Kamerun'ın Ekonomisi

Kamerun 45 milyar ABD Doları büyüklüğündeki GSYİH’sıyla Orta Afrika’nın en büyük ekonomilerinden birini oluşturmaktadır. Kamerun, 1994’te kurulan Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Topluluğu’nun (CEMAC) en büyük ülkesidir. CEMAC üyesi 6 ülke 1999’da, ortak para, ortak gümrük tarifesi ile kişi ve malların serbest dolaşımını öngören Gümrük Birliğini onaylamış olup, tam uygulamaya yönelik çalışmalar günümüze kadar devam etmiştir. Kamerun coğrafi konumu itibarıyla Orta Afrika’nın giriş kapısıdır. 2020 verileri itibariyle ülkenin yıllık ihracatı 6,52 milyar ABD Doları, ithalatı ise 10,3 milyar ABD Doları’dır.

Kamerun sahip olduğu petrol, doğal gaz, madenler, orman ve tarım ürünleri gibi yer üstü ve altı kaynaklar açısından önemli potansiyele sahip bir ülkedir. Ülke ihracatı başta petrol olmak üzere kereste, kakao, kauçuk, pamuk ve alüminyum gibi kalemlerden oluşmaktadır.

Kamerun 2035 yılında yükselen (emerging) bir ekonomi olmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda izlenen “Horizon 2035” başlıklı ulusal program yol, enerji, su, şehir planlaması, sağlık, tarım, hayvancılık ve güvenlik gibi temel başlıkları kapsamaktadır. Kamerun’un uzun vadeli stratejisi özellikle liman ve ulaştırma altyapısının geliştirilmesi suretiyle ülkenin bölgesinde bir ticaret, lojistik ve finans üssüne dönüştürülmesi hedefine dayanmaktadır.