Sözcü Selçuk Ünal'ın Olağan Basın Toplantısı, 09 Eylül 2011

 


Değerli Arkadaslar,

Haftalık olağan basın toplantımiza hoş geldiniz. Bugun aramızda Mısır’lı basın mensubu misafirlerimiz var. Mısır’dan gelen  gazeteci arkadaşlarımıza, kardeşlerimize de hoş geldiniz diyorum. Onları da selamlıyorum. Ankara’da ve İstanbul’da temaslarda bulunan Mısır’lı gazeteci arkadaşlar da toplantımızı izleyecekler. Kendileriyle bugün de görüşmelerimiz devam edecek. Tekrar hoş geldiniz.

 

Ben birkaç hususu aktararak toplantımıza başlamak istiyorum. Sonra da varsa sorularınıza geçebiliriz. Birincisi, daha önce de duyurmuştuk. Afganistan’da daha önce kaçırılan 4 vatandaşımız vardı. Bu vatandaşlarımız bugün itibariyle salimen ülkemize döndü. Kendilerine ve ailelerine bir kez daha  geçmiş olsun diyoruz. Gerek NATO makamları olsun gerek diğer çevreler olsun, serbest bırakılma sürecinde çaba gösteren ilgili tüm taraflara da teşekkür ediyoruz.

 

Önümüzdeki dönemle ilgili olarak bir açıklama yapmak istiyorum. Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio de Aguiar Patriota, Sayın Bakanımızın davetine icabetle 11-12 Eylül tarihlerinde ülkemize bir ziyaret gerçekleştirecektir. Bu ziyaret çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da kabul edilecek. Ziyaret vesilesiyle iki ülke dışişleri bakanları arasında 2006 yılında kurulmuş olan ve Sayın Bakanımızın da 2010 Nisan ayında Brezilya’yı ziyareti sırasında ikincisi düzenlenen yüksek düzey işbirliği komisyonunun üçüncü toplantısı için İstanbul’da bir araya gelinecek. Görüşmelerde Türkiye ile Brezilya arasında son dönemde stratejik seviyeye taşınan ilişkilerin yanı sıra her iki ülkeyi ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konular da ele alınacak. Bu ziyaret,  Brezilya Dışişleri Bakanının, dışişleri bakanlığı görevine getirilmesinin ardından ülkemize yapacağı ilk ziyaret olacaktır.

 

Bunun dışındaki diplomatik  temaslarımız da tabii ki devam ediyor. Sayın Bakanımızın aramalari üzerine Ürdün ve Alman Dışişleri Bakanlarıyla birer telefon görüşmesi oldu. Bu telefon görüşmelerinde Ürdün Dışişleri Bakanıyla Arap Ligi toplantısı öncesinde Ortadoğu’yu ilgilendiren konularda genel bir istişare yapıldı. Alman Dışişleri Bakanı ile de Ortadoğu’daki gelişmeleri ilgilendiren hususlarda genel bir görüş alışverişi yapıldı. Bu kısa açıklamadan sonra duracağım. Varsa sorulara geçmek istiyorum.

 

SORU: Sevil Küçükkoşum. Hürriyet Daily Nevs Gazetesi. Üç soru sormak istiyorum. Birincisi NATO çatısı altında planlanan füze savunma sisteminin radar bölümünün Türkiye’ye kurulması yönünde netleşen kararın ya da en azından bu yöndeki sizin açıklamalarınızdan, Türkiye’nin niyetini ortaya koymasının ardından İran’dan artarak devam eden eleştirel tonda açıklamalar geliyor. Bu konuyla ilgili İran’la yakın zaman içerisinde bir temas kuruldu mu? Bu konuyu görüşmek için onu sormak isterim. İkinci sorum, Irak’tan Neçirvan Barzani’nin Türkiye’ye önümüzdeki hafta bir ziyaret gerçekleştirmek istediğine yönelik haberler var bugün basında. Böyle bir ziyaret talebi var mı ve tarihi netleşti mi acaba? Üçüncü sorum da Başbakan Erdoğan’ın El Cezire Televizyonuna verdiği röportajda şöyle bir ifadesi var. İsrail’in Doğu Akdeniz’deki doğal kaynakları tek taraflı olarak kullanamayacağına ilişkin bir yorumu var. Bunu  hangi çerçevede değerlendiriyorsunuz? Bunu biraz netleştirebilir misiniz acaba? Teşekkür ederim.

 

SELÇUK ÜNAL: Öncelikle, ilk sorunuzla başlayayım. Bildiğiniz gibi yeni konsept, yeni stratejik konsept ittifakın 21. Yüzyıl güvenlik sorunlarina mukabele edilmesi için yapılmıştı. Savunma yeteneklerine dayalı olarak da NATO’nun caydırıcılığını güçlendirmesini amaçlıyor. Bu çerçevede birçok ülkenin yeni kurulacak bu sistemde yapacağı çalışmalar var. Biz de bu bağlamda radar sisteminin ülkemizde konuşlanacağını belirttik. Bir kez daha tekrarlamak istiyorum ki, bu sistem herhangi bir ülkeye karşı değil, NATO alanının savunmasına yöneliktir ve savunma sistemidir. Türkiye’de kurulması öngörülen sistem de sadece bir radar sistemidir. İkinci sorunuza gelirse Neçirvan Barzani’nin ülkemize geleceği yönündeki haberi okudum. Bende bu konuda henüz bir resmi bilgi yok. Ancak, tabiatıyla gerek Irak makamlarıyla gerek bölge makamlarıyla temaslarımız sürüyor.

 

Nitekim, Bakanlığımız Müsteşarı Büyükelçi Sayın Feridun Sinirlioğlu Irak’la resmi istişareler için yarin Bağdat’a gidecek. Bilahare Bağdat’tan Erbil’e gitmesi öngörülüyor. Bu temaslarda Irak’la ilişkilerimiz tabii ki her anlamda ele alınacaktır. Tabiatıyla terörle mücadele konusu da bu temaslar sırasında gündeme gelecektir.

 

Sayın Başbakanımızın açıklamasını sordunuz. Bu konuda başta Sayın Başbakanımız tarafından olmak üzere gerekli açıklamalar yapıldı. Benim buna ekleyecegim herhangi bir husus yoktur.

 

SORU: Başbakanın açıklamalarında yer alan  unsurlardan bir tanesi de savaş gemilerinin yani Türk savaş gemilerinin donanmasının gemilerimize eşlik edeceği yani Türk gemilerine eşlik edeceği yönünde. Yani şunu mu çıkartmak gerekiyor buradan. İnsan hakları örgütlerinin bundan sonra ki süreçte Gazze’ye yardım gönderirken Türk donanması bu gemilere eşlik mi edecek acaba teşekkür ederim.

 

SELÇUK ÜNAL: Bu sorunun cevabıni az once verdim. Bu konuda başta Sayın Başbakanımız tarafından olmak üzere açıklamalar yapılmıştır. Buna da şu anda benim ekleyecegim herhangi bir husus yoktur.

 

SORU: Selçuk bey, Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetiminin Türkiye’den  Ekim’e kadar operasyon yapmaması sınır ötesi istediği yönünde de haberler var, doğru mudur? Ayrıca, yine Kürt yönetiminin İçişleri Bakanı Kerim Sincari’nin de geçtiğimiz günlerde Ankara’ya gizli bir ziyaret yaptığı belirtiliyor. Böyle bir ziyaret gerçekleşti mi? Teşekkürler.

 

SELÇUK ÜNAL: Terörle mücadelede işbirliği olmak üzere birçok konuda bölge makamlarıyla zaten temaslarımız var, bunlar sürecek de. Ancak, bahsettiğiniz  iki  konu hususunda bende şu anda resmi bir bilgi yok.

 

SORU : Buket Güven Türkiye gazetesi. Benim sorum İsrail’le ilgili olacak. Türkiye, İsrail askeri uçaklarına hava sahasını kapatmayı düşünüyor mu? Daha önce Polonya’ya giden bir uçağa izin verilmemesi gündeme gelmişti. Böyle ikinci  bir vaka ya da bilmediğimiz bir izin verilmemesi gibi bir durum söz konusu oldu mu? Bizimle paylaşabilir misiniz? Bir de BM toplantıları çerçevesinde İsrail’le herhangi bir görüşme ayaküstü de olsa planlanıyor mu? Teşekkür ederim.

 

SELÇUK ÜNAL:  Bizim en son Sayın Bakanımız tarafından açıklanan önlemlerimiz zaten gayet açık. Bundan önce alınmış önlemler de vardı. Askeri uçuşlar bunlarin arasında idi zaten. Yeni alınmış başka bir onlem yok. Eski önlemler aynen devam ediyor. Bahsettiğiniz olayı ben tam hatırlayamadım. Polonya’ya giden uçak için izin konusuna bakmam lazım açıkçası. BM’de ise şu anda planlanmış herhangi bir görüşme yok.

 

SORU : Selçuk bey benim de iki sorum olacak. Fulya Özerkan, AFP. İlk sorum bu erken uyarı radar sistemlerinin Türkiye’de konuşlanmasına ilişkin en son yaptığınız açıklamada teknik görüşmelerin nihayete erdiğini söylemiştiniz. Bu konuda detay var mıdır? Hangi illerde konuşlanması planlanıyor. Bir de komutanın kimde olacağına ilişkin bilgi var mı? Ve bu açıklamanın zamanlaması konusunda da çok eleştiri yapılmıştı. BM raporunun sızdığı günün akşamında yapıldığına dair. Bu konuda eleştirilere ne diyorsunuz. Bir de Erdoğan’ın Mısır ziyaretini Arap turuna çevirmesi gündeme geldi. Libya ve Tunus’da eklenecek bu tura. Gazze’ye seyahati acaba gündemden düştü mü?

 

SELÇUK ÜNAL: Öncelikle Türkiye’de radar boyutu kurulması öngörülen bu savunma sisteminin birçok ülkede unsuru olacak. Türkiye’de bir radar unsuru konuşlanacağını duyurduk. Bunun yeri konusunda takdir edersiniz ki şu aşamada, burada kamuoyuna herhangi bir bilgi verme ve açıklama yapma durumumuz yok.  Bu konudaki çalışmalar sürüyor, sürmeye de devam edecek.  Bu konuda gazetelerde değişik haberler yer aldı. Ancak, şu anda resmi olarak söyleyebileceğimiz bir yer ismi yok. Komutası konusunda ise, daha önce de söyledik. Burada ortak bir komuta kontrol sistemi var. NATO çerçevesinde kurulan bir savunma sistemi olduğu için tabiatıyla Türkiye de bu komuta kontrol sisteminde yer alacak, rol alacak. Zamanlama konusundaki eleştirilere katılmıyorum. Bu konuda görüşmeler sürüyordu. İsrail’le ilgili açıklamanın yapıldığı güne denk gelmesi tesadüftür. Bunda herhangi bir art niyet yoktur.

 

Gazze konusunda ise Sayın Başbakanımızın bu konuda yaptığı açıklama noktasındayız. Kendisi zaten bu konuda gayet net bir açıklama yaptı.

 

SORU  : Selçuk bey Bağdat temasları hakkında bilgi verebilir misiniz? Kürt yönetimiyle de bir temas sözkonusu olacak mı? O ilin dışında? Bir de Türkiye’nin mesajı ne olacak Bağdat yönetimine. Merkez Irak hükümetine.

 

SELÇUK ÜNAL: Öncelikle şunu söylemek isterim. Sayın Müsteşarımızın Bağdat’a gidişi Irak makamlarıyla yapılan düzenli istişarelerin, dışişleri bakanlıkları arasında gerçekleştirilen düzenli istişarelerin çerçevesinde yapılmaktadır. Bu anlamda Irak’la ikili ilişkilerimiz, bölgesel konular ve tabii ki  terörle mücadele konusu da gündeme gelecektir. Buradan da Sayın Müsteşarımızın Erbil’e giderek orada temaslarda bulunacağını söyledim. Orada da terörle mücadele konusu, terörle mücadelede işbirliği konusu tabiatıyla gündemde olacaktır.

 

SORU  : Özden Sanberk  bugün bir gazetedeki röportajında Gazze’nin de artık Kıbrıs gibi milli mesele olarak değerlendirildiğini Türkiye için söylüyor. Bunu  dışişlerinin bir politikası olarak yorumlamak doğru olur mu acaba?

 

SELÇUK ÜNAL: Şöyle söyleyeyim, sizin de söylediğiniz gibi, Büyükelçi Sayın Özdem Sanberk Bakanlığımızdan emekli olmuş bir değerli mensubumuzdur ve eski müsteşarımızdır. Ben verdiği beyanatın bu çerçevede olduğunu anlıyorum. Ama kendisi Türkiye’nin Palmer Komisyonuna verdiği üyeydi. Aynı gazeteden bahsediyorsak ki tahmin ediyorum o açıklamayı kastediyorsunuz. Orada kendi anilarinin da cercevesinde bir siyasi konunun onemine işaret etmistir. Tabiatıyla Filistin konusu, bu bağlamda Gazze konusu Türkiye’nin son derece yakından takip ettiği, gayet önem verdiği bir konudur. Bunu herhalde tekrarlamamıza gerek yok.

 

SORU  : Zeynep Şafak Hürriyet gazetesi. Selçuk bey 5 Eylül günü Afganistan’da yeniden bir bombalı saldırı meydana geldi ve 8 kişi öldü. Ölenler arasında bir Türk mühendisinin de yer aldığı söyleniyor. Sizin elinize ulaşmış kimliğine veya ilişkin bir bilgi var mı?

 

SELÇUK ÜNAL:  Bu konuda bir vatandaşımızın mayın patlaması sonucunda yaralanarak vefat ettiği konusunda elimizde bir bilgi var. Ancak, takdir edersiniz ki, ailesiyle paylaşmadan önce ve ailesiyle gerekli irtibatı kurmadan önce kimliğini kamuoyunun önünde hiçbir zaman söylemiyoruz. Yani isimleri. Ancak, Büyükelçiliğimiz bu olayın olduğu günden andan itibaren gerek NATO makamları gerek Afgan makamları gerekse ilgili şirket yetkilileriyle yakın temastadir. Cenazenin getirilmesi için çalışmalarımız sürüyor.

 

SORU: Selçuk bey yine Irak konusunda bir sorum olacaktı. Zeynep Tuğrul. Star gazetesi. Saddam sonrası gerçekleştirilen ilk demokratik seçimlerle kurulan Irak hükümeti ile Türkiye arasında imzalanan ilişkilerin boyutunu belirleyen anlaşmada sıcak takip konusu boş bırakılmıştı. Daha sonra doldurulacaktı o madde. Biliyorsunuz ki bu PKK ile mücadelede daha geçen haftalarda Irak Türkiye’ye bir Nota verdi. Acaba, Türkiye, Sayın Sinirlioğlu’nun ziyaretinde sıcak takip konusunun bu anlaşma çerçevesinde resmen yer alması için bir talep iletecek mi?

 

SELÇUK ÜNAL:  Demin de söyledim, bu temas ve ziyaretler sırasında terörle mücadele konusu da tabiatıyla geniş bir şekilde ele alınacak. Ancak, bunların ayrıntılarına şu anda girmek mümkün değil.

 

SORU  : Bülent Kaya. Kanal  7. Mısır ziyareti kapsamında Başbakanın Tahrir meydanında bir konuşma yapabileceği  ifade ediliyor. Bu konuda bir bilgi var mı? Bu konuda bir hazırlık var mı? Bir de Mısır’la Doğu Akdeniz’de bir ortak tatbikat noktasında bir anlaşma yapılacağı ifade ediliyor. Bu bilgiler doğru mudur?

 

SELÇUK ÜNAL: Sayın Başbakanımızın Mısır’a gidişi için yapılan hazırlıklar sürmekte. Bu konuda Mısır makamlarıyla bir istişare programı üzerinde de halen çalışılmaktadır. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde hangi anlaşmaların imzalanacağı hangi konuların ele alınacağı, bunlar genel olarak belli olmakla beraber henüz kesinleşmemiş hususlardır. Ancak, Sayın Başbakanımızın programı netleştiğinde veya imzalanacak anlaşma netleştiğinde bunlar kamuoyuyla paylaşılacaktır. Başka soru yok herhalde. Teşekkür ederim arkadaşlar.