Türkiye ve CELAC (Latin Amerika Ve Karayip Devletler Topluluğu) Arasında Sürekli İşbirliği Mekanizması Oluşturulmasına İlişkin Ortak Bildiri

CELAC Dışişleri Bakanları ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı 21 Nisan 2017 tarihinde İstanbul’da bir araya gelmiştir.

Birleşmiş Milletler Şartı’nda öngörülen uluslararası hukukun amaç ve ilkelerine olan güçlü bağlılıklarını ifade ederek,

Latin Amerika ve Karayipler’e yönelik Türkiye tarafından yürütülen açılım politikası ve CELAC ülkelerinin uluslararası bağlarını çeşitlendirme ve sağlamlaştırma arzusunu göz önüne alarak,

Tarafların, sırasıyla 68., 70. ve 71. BM Genel Kurulu marjında düzenlenen Türkiye-CELAC Üçlüsü Toplantısı ve Türkiye-CELAC Dörtlüsü Toplantısı da dahil olmak üzere farklı vesilelerle ifade ettikleri, karşılıklı ortak çıkara dayalı küresel ve bölgesel konularda işbirliğini genişletme ve güçlendirme niyetlerini akılda tutarak,

Taraflar arasında mevcut işbirliğini daimi bir mekanizma yoluyla kurumsallaştırma gereğine ikna olarak,

Türkiye ve CELAC arasındaki diyaloğu ortak çıkarlar temelinde güçlendirmek ve ilişkileri derinleştirmek amacıyla Türkiye-CELAC Siyasi Diyalog ve İşbirliği Mekanizması’nı kurmaya karar vermişlerdir.

Taraflar aşağıda kaydedilen alanlarda diyalog ve işbirliğini geliştirmek konusunda mutabıktırlar:

İkili İlişkiler:

1.Türkiye ve CELAC üyesi ülkeler arasındaki ticaret hacmini, ekonomik potansiyellerine uygun bir seviyeye çıkarmak için birlikte çalışmak. Bu hususta, Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Serbest Ticaret Anlaşmaları gibi ikili ve çok taraflı anlaşmalar imzalayarak Türkiye ve CELAC ülkeleri arasında ekonomik hukuki çerçevenin tamamlanmasını hızlandırmak.

2. Karşılıklı yatırımları arttırmak için ulusal yatırım destekleme ajansları arasında işbirliğini teşvik etmek, yatırım olanaklarının zamanında paylaşılmasını koordine etmek ve Türkiye ile CELAC üye ülkeleri arasında Yatırımların Korunması ve Teşviki Anlaşmaları imzalamak suretiyle daha yakın çalışmak.

3. Tarafların sahip oldukları önemli turistik potansiyeli gözönünde bulundurarak, bu alanda tecrübe ve en iyi uygulama alışverişi yapmak.

4. Toplumlar arasında etkileşimi arttırmak amacıyla, Türkiye ve CELAC ülkeleri arasında doğrudan uçuşların sayısını arttırmak için gerekli kaynakları seferber etmek.

5. İş adamları arasındaki iletişimi arttırmak amacıyla, Türkiye-CELAC CEO Forumu gibi yeni iş mekanizmaları kurma imkanlarını araştırmak.

6. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİler) arasında işbirliği oluşturmak amacıyla her iki tarafın ilgili kuruluşlarını teşvik etme yoluyla ortak programlar oluşturmak.

7. Enerji alanında işbirliği imkanlarını, mineral ve jeotermal kaynakların ortak olarak araştırılması ve yenilenebilir enerji alanındaki projelerin desteklenmesi de dâhil olmak üzere, araştırmak.

8. Türkiye’nin, bahsekonu amaçların gerçekleştirilmesi için önemli bir ortak olacak ECLAC’a üyeliğini desteklemek.

Küresel Hususlar:

1. Terörle mücadele ve terörizme yol açabilen şiddet içerikli aşırıcılık konularında uluslararası işbirliğini teşvik etme ihtiyacını akılda tutarak, sanal radikalleşmeyi ve internetin suç amacıyla kötüye kullanılmasını uluslararası hukuka özellikle de uluslararası insan hakları hukukuna, uluslararası mülteci hukukuna ve uluslararası insani hukuka bütünüyle uygun şekilde engellemek için siber güvenlik tedbirlerini güçlendirmek de dâhil olmak üzere radikalleşmenin önlenmesi ile radikalleşmeyle mücadeleye dair bilgi, en iyi uygulama ve politikaların teatisini teşvik etmek.

Uluslararası organize suç ve yasadışı uyuşturucu ticaretinin önlenmesine ve mücadele edilmesine yönelik olarak Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi (TADOC) gibi karşılıklı kuruluşlar aracılığıyla kapsamlı ortak eğitim programları düzenlemek.

2. Yükselmekte olan her türlü aşırıcılık, ırkçılık, hoşgörüsüzlük, islamofobi ve ayırımcılık tehditleriyle mücadele alanında kültürler arası diyaloğun önemini vurgulayarak ve Türkiye ile İspanya’nın eş sunuculuğunda kültürler arası anlayışı ve karşılıklı saygıyı geliştirmek için başlatılan “Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı (UNAOC)”nın değerli katkılarını takdir ederek, UNAOC Latin Amerika İçin Bir Bölgesel Strateji de dâhil olmak üzere UNAOC hedeflerini gerçekleştirmek üzere ortak çalışmalar yürütme konusunda mutabıktırlar.

3. Eğitim ve kültür alanında etkileşimin gelecek için en iyi yatırım olduğunun bilincinde olarak, üniversiteler, diğer akademik kurumlar ve aynı zamanda bilimsel kuruluşlar aracılığıyla değişim programları, ortak araştırmalar ve burs imkânlarını artırarak kültür, eğitim ve bilim alanlarında işbirliğini geliştirmek.

Tarafların Diplomatik Akademileri arasında, CELAC üyesi ülkelerden ve Türkiye’den genç diplomatları sözkonusu Akademilerin yabancı diplomatlar için önerebileceği eğitim programlarına katılmaya teşvik etme amacıyla daha yakın ilişkiler geliştirme olasılıklarını araştırmak.

4. İklim değişikliğinin dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden biri olduğunu akılda tutarak ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadelenin, etkili koordinasyon gerektiren karmaşık bir görev olduğu bilinciyle iklim bilimi, ormanların yok olması, çölleşme ve şiddetli yağmurlar ve kuraklığı önleme ve dikkate alma gibi çevresel konularda cinsiyet eşitliği ve insan haklarını gözeterek işbirliğini güçlendirmek.

5. CELAC üye ülkeleri ve Türkiye’nin kalkınma önceliklerinde kararlı şekilde ilerleme kaydetmek amacıyla Sürdürülebilir Kalkınma ve Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri 2030 Gündemi’nin uygulanması da dahil olmak üzere işbirliğini genişletmek ve derinleştirmek.

Bu hedeflerde ilerleme kaydetme amacıyla Türkiye ve CELAC üyesi ülkeler diplomatik yollarla belirlenecek tarihlerde ve yerlerde Dışişleri Bakanları düzeyinde yıllık olarak Siyasi Diyalog ve İşbirliği Mekanizması’nı toplamayı kararlaştırır.