Uluslararası Ekonomik Sorunlar (Ocak-2005)

“Uluslararası Ekonomik Sorunlar” dergisinin 16’ncı sayısında siz saygıdeğer okurlarımıza merhaba demekten ve bu ilk buluşmamızın dergimizin dördüncü yıl dönümüne rastlamasından  büyük mutluluk duyuyorum.

Şubat 2001’den bu yana kesintisiz olarak yayın hayatını sürdüren Bakanlığımızın ilk  ve tek Türkçe dergisinin, saygıdeğer meslektaşım Büyükelçi Oktay Özüye’den devraldığım koordinatörlüğünü yapmak bana onur ve heyecan veriyor. Bu dört yıl içinde yurtdışındaki görevim sırasında bir okuyucu olarak dergiyi izlemiştim. Şimdi ise sizden gelecek katkılarla dergimizin mutfağında yer alacak ve   artan okuyucu ilgisini canlı tutmaya, dergiyi daha da ilgi çekici hale getirmeye çalışacağım.

Dergimizin bu sayısında her zaman olduğu gibi değişik ve yeni konularla karşınızdayız. Ülkemizin katıldığı bölgesel tercihli ticaret görüşmelerine ilişkin makalede, İslam Konferansı Örgütü, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve D-8 çerçevesindeki gelişmelere yer verilmektedir. Geçen yıl Serbest Ticaret Anlaşmalarını (STA) ülkemiz açısından ele alan bir makale yayınlamıştık. Bu sayıda da STA’ları  ABD dış ticaret politikasındaki önemi bakımından inceleyen bir makalemiz var. Ülkemizin kurucu üyesi olduğu Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bünyesinde oluşturulan  proje geliştirme fonu hakkında bilgilerin yer aldığı makalede fazlaca bilinmeyen bir konudaki güncel bilgileri dikkatinize sunuyoruz. Turizm ve kalkınma konulu makalede, turizm sektörünün dünyadaki gelişimi hakkında özlü bilgiler yer almaktadır. Her sayımızda fazlaca bilinmeyen bir konuya yer vermeye çalışmaktayız. İşte bu sayıda da 1980’li yıllarda enerji dar boğazı ve petrol krizinin etkisiyle ortaya çıkan ve insan sağlığını tehdit eden hasta bina sendromu olarak bilinen ilginç bir konuyu sunmaktan memnuniyet duyuyoruz.

Sayın okurlarımız, bize çalışmalarımızda ışık tutacak katkı ve eleştirilerinizi bekliyoruz.

Saygılarımla,

Oğuz Özge