Türkiye - Myanmar Siyasi İlişkileri

Diplomatik ilişkilerimizin 1958’de kurulduğu ve daha önce Türkiye’nin Bangkok Büyükelçiliğinin akredite olduğu Myanmar’da, mukim Türk Büyükelçiliği 9 Mart 2012 tarihinde faaliyetlerine başlamıştır. Türkiye’de henüz diplomatik bir temsilciliği bulunmayan Myanmar’ın ise Kahire Büyükelçiliği Türkiye’ye akreditedir.

Sayın Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı dönemde, 8-10 Ağustos 2012 tarihlerinde Myanmar’ı ziyareti Türkiye’den Myanmar’a gerçekleştirilen ilk üst düzey ziyaret niteliğindedir.

Sayın Bakanımız, 12-14 Haziran 2016 tarihlerinde Myanmar’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Myanmar ziyareti kapsamında Sayın Bakanımız, Devlet Danışmanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi, Devlet Başkanı Htin Kyaw ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Min Aung Hlaing’le ikili görüşmelerde bulunmuştur. Sayın Bakanımız, Myanmar’da ayrıca, Thayet şehitliğimizi ziyaret etmiş ve Arakanlı Müslümanlarla bir araya gelmiştir. Sayın Bakanımızın bu ziyareti, Myanmar’da 8 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen, 25 yıl aradan sonra gerçek anlamda muhalefetin yer aldığı ilk genel seçimlerden sonra işbaşına gelen yeni sivil hükümetle ilk temasımız olmuş, ayrıca yeni hükümetin kurulmasının ardından bu ülkeye Müslüman bir ülkeden gerçekleşen ilk ziyareti teşkil etmiştir.

2021 Şubat ayında gerçekleşen askeri darbe nedeniyle, temsil düzeyimiz halihazırda Maslahatgüzar seviyesine indirilmiştir.

Birinci Dünya Savaşı sırasında İngilizlerle savaşırken esir düşen ve o dönemde İngiliz sömürgesi olan Myanmar’a götürülen Türk askerlerden hayatlarını kaybedenlerin mezarlarının bulunduğu Myanmar’daki Türk şehitliklerinden Thayet şehitliğinin inşaat çalışmaları başarıyla tamamlanmış olup, Meikhtila şehitliğin inşaat faaliyetlerinin devam etmesi için ise Myanmar makamlarının onayı beklenmektedir.

1992 yılından bu yana, 100’ü aşkın Myanmarlı öğrenci ülkemiz tarafından verilen burslardan faydalanmış ve Türkiye’de eğitim görmüştür.

Türkiye, Myanmar’ın Arakan eyaletindeki Müslüman Rohingaların durumuna önem atfetmektedir. Bu bağlamda Türkiye, bölgede 2012 Mayıs/Haziran aylarında yaşanan hadiseleri, 9 Ekim 2016 sonrası artan gerilimi ve en son 25 Ağustos 2017 tarihinde başlayan şiddet olayları neticesinde 730.000 civarı Rohinganın komşu Bangladeş’e sığınmak zorunda kalmasına neden olan süreci aktif bir şekilde ikili planda ve BM, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) gibi uluslararası platformlar nezdinde yakından izlemektedir.

Ülkemiz, uluslararası toplum, ilgili makam ve kurumlarımızla eşgüdüm halinde Myanmar’daki tüm Müslümanların güvenliğinin ve temel insan haklarının sağlanmasına yönelik çalışma ve girişimlerini sürdürmektedir.

Türkiye, Kızılay ve TİKA aracılığıyla Myanmar’da insani yardım ve kalkınma yardımı faaliyetlerine devam etmektedir. İnsani yardımlarımız, Müslüman ve Budist ayrımı yapılmaksızın ciddi yoksulluk koşullarında yaşayan tüm Arakan halkına ulaştırılmaktadır. Türkiye, UNICEF ve UNHCR üzerinden de bölgeye insani yardımlar sağlamaktadır.