkonusu kararın uygulanmasına yönelik olarak önümüzdeki dönemde çeşitli faaliyetler ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.