Yunanistan'ın Siyasi Görünümü

Yunanistan'ın yönetim şekli Parlamenter demokrasidir. 300 sandalyeli Yunan Parlamentosu dört yıl için ve genel oyla seçilir. Cumhurbaşkanı, Parlamento tarafından beş yıl için seçilir. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Hükümet üyelerini atamakla görevlidir; yasaları veto etme yetkisi vardır. Yunan Meclisi Genel Kurulu'nda 22 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirilen oylama sonucunda, Hükümetin aday gösterdiği dönemin Danıştay Başkanı Katerina Sakellaropoulou, 261 oyla ilk turda Cumhurbaşkanı seçilmiştir (300 üyeli Meclis'te 294 milletvekili hazır bulunmuştur). 33 milletvekili çekimser oy kullanmıştır. Sakellaropoulou, 13 Mart 2020 tarihinde yemin ederek görevi Prokopis Pavlopoulos’tan devralmış ve Yunanistan’ın ilk kadın Cumhurbaşkanı olmuştur.

2018 yılında Kuzey Makedonya’yla 1991’den beri süren isim sorununu çözen Prespa Anlaşması, Yunanistan’a 2019 yılında beklediği sonuçları getirmemiştir. Yunan iç siyasetine doğrudan etki eden ve toplumda kutuplaşmaya sebep olan sözkonusu Anlaşma, 2015’ten itibaren iktidarda olan ve anlaşma konusunda zıt görüşlere sahip bulunan SYRIZA (Radikal Sol İttifak) ile Bağımsız Yunanlar (ANEL) koalisyonunun sonunu hazırlamış ve koalisyon 2019 Ocak ayında dağılmıştır.

26 Mayıs 2019 tarihinde yerel seçimlerin ilk turuyla birlikte düzenlenen AP seçimlerini, dönemin ana muhalefet partisi olan merkez sağ Yeni Demokrasi (YDP), SYRIZA’nın önünde tamamlamıştır. AP seçimleri, genel seçimlerin provası olarak görüldüğünden, iki parti arasındaki farkın, beklenenden yüksek olması, dönemin Başbakanı Çipras’ı erken seçim kararı almaya itmiştir.

7 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleştirilen erken genel seçimlerinin galibi YDP olmuştur. YDP, aldığı %39,85’lik oy oranıyla, 300 üyeli mecliste tek başına iktidarı kuracak çoğunluğu elde etmiştir. Seçimlerin ardından Başbakanlık görevini YDP lideri Kiryakos Miçotakis üstlenmiş ve 8 Temmuz 2019’da Bakanlar Kurulu ilan edilmiştir. Kabine 22 Temmuz 2019 tarihinde güvenoyu alarak göreve başlamıştır.

Genel seçimlerde merkez sol Değişim Hareketi (KİNAL) ile Yunanistan Komünist Partisi (KKE) sırasıyla üçüncü ve dördüncü parti olarak meclise girmiştir. Popülist sol MeRA25 (SYRIZA’dan ayrılan Maliye eski Bakanı Yannis Varufakis’in partisi) ile popülist sağ Yunan Çözümü partileri de keza barajı aşarak meclise girmiştir.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın partisi olan Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi (DEB), 2014 yılında ilk kez katıldığı Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki başarısını 2019 seçimlerinde yinelemekle beraber, %3’lük ülke barajı nedeniyle Yunanistan meclisinde olduğu gibi, Avrupa Parlamentosunda da temsil imkânı bulamamaktadır.

DEB, 2019 AP seçimlerinde Rodop (%36,09) ve İskeçe (%25,29) illerinde birinci parti, Doğu Makedonya-Trakya bölgesi genelinde (%12,29) üçüncü parti olmuştur.

Öte yandan, Yunan meclisinde 3 soydaş milletvekili bulunmaktadır; İskeçe SYRIZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Rodop KİNAL Milletvekili İlhan Ahmet ve İskeçe KİNAL Milletvekili Burhan Baran.