Gana'nın Ekonomisi

Gana 2020 yılına başarılı bir ekonomik performansla girmiş, 2017’den itibaren kaydedilen ivme sürdürülmüş, 2019 yılında %6 büyüme sağlanmış ve en hızlı büyüyen ülkeler arasına dahil olmuştur.

Gana, Sahraltı Afrika’da en fazla yabancı yatırım çeken ülkeler arasına girerek, Batı Afrika’da Nijerya’nın ardından ikinci sıraya yükselmiştir. Ancak, Kovid-19 salgının küresel çapta etkilediği hammadde fiyatlarına, turizm ve hizmet sektörlerine olumsuz etkileri Gana’da da hissedilmiş, büyüme oranı 2020’de %0,9, 2021’de %5,4 olmuştur. IMF’nin 2022 yılı büyüme tahmini %6,2’dir.

Dünya Bankası sınıflandırması çerçevesinde Gana düşük-orta gelirli ülke sınıfına aittir. IMF verilerine göre, 2021 yılında Afrika içi ihracatta 12. sırada yer almış, en çok Burkina Faso ve Togo'ya ihracat gerçekleştirmiştir. ÇHC, İsviçre ve Hindistan, Gana'nın en büyük ticaret ortakları arasındadır.

Gana ekonomisine en fazla katkı sağlayan sektörler sırasıyla hizmet, sanayi ve tarımdır. Altın, boksit, demir cevheri, elmas, petrol, doğalgaz, kereste, kakao gibi zengin kaynaklara sahip olan Gana’nın ekonomisinde tarım ve madencilik sektörü öne çıkmakta olup, ihracat kalemlerinin başlıcalarını kakao, altın ve petrol oluşturmaktadır.

Gana, Afrika Birliği’nin Temmuz 2019 Zirvesi kararı uyarınca, Afrika Birliği Serbest Ticaret Anlaşması Sekretaryası (AfCFTA) Ağustos 2020’de Akra’da faaliyete geçmiş ve AfCFTA 1 Ocak 2021 itibarıyla uygulanmaya başlamıştır. Gana, AfCFTA Sekretaryası’na evsahipliğini kıtayla ticarete açılan kapı rolüyle ilişkilendirmektedir.

Gana’daki mevcut istikrar ve güvenlik durumu nedeniyle birçok uluslararası şirket bu ülkeye yönelmektedir.

Ülkede ekonomik istikrarın korunması için Gana Hükümeti çalışmalarını sürdürmektedir.