Mevlana Celaleddin Rumi'nin 800. Doğum Yıldönümü Anma Etkinlikleri

Mevlana Celaleddin Rumi’nin 800. Doğum Yıldönümü vesilesiyle Üst Kurul Koordinasyonu ve Bakanlığımız katkısıyla gerçekleştirilen planlı anma etkinlikleri

A) 8-12 Mayıs 2007 tarihlerinde İstanbul ve Konya’da Uluslararası Mevlana Sempozyumu düzenlenmiştir. Açılışı İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde, kapanışı Konya’da Mevlâna Kültür Merkezi’nde yapılan sempozyuma ülkemizden ve 32 yabancı ülkeden fikir ve kanaat önderi, bilim, kültür ve sanat adamı katılmıştır. Toplam katılımcı sayısı 400’e ulaşmıştır.

Sempozyum çerçevesinde yurtiçinden 65 ve yurtdışından 100 olmak üzere toplam 165 bilim adamı tebliğ sunmuştur.

Sempozyum akşamı Atatürk Kültür Merkezinde İstanbul Atatürk Kültür Merkezinde Ruhi Ayangil Türk Müziği Orkestra ve Korosu Program icra etmişlerdir. Sempozyumun Konya ayağında ise Konya Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafından Mevlâna Kültür Merkezinde Mevlevî Müziği eşliğinde Sema icra edilmiştir.

Sempozyumu İstanbul ve Konya’da yaklaşık 3000 kişi izlemiştir.

Sempozyum’da sunulan tebliğler kitap haline getirilerek dünyadaki ilgili merkezlere (üniversiteler, enstitüler, dernekler, vakıflar, sanat-kültür merkezleri.) gönderilecektir.

B)
1)
Saraybosna’da 10 Nisan 2007’de Boşnak Kültür Merkezinde sema gösterisi ve konferans gerçekleştirilmiştir. Büyük ilgi topladığı gözlenen etkinliğe Saraybosna ve B-H’nin Mostar ve Zenitsa gibi diğer bazı şehirlerinden gelen yaklaşık 1000 izleyici katılmıştır. Katılımcılar arasında B-H Federasyonunun mevcut ve bir önceki Kültür Bakanları, Mısır ve İspanya Büyükelçileri, B-H İslam Topluluğu Başkan Yardımcısı ve kordiplomatik temsilcileri de yeralmıştır.

Etkinliğin açılışında Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan 15 dakikalık ülkemizi tanıtıcı film sunulmuş, bilahare Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Sayın Mustafa İsen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Celil Güngör ve Saraybosna Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr.Kazım Hacimejliç tarafından Mevlana hakkında birer sunuş yapılmış ve Konya Türk Tasavvuf Topluluğunca sema gösterisi gerçekleştirilmiştir.

2) Meksika Şehri’nde 27-29 Nisan 2007 tarihlerinde Ollin Kan festivali çerçevesinde 3 sema gösterisi ve 1 konferans düzenlenmiştir.

Sema gösterilerinden ilki 27 Nisan 2007, Cuma akşamı konferasla birlikte klasik "Teatro de la Ciudad"da yapılmıştır. Aralarında Büyükelçiliğimizin davet ettiği Meksikalı yetkililer, Büyükelçiler, sanatçılar, gazeteciler ve Türk vatandaşlarının da bulunduğu yaklaşık 300 özel davetliyle beraber toplam 1100 kişi sema gösterisi ile konferansı izlemiştir. "Prestij" gösterisi olarak programlanan ilk gün gelen seyirciler grubumuzu uzun süre alkışlamışlar ve Meksika Büyükelçiliğimiz mensuplarına memnuniyetlerini ve teşekkürlerini ifade etmişlerdir.

Diğer iki sema gösterisi 28 ve 29 Nisan tarihlerinde "Multiforo Cine Tlalpan" da yapılmış ve her iki gün de 500 kapasitelik salon tamamen dolmuş, hatta ayakta seyirciler olduğu gözlemlenmiştir. Gösteri sonrasında sahneye güller atılmış, seyirciler grubumuzu uzun süre ayakta alkışlamışlardır.

Böylelikle, Meksika'daki Mevlana etkinliklerini toplam yaklaşık 2100 kişi izlemiştir.

Sonuç olarak, Meksika'da Ollin Kan festivali çerçevesinde yapılan Mevlana etkinliklerinin, Türkiye ile tarihi, dini ve kültürel yakın bağları bulunmayan bir ülkede 2100 seyirci toplamakla, etkin bir tanıtım imkanı sağladığı değerlendirilmektedir.

3) 6-9 Mayıs 2007 tarihlerinde Kahire ve İskenderiye'de Kahire Opera Evi, İtalyan-Mısır Arkeoloji ve Restorasyon Derneği ve Kahire Amerikan Üniversitesi işbirliğiyle "Rumi Festivali" başlıklı bir dizi etkinlik düzenlenmiştir. Festival çerçevesinde;

6 Mayıs 2007 akşamı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu'na (İTTMT) bağlı Mehter Takımı yürüyerek Kahire Opera Evi'ne girmiş ve Büyük Salon'un VIP girişinde, geceye katılan davetlilere bir konser sunmuştur.

Büyük Salon'da ise ilk bölümde Ahmet Özhan bir tasavvuf müziği konseri vermiş; ikinci bölümde ise İTTMT Sema Ayini gösterisi gerçekleştirmiştir.

Gece, 750 civarındaki izleyicinin katıldığı Kahire Opera Evi bahçesindeki Açık Hava Tiyatrosu alanında verilen bir resepsiyonla devam etmiştir. Mehter Takımı, resepsiyon sırasında da bir konser vermiştir.

7 Mayıs 2007 akşamı Kahire'deki Sungur Sadi Medresesi Semahanesi'nde 140 civarında özel davetlinin izlediği bir Sema Ayini gösterisi düzenlenmiştir. Gösteri öncesi, İTTMT Mehter Takımı, Semahane bahçesinde bir konser vermiştir.

8 Mayıs 2007 akşamı İskenderiye Opera Evi Seyid Derviş Tiyatrosu'nda, 6 Mayıs'ta Kahire Opera Evi'ndeki program tekrar edilmiş; Tiyatronun bahçesinde davetlileri bir konserle karşılayan Mehter Takımı, Ahmet Özhan'ın tasavvuf müziği konserinden sonra verilen arada, bahçedeki konserlerini sürdürmüştür. Tiyatro salonu içindeki programın ikinci bölümünde ise İTTMT Sema Ayini gösterisi gerçekleştirmiştir. İskenderiye Valiliği Genel Sekreteri General E.Shaaban, şahsım ile diğer Muvazzaf ve Fahri Korkonsüler temsilcileri, İskenderiyeli sanatseverler, Başkonsolosluğumuz mensupları ve vatandaşlarımızdan oluşan yaklaşık 400 kişi programı büyük beğeni ile izlemiştir.

9 Mayıs 2007 akşamı, Kahire Amerikan Üniversitesi Oryantal Salon'da bir "Rumi Şiirleri ve Müziği Gecesi" tertip edilmiştir. Gecede, Dr. Semih Ceyhan Mevlana ve Mevlevilik üzerine Arapçe bir sunuş yapmış; Tiyatro Sanatçısı Sara Youssef, 8-13 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da başlayıp, Konya'da son bulacak sempozyuma katılmak üzere halihazırda Türkiye'de bulunan Prof. Shams Friedlander'ın tebliğini okumuştur. Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Brad Craft da Mevlana'nın şiirlerini İngilizce olarak okumuştur. Yaklaşık 70 özel davetlinin izlediği gece Ahmet Özhan'ın, bir semazen eşliğinde verdiği tasavvuf müziği konseriyle son bulmuştur.

Mevlana'nın 800. Doğum Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Kahire ve İskenderiye'de gerçekleştirilen Rumi Festivali, izleyenler tarafından beğeniyle karşılanmış; gerek Mevlana'nın hoşgörü felsefesinin, gerek ülkemizin kültürel zenginliğinin sergilenmesi açısından yararlı olmuştur.

4) Brüksel’de 31 Mayıs 2007’de Cirque Royal salonunda bir anma programı düzenlenmiştir.

Açılış konuşması Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Vekili Faruk Şahin tarafından yapılan etkinlik, anılan Bakanlık tarafından hazırlanan Türkiye'nin turistik tanıtımını amaçlayan 15 dakikalık sinevizyon gösterisi ile başlamıştır.

Mevlana'yı anma programı, Marmara Üniversitesi'nden Yrd.Doç.Dr. İsmail Taşpınar'ın "Mevlana ve Sema" konulu konferansını müteakip, Kültür ve Turizm Bakanlığımızca görevlendirilen Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun semazen grubunun yaptığı gösteri ile devam etmiş ve verilen resepsiyonla sona ermiştir.

Başarılı geçen ve yaklaşık 1000 kişinin izlediği, Belçikalıların yoğun katılımı olan gösteriye, Brüksel Büyükelçiliğimiz, AVBİR Daimi Temsilciliğimiz ve Brüksel Başkonsolosluğumuz personelinin yanısıra, Belçika Federal Hükümeti Çevre Bakanı Emir Kır katılmışlardır.

5)Vatikan’da 5 Haziran’da Vatikan’a ait Cancelleria Sarayında bir etkinlik düzenlenmiştir. Etkinlik çerçevesinde Sayın Vatikan Büyükelçimiz ve Papalık Kültür Konseyi Başkanı Kardinal Paul Poupard tarafından açış konuşmaları yapılarak Yard. Doç. İsmail Taşpınar’ın tanıtım sunuşu ile Sema Töreni başlamıştır.

Sarayın Vatikan tarafından kullanımımıza tahsis edilen tören ve resepsiyon salonlarının kapasitesinin 280 kişi ile sınırlı olması nedeniyle kapasitenin üzerinde katılım talebi alınmış yaklaşık 290 konuk kabul edilebilmiştir. Töreni, Vatikan Kültür Konseyi Başkanı Kardinal P. Poupard, Papalık Genel İşler Sekreteryası Sekreteri Başpiskopos Gabriele Caccia, Devletlerle İlişkiler Sekreteri ( Dışişleri Müsteşarı düzeyinde) Başpiskopos Pietro Parolin, Papalık Ekonomik İşler Bölümü Başkanı Kardinal S.Sebastini, Papalık Gregoryen ve Lateran Üniversitelerinde rektörlük görevi yapan rahip profesörler, Sufizm konusunda çalışma yapan rahipler, Papalık İslam Etüdleri Enstitüsü Başkanı Cizvit rahip Prof. Ajuzo, aynı kuruluştan üç öğretim görevlisi, İtalyan Dışişlerinden Avrupa Ülkelerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Elçi S. Busetto, Danışman S. Ravagnan, Avrupa Entegrasyon Genel Müdür yardımcısı Elçi L. Giansanti, İçişleri Bakanlığından Bakan Amato’nun Diplomasi Danışmanı G. Lenzi, Roma Büyük Şehir Belediyesini temsilen Dr. M. Pipan, Vatikan’a akredite Roma’da ikamet eden Büyükelçilerin hemen hemen tamamı, St. Egidio Katolik Cemiyeti kurucu ve Başkanı Prof. Andrea Riccardi aynı Cemiyetten Dr. Valeria Martano ile F. Di Leo, La Sapienza Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Ordinaryus Profesör Anna Masala, İtalyan televizyon (RAI 1, SAT 2000, Rome Reports, Logart haber ajansı) ve basını ( Il Messaggero, La Stampa, bağımsız çalışan basın mensupları ) Katolik basın ve haber ajansları (Vatikan Radyosu, Vatikan Televizyonu, Vatikan Enformasyon Bürosu VIS, Katolik Haber Ajansı CNS, ZENIT, Avvenire, L’ Osservatore Romano gazeteleri temsilcileri ) Türk basın mensupları (Milliyet, Hürriyet, Anadolu Ajansı temsilcileri) ile Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Celil Güngör ve refakatindeki Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı, İstanbul İl Turizm Müdürü ve bahse konu bakanlık yetkilileri izlemişlerdir.

Kardinal Poupard, konuşmasında Mevlana felsefesinin yüzyıllar boyunca nesilden nesile aktarıldığını ve bu etkinliğin kültürler arası diyaloga kesinlikle katkıda bulunacağını ifade etmiştir. Kardinal, kültürlerarası diyalogun çok geniş bir yelpazeyi kapsaması gerektiğini, dinlerin kültürlerin ayrılmaz bir unsuru olduğunu dikkate getirerek diyaloga hizmet eden böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirmiştir.

Turizm Bakanlığımızca Papa için getirilen Mevlana Mesnevisinin İtalyanca baskısı Papa’ya sunulmak üzere Vatikan yetkililerine verilmiştir.

11 Eylül’den sonra uluslararası politikanın inançlarla irtibatlandırılması ve ortaya çıkan din kaynaklı krizlerin ardından XVI. Benedikt’in ülkemizi ziyareti sonrasında dinler ve kültürler arası diyalogun önemli bir gündem maddesi teşkil ettiği malumdur. Bu bağlamda kültür ve dinlerarası diyalog çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz etkinlik amacına ulaşmış ve Sema töreni Vatikan ve İtalyan yetkililer ve medya tarafından büyük bir beğeni ile izlenmiştir.

6) Şikago’daki sema gösterisi 14 Haziran 2007de Millennium Park'da düzenlenmiştir.

Etkinlikler çerçevesinde ilk olarak, "Mevlana" konulu seminer düzenlenmiştir. Seminer, Mevlana'nın İngilizce'ye çevrilmiş bazı şiirlerinin ney eşliğinde okunmasıyla başlamış, Prof. Mahmut Erol Kılıç'ın "Mevlana'nın hayatı, felsefesi ve eserleri" konulu konuşmasıyla devam etmiş, Istanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu (İTTMT) tarafından hazırlanan yarım saatlik Mevlana belgesel film gösterimi ile sona ermiştir. Seminere, konsüler camiadan, bazı düşünce kuruluşlarından ve Şikago'da yaşayan Türk toplumu mensuplarından oluşan kişiler katılmıştır.

Aynı gün saat 18:30'da Millennium Park'da düzenlenen etkinlik, sırasıyla Şikago Kültür Merkezi Program Müdürü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Özgür Özaslan ve tarafımdan yapılan konuşmaların ardından, Ahmet Özhan'ın Türk Tasavvuf Musikisi konseri ile başlamış, 50 dakika süren konserin ardından ITTMT'nun 60 dakikalık bir Sema gösterisi gerçekleşmiştir.

Sözkonusu etkinliği, Chicago Başkonsolosluğumuz tarafından davet edilen, siyaset ve iş çevrelerinin temsilcileri, konsüler camia ve düşünce kuruluşları yetkilileri ile Şikago ve çevresinde yaşayan Türk vatandaşlarının yanısıra, büyük çoğunluğu Amerikalı'lardan oluşan yaklaşık 9 bin kişi izlemiştir. Açık havada ve halka da açık olarak gerçekleştirilen Ahmet Özhan konseri ve Sema Gösterisi izleyiciler tarafından ilgiyle izlenmiş ve uzun süre ayakta alkışlanmıştır.

Etkinlik öncesinde, Millennium Park tarafından hazırlanan, Mevlana'nın hayatı ve öğretisi, Sema töreni, Ahmet Özhan'ın özgeçmişi ile diğer sanatçılarımıza ilişkin bilgileri içeren bir program dağıtılmıştır.

Etkinliğe ilişkin haberler birçok yayın kuruluşunun internet sayfasında yer almış, "Time Out Chicago" adlı dergide geniş yer verilmiştir. Ahmet Özhan konseri ile Sema gösterisi Şikago ve çevresinde yayın yapan bazı TV kanallarının akşam haberlerinde yer almıştır.

7) New York'ta 23 Haziran 2007 tarihinde tiyatro gösterileri merkezi olan Broadway'deki "Town Hall" salonunda, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından bir gösteri gerçekleştirilmiştir.

Sözkonusu gösterinin biletleri, yoğun ilgi üzerine günler öncesinden tükenmiştir. Türk ve yabancı basının da ilgi gösterdiği gösteriyi çoğu yabancı yaklaşık 1.500 kişi izlemiştir.

Gösteri öncesinde, Kütür ve Turizm Bakanlığımızda Araştırma ve Eğitim Dairesi Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı ve UNESCO New York Ofisi Direktörü Helene-Marie Gosselin tarafından konuşmalar yapılmış; ayrıca, Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç tarafından “Rumi and His Ectastic Love” başlıklı bir sunuş gerçekleştirilmiş; daha sonra da, Mevlana hakkında dokuz dakikalık bir belgesel gösterilmiştir.

8) BM Merkezi’nde 26 Haziran 2007’de, İran ve Afganistan ile işbirliği halinde bir dizi etkinlik düzenlenmiştir. İlk önce Vesayet Konseyi salonunda panel toplantısı yapılmıştır. Panelin kısa bir bölümüne BM Genel Kurul Başkanı da katılmıştır. Türk tarafı adına Sayın Prof. Talat Halman ile Sayın Prof. Mahmud Erol Kılıç konuşmuşlardır. Salonda bu etkinliği 300-350 kişi takip etmiştir. Aynı gün akşam yapılan ortak kültürel etkinliğin açılışını Genel Sekreter Ban Ki-Moon ile Genel Kurul Başkanı Haya Rashed Al Khalifa yapmışlardır. Sayın Prof. Halman Türk bölümü çerçevesinde icra edilecek Sema gösterilerinin gerisinde yatan felsefeyi izah etmiş, bilahare Sayın Ahmet Özhan’ın müziği eşliğinde Semazen gösterisi yapılmıştır. Gösteri beğeniyle karışlanmıştır.

9) Sidney’de 4 Ağustos 2007'de konferans ve sema gösterisini içeren etkinlik Sidney Town Hall'da yapılmıştır.

Gösteriyi başta Kanberra Büyükelçimiz Sayın Murat Ersavcı ve Muhterem eşleri, Federal milletvekili Laurie Ferguson, akademisyenler ile din adamları da izlemişlerdir. Yaklaşık 2000 kişilik salon Avustralyalılar ve toplumumuz mensupları tarafından tamamen dolmuştur.

Program; Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Celil Güngör'ün konuşması ve Sayın Sidney Başkonsolosumuzun teşekkür konuşmasını takiben Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Köse'nin Mevlana konferansı ile başlamış ve Konya Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun Sema gösterisi ile sona ermiştir. Sözkonusu gösteri, Türkiye'nin Avustralya'da tanıtımı açısından yararlı olmuştur.

10) Melburn’da 6 Ağustos 2007 tarihinde 2000 kişilik Dallas Brooks Hall salonunda konferans ve sema gösterisi gerçekleştirilmiştir.

Program, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Celil Güngör’ün açılış, Sayın Melburn Başkonsolosumuzun hoş geldiniz konuşması ile başlamış, Prof.Dr. Ali Köse’nin Mevlana düşüncesi üzerine konferansı ile devam etmiş ve sema gösterisi ile son bulmuştur.

Aralarında Melburn Başkonsolosluğumuzun davet ettiği Viktorya eyaleti yetkilileri, Başkonsoloslar, üniversite öğretim üyeleri ve bazı vatandaşlarımızın da bulunduğu yaklaşık 250 özel davetliyle beraber, toplam 2000’e yakın kişi konferans ve sema gösterisini ilgiyle izlemiştir.

11) Tokyo ve Osaka’da 26-31 Ağustos 2007 tarihleri arasında Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu (KTTMT) birer gösteri gerçekleştirmiştir.

27 Ağustos Pazartesi günü Tokyo Büyükelçiliğimizde bir basın konferansı düzenlenerek Mevlana ve KTTMT hakkında Topluluk Müdürü Ömer Faruk Belviranlı ve Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu tarafından bilgi verilmiştir. Konferans sırasında ayrıca Topluluğun müzik aletleri tanıtılmış, ülkemizin tarihi ve turistik güzellikleri ile Mevlana'yı tanıtıcı filmler gösterilmiş ve basın mensuplarının soruları yanıtlanmıştır.

Tokyo'daki gösteri 29 Ağustos Çarşamba günü "Showa Music Academy"nin 1300 kişilik salonunda gerçekleştirilmiştir. Bu gösterinin organizasyonu kar amacı gütmeyen bir Japon sivil toplum kuruluşu olan "World Heritage Academy" tarafından yapılmış ve salonun tamamen dolu olduğu görülmüştür.

Gösteri öncesinde Sayın Tokyo Büyükelçimiz tarafından bir konuşma yapılarak Mevlana ve felsefesi hakkında bilgi verilmiştir. Konuşmayı takiben ülkemizi tanıtıcı bir film gösterilmiş ve daha sonra Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu tarafından yapılan konuşmayı müteakip bir saat süreyle sema dans gösterisi gerçekleştirilmiştir.

Osaka'daki gösteri ise 30 Ağustos Perşembe günü gerçekleştirilmiş ve 1000 kişilik salonun % 80'inin dolu olduğu öğrenilmiştir. Bu gösterinin organizasyonu Kansai Japon-Türk Dostluk Derneği tarafından yapılmıştır.

12) Paris’te UNESCO Merkezi’nde 6 Eylül 2007 tarihinde Afganistan ve İran’ın UNESCO nezdindeki Daimi Temsilcilikleri ile ortaklaşa olarak etkinlikler gerçekleştirilmiştir. UNESCO’daki etkinlikler 3 ana bölüm halinde tertiplenmiş, etkinliklerin ilk bölümünü Uluslararası Mevlana Konferansı, ikinci bölümünü Mevlana Sergisi, üçüncü bölümünü ise sırasıyla Türkiye, Afganistan ve İran’dan gelen grupların sahne aldıkları kültürel program oluşturmuştur.

UNESCO'nun ev sahipliğinde gerçekleşen kutlamaların açılış konuşması UNESCO Genel Direktörü Koichiro Matsuura tarafından yapılmıştır. Bu konuşmanın ardından sırasıyla Afganistan Kültür Bakanı Abdülkerim Khuram, İran Bilim, Teknoloji ve Araştırma Bakanı Mohammad Mehdi Zahedi ve Devlet Bakanımız Prof.Dr.Mehmet Aydın birer konuşma yapmışlar, ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın etkinlik dolayısıyla ilettiği mesaj Sayın UNESCO Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Ali Tuygan tarafından okunmuştur.

Konuşmaların ardından, üç oturumdan oluşan Uluslararası Mevlana Konferansı’na geçilmiştir. “Mevlana Düşüncesinde İnsan”, “Mevlana’nın Ahlaki ve Ruhani Mesajı” ve “21.Yüzyılda Mevlana’nın Evrenselliği” temalarıyla düzenlenen oturumlara, Türk tarafı adına Prof.Dr. Talat Halman, Prof.Dr.Mahmud Erol Kılıç ve Prof.Dr.Kenan Gürsoy panelist olarak katılmış, ayrıca Sayın Prof. Halman “21.Yüzyılda Mevlana’nın Evrenselliği” başlıklı oturumu yönetmiştir.

Tüm gün süren konferans UNESCO tarafından ücretsiz olarak tahsis edilen 450 kişi kapasiteli Salon II’de gerçekleştirilmiş, konferans gün boyunca yaklaşık 150 kişi tarafından izlenmiştir.

Konferansın ardından, 14 Eylül 2007 tarihine kadar UNESCO Merkezi’ndeki üç sergi salonunda sürecek Mevlana Sergisi’nin açılışı yapılmıştır. Sayın Büyükelçi Ali Tuygan ile Afganistan ve İran Daimi Daimi Temsilcileri ve UNESCO’yu temsilen Kültür Politikaları ve Kültürlerarası Diyalog Bölümü Direktörü Katerina Stenou tarafından açılışı yapılan sergi süresince, ülkemize ait salonda Mevlana’yı tanıtıcı fotoğrafların yanı sıra, kısa bir belgeselin gösterimi yapılmıştır. Ayrıca, sergi süresince Mevlana ile ilgili çeşitli broşürler ve tanıtıcı yayınlar ile Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından hazırlanan tanıtıcı malzemelerin dağıtımı yapılmıştır.

Sergi açılışını müteakiben, üç ülke sanatçılarının katılımıyla “kültürel gece” düzenlenmiştir.

Gece, UNESCO Genel Direktörü’nü temsilen UNESCO Genel Direktör Birinci Yardımcısı Marcio Barbosa’nın konuşmasıyla başlamış, programda ilk olarak, ülkemizi temsilen 28 kişilik “İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu (İTTMT)“ sahneye çıkmıştır. ITTMT tarafından icra edilen yaklaşık 50 dakikalık Sema gösterisi öncesinde Prof.Dr.Mahmud Erol Kılıç tarafından Sema’yı açıklayan bir sunuş yapılmıştır.

Gece programı, UNESCO tarafından tahsis edilen 1350 kişi kapasiteli Genel Konferans Salonu’nda düzenlenmiştir. Sema gösterisi, yabancı ve yerli basın mensuplarının da katılımıyla, yaklaşık 900 izleyici tarafından ilgiyle izlenmiş ve beğeni toplamıştır.

13) Duşanbe’de 7 Eylül 2007’de Kültür Bakanlığımız Konya Semazen Topluluğu Duşanbe’de halka açık kültür gecesi kapsamında Sema gösterisi sunmuştur.

14) Londra’da 6 Ekim 2007’de kentin önde gelen konser salonlarından Cadogan Hall'da bir etkinlik düzenlenmiş, 800 kişilik salonun tamamının dolduğu geceyi İngiliz parlamenterler ve kordiplomatik üyeleri, iş, sanat ve kültür çevreleri, akademisyenler, basın temsilcileri ile Londra Büyükelçiliğimiz mensupları ve İngiltere'deki vatandaşlarımız takip etmiştir.

Ülkemizi tanıtan bir sinevizyon gösterisiyle başlayan etkinlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Celil Öngör ve Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, Mevlana'nın hayatı, felsefesi, 800. doğum yıldönümü kutlama etkinlikleri ile sema gösterilerinin niteliği hakkında birer konuşma yapmışlardır.

Bilahare İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğunun sunduğu sema gösterisi büyük beğeni toplamıştır.

15) Yeni Delhi’nin prestijli konser salonlarından biri olan Kamani Auditorium’da 9 Ekim 2007 tarihinde bir “Sema Gösterisi” düzenlenmiştir.

Gösterisi öncesinde, Yeni Delhi Büyükelçiliğimiz tarafından, etkinliğin düzenlenmesinde işbirliği yapılan Hindistan Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Hindistan Kültürel İşler Konseyi (ICCR) Genel Müdür Vekili Ashok Das ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Selahattin Ertaş tarafından birer kısa açış konuşması yapılmıştır. Açış konuşmalarının ardından, Doç. Dr. Necdet Tosun Mevlana’nın fikirlerini ve hayatini anlatan bir sunum yapmıştır.

Toplam yarim saat süren söz konusu konuşmaların ardından, saat 19.30’da başlayan etkinlik büyük beğeni ve ilgiyle izlenmiştir. 650 kişilik kapasiteye sahip salonun tamamen dolduğu ve pek çok kişinin tüm gösteriyi ayakta izlediği dikkate alındığında, etkinliğin 750 kişi tarafından izlendiği tahmin edilmektedir. Salonun tamamen dolması ve etkinliğin başlayacağı saatte kapıların kapanması sonucunda yüzlerce kişi de dışarıda kalmıştır.

Etkinlik, aralarında Hindistan Su Kaynakları Bakanı ve ailesi, Hintli Film Yönetmeni Muzaffer Ali, diplomatlar, Hintli prensesler, basın mensupları ve yabancıların da bulunduğu seçkin bir izleyici kitlesi tarafından izlenmiştir.

16) Singapur’da 21 Ekim 2007 tarihinde Singapur’un en prestijli gösteri merkezi Esplanade’de bir sema gösterisi gerçekleştirilmiştir.

Etkinliğimize, ilgi yüksek olmuş, 1600 koltuk kapasiteli salonun hemen hemen tüm koltukların dolmuş, arzu ettiği sayıda ve mevkide yer bulamayan pek çok izleyici Singapur Büyükelçiliğimize başvuruda bulunmuştur.

21 Ekim gecesi gerçekleşen sema gösterisi etkinliğe onur konuğu olarak Singapur Parlamento Başkanı Abdullah Tarmugi ve eşi katılmış, ayrıca Singapur Enformasyon, İletişim ev Sanat Bakanlığı Müsteşarı Tan Chin Nam ve eşi, Singapur İslam Konseyi Başkanı ve eşi, Singapur Müftüsü ve diplomatik topluluğun birçok üyesi de VIP konuklar arasında yer almıştır.

Gösteri sonrasında salonda Kültür ve Turizm Bakanlığımız Müsteşar Yardımcısı Sayın Hikmet Kaçtıoğlu ve Prof. Mahmut Erol Kılıç birer konuşma yapmış, Mevlana’nın doğumunun 800. yıldönümü etkinlikleri, Mevlana’nın hayatı ve felsefesi üzerine katılımcılara bilgi vermişlerdir. Resepsiyona katılan misafirlerimiz beğeniyle izledikleri gösteriden etkilendiklerini Singapur Büyükelçiliğimiz personeli ile paylaşmışlardır.

Bu çerçevede, başarılı bir tanıtım etkinliğine imza atıldığı değerlendirilmektedir.

17) Cakarta’da 25 Ekim 2007 tarihinde gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde Endonezya Milli Müze salonunda “Mevlana Celaleddin Rumi ve İnsanlığa Katkısı: Barış, Sevgi, Hoşgörü ve Diyalog” konulu bir seminer düzenlenmiştir. Seminere 150 dolayında dinleyici iştirak etmiştir.

Seminer sırasında, Müze salonu lobisinde 20 adet Mevlana ile ilgili panodan oluşan 3 gün sürecek serginin açılışı da yapılmıştır.

Aynı günün akşamı Taman İsmail Marzuki salonunda gerçekleştirilen "Sema Töreni"ni ise Endonezyalı bürokrat, işadamı, sanatçı ve gazeteciler ile diplomatlardan oluşan yaklaşık 500 kişilik bir izleyici kitlesi takip etmiştir. Sema Töreni'ne Endonezya Kültür ve Turizm Bakanlığı üst düzey yetkililerinin yanısıra, Kadın İşlerinden sorumlu Devlet Bakanı Meutia Farida Hatta Swasono'da izleyici olarak katılmıştır.

Endonezya'nın en yaygın okunan haftalık "Tempo" dergisi heyetimizden Prof. Mahmud Erol Kılıç ile bir mülakat gerçekleştirmiştir.

18) Santiyago’da 2 Kasım 2007'de Providencia Belediyesine ait Montecarmelo sanat merkezinde düzenlenen sema gösterisi ve konferansa 1000 kişiden fazla bir seyirci topluluğu katılmıştır.

Sözkonusu etkinlik çerçevesinde, Sayın Santiyago Büyükelçimiz ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç tarafından birer kısa konuşma yapılmış, daha sonra Yardımcı Doç. Dr. İsmet Taşpınar'ın Mevlevilik hakkındaki konuşması okunmuş ve sema gösterisi gerçekleştirilmiştir.

19) BM Cenevre Ofisi'nin en büyük salonu olan 1900 kişilik "Assembly Hall"da 14 Kasım 2007’de bir etkinlik düzenlenmiştir. Program saat 18.30'da 10 dakikalık ülkemizi tanıtan filmle başlamış, sonrasında BM Cenevre Ofisi Genel Direktörü'nün Kültürel İşlerden Sorumlu Yardımcısı Pierre Le Loarer, BMCO Genel Direktörü Sergei Ordzhonikidze'nin mesajını okumuştur. Sözkonusu mesajda, ülkemizin Doğu ile Batı arasındaki özel konumuna değinilmiş ve Medeniyetler İttifakı'nda ülkemiz tarafından üstlenilen önemli rol vurgulanmıştır. Sayın BMCO Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Ahmet Üzümcü’nün konuşmasından sonra söz alan Marmara Üniversitesinde Prof. Mahmud Erol Kılıç, 25 dakikalık İngilizce bir konuşma yaparak sema gösterisi hakkında bilgi vermiştir. Konuşmaları izleyen sema gösterisi bir saat devam etmiştir.

Gösteriyi salonun balkon bölümleri dahil hemen hemen tamamını dolduran ve çoğunluğu diplomatik misyon şefleri, mensupları ile Cenevre'deki uluslararası kuruluşların çalışanlarından oluşan seyirciler ilgiyle ve büyük beğeniyle izlemişlerdir. Etkinlik sırasında yönetmen Kürşat Kızbaz çekim yapmış ve heyetle birlikte gelen iki basın mensubu hazır bulunmuştur.

Etkinliğimiz BMCO internet sayfasındaki etkinlik takviminde yer almıştır.

20) Cenevre’de 15 Kasım 2007’de Cenevre'nin seçkin bir tiyatro salonu olan 1300 kişilik "Theatre du Leman"da bir sema gösterisi düzenlenmiştir.

Etkinlik veslesiyle, yaklaşık 1300 kişiden oluşan davetli topluluğu salonu tamamen doldurmuştur. Vatandaşlarımıza dönük olarak düzenlenmesi öngörülen etkinliğe Cenevre Başkonsolosluğumuz görev bölgesinin yanı sıra Zürih dahil İsviçre'nin diğer bölgelerinden, ayrıca İsviçre vatandaşlarından da geniş katılım olmuştur.

Bu meyanda Sema gösterisini izleyenler arasında, BMCO Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Sayın Ahmet Üzümcü ve Eşi, DTÖ Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Sayın Bozkurt Aran ve Eşi, Cenevre Belediyesi Meclisi üyesi, Korkonsüler temsilcileri, İsviçre- Türk Toplumu (İTT) Başkanı, Batı İşviçre Türk Dernekleri Federasyonu, iş adamları, bankacılık sektörünün temsilcileri ve öğrenciler ile Türk ve İsviçre Basın mensupları yeralmışlardır.

Etkinliğimiz, kısa bir film gösterimiyle başlamış, Sayın Cenevre Başkonsolosumuzun Mevlana'nın barış, insan sevgisi ve hoşgörü ilkelerine dayanan mesajına günümüzde daha da büyük ihtiyaç duyulduğunu vurguladığı konuşmasının ardından, Cenevre'de yerleşik Mevlana'nın kuşaklar ötesi temsilcisi Celaleddin Çelebi söz almış, daha sonra Galatasaray Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kenan Gürsoy Mevlana'nın öğretisi ile Sema gösterisini tanımlayıcı Fransızca birer sunum gerçekleştirmişlerdir.

Sunumların devamında bir saat süren Sema gösterisi izleyicileri adeta büyülemiş, gösteri akabinde düzenlenen ve ülkemiz mutfağından örneklerin sunulduğu resepsiyonda davetliler tekrar tekrar beğenilerini dile getirmişler ve bu başarılı organizasyondan dolayı ülkemiz yetkililerini kutlamışlardır. Gösteri sırasında yönetmen Kürşat Kızbaz çekim yapmıştır.

21)Sevilla’da 17 Kasım, Madrid’de 19 ve 20 Kasım, La Corun’da 21 Kasım 2007 tarihlerinde bir dizi etkinlik düzenlenmiştir. Sema grubu İlk gösterilerini 17 Kasım 2007 günü Sevilla'da gerçekleştirmişlerdir. Sevilla'daki "Akdeniz'in Üç Kültürü Vakfı"nın ücret talep etmeksizin tahsis ettiği salonda düzenlenen gösteriyi 400 dolayında kişi izlemiştir.

Sema töreninin ikincisi, Madrid'deki Complutense Üniversitesinde düzenlenmiştir. Gösterinin programlarını Üniversite'nin Yabancı Diller bölümü Dekano Prof. Damaso Lopez takdim etmiş, Güzel Sanatlar Genel Müdürü ve Sayın Madrid Büyükelçimiz Ender Arat’ın kısa konuşmalarından sonra Prof. Adnan İsmailoğlu Mevlana'nın hayatı ve felsefesini anlatan ve İspanyolcaya da çevrilen bir konuşma yapmıştır. Müteakiben Türkiye'yi tanıtan turistik bir video ve Mevlana'nın hayatını ve Mevlevi felsefesini anlatan bir video gösterilmiş, nihayet 50 dakik süren sema töreni sergilenmiştir. Töreni öğretim üyeleri, öğrenciler ve ailelerinden oluşan kalabalık bir grup izlemiştir.

20 Kasım akşamı Madrid'in itibarlı Alcazar Tiyatrosunda İspanyol yetkililerinin, kordiplomatiğin, Madrid'de yaşayan vatandaşlarımızın ve öğrencilerimizin davet edildiği esas tören düzenlenmiştir. Bu törene İspanya Kraliçesi Sofia ve Kraliçe'nin kız kardeşi Prenses Irene de katılmışlardır.

Sayın Büyükelçi Ender Arat, konuşmasında, Kraliçe'ye teşriflerinden dolayı teşekkür ettikten sonra turistik tanıtım ve Mevlana videoları gösterilerek sema töreni icra edilmiştir. Gösteriden sonra Kraliçe kulise geçerek semazenleri teker teker kutlamış, birlikte fotoğraf çektirmiştir. Tanıtma Müşavirliğinin tedarik ettiği İspanyolca 5 cilt mesnevi kitabı ve Mevlana'nın yaprak üzerine işlenmiş bir tablosu, semazenlerin başı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Müdürü Ömer Tuğrul İnançer tarafından Kraliçe'ye hediye edilmiştir.

Alcezer Tiyatrosundaki gösteriyi 30 dolayında Büyükelçi, toplam 700 kişi izlemiştir.

Sema topluluğu 21 Kasım akşamı Galicia Özerk Yönetiminin başkenti La Corun'da son gösterisini yapmıştar. La Coruna Fahri Konsolosumuz ve Özerk Yönetim Kültür Müdürlüğü'nün işbirliği ile ücretsiz tahsis edilen şehir kültür merkezinde düzenlenen gösteriyi davetli 150, ücretli 800 dolayında kişi izlemiştir.

İspanya'da uzun zamandır ilk kez düzenlenen ve üç ayrı şehirde dört seans yapılan bu gösteriler ülkemizin tanıtımı bakımından etkili ve itibarlı bir faaliyet olmuştur. Madrid'deki gösteriyi Kraliçe Sofia'nın izlemesi gerek gösteri, gerek Mevlana hakkındaki haberlerin basında geniş şekilde yer almasını sağlamıştır.

Kraliçe Sofia'nın, Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından gerçekleştirilen Sema törenini izlediğine dair haberler, İspanya'da Ulusal Haber Ajansı EFE ile Europapress Haber Ajansı bültenlerinde yer almış, Publico gazetesi ile Puente-Köprü dergisinde yayımlanmıştır.

22) Şam’da 21 Kasım 2007’de Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu (KTTMT), bir gösteri gerçekleştirmiştir.

Sözkonusu gösteri 21 Kasım Çarşamba günü "Dar al-Assad" Opera Sarayı'nın 1200 kişilik salonunda gerçekleştirilmiş, salonda yaklaşık 1000 kişinin olduğu görülmüştür.

Gösteri öncesinde Opera Sarayı'nın girişinde bulunan alanda Halep'te yaşayan ressam Keti Tuğlaman Achkar'ın sema gösterisi temalı yağlı boya tabloları ile Mevlana etkinlikleri çerçevesinde KTTMT'nin beraberinde getirdiği fotoğraflardan oluşan bir karma serginin açılışı yapılmış ve bilahare gösterilerin gerçekleşeceği salona geçilmiştir.

10 dakikalık tanıtım filminin ardından Dr. Mahmut Erol, Mevlana ve felsefesini anlatan Arapça bir konuşma yapmıştır. Konuşmayı müteakip bir saat süreyle sema dans gösterisi gerçekleştirilmiştir. Gösterinin sonunda bazı seyirciler KTTM Topluluğu'nu ayakta alkışlamışlardır.

23) Berlin'deki Uluslararası Kongre Merkezi'nde, 23 Kasım 2007 tarihinde bir sema gösterisi düzenlenmiştir.

Berlin'de yerleşik vatandaşlarımız ve Almanlardan oluşan yaklaşık 400 seyirci tarafından beğeniyle izlenen programın başlangıcında ülkemiz hakkında Kültür ve Turizm Bakanlığımızın turisitk tanıtım filmi gösterilmiştir. Filmin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül tarafından yapılan kısa açılış konuşmasını ve Prof. Dr. Hüseyin Hatemi'nin "Sevgiye Evrensel Çağrı ve Mevlana" başlıklı, Mevlana'nın felsefesini ele alan konuşmasını takiben, Konya Türk Tasavvuf Muziği Topluluğu'nun sema gösterisi izlenmiştir.

Bakanlığımızın bilgisi, Vashington Büyükelçiliğimizin denetim ve yönetiminde gerçekleştirilen önemli etkinlik:

Vaşington'da sırasıyla 14 ve 15 Mart 2007 akşamları iki etkinlik düzenlenmiştir. Mevlana'nın 800. Doğum Yıldönümü Kutlamaları çerçevesinde Kültür eski Bakanı Sayın Talat Halman'ın, Mevlana Celaleddin Rumi’nin hayatı, düşünce yapısı ve dünya ile Türk kültür tarihine etkilerine ilişkin, Mevlana’nın şiirlerinden alıntılar da okuduğu bir konuşma gerçekleştirmiş ve Ahmet Özhan'ın solistliğini yaptığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu'nun tasavvuf müziği eserleri seslendirdiği program ilk olarak 14 Mart akşamı, öncesinde bir resepsiyonla beraber, Kongre Kütüphanesi'nde gerçekleştirilmiştir.

Sadece davetlilere yönelik etkinliğe, salon kapasitesinin üzerinde bir katılım talebi alınmış ve bu çerçevede koltuk sayısından kaynaklanan kısıtlamalar bağlamında ancak 418 misafir kabul edilebilmiştir. Etkinliğe, beş Kongre üyesi (Steve Cohen (Tennessee), Dana Rohrabacher (California), Virginia Foxx (North Carolina), Doug Lamborn (Colorado), Diane Watson (California)), Vaşington'u ziyaret etmekte olan beş milletvekilimiz, ABD Yüksek Mahkemesi Üyesi Yargıç Samuel Alito, Dışişleri Bakanı Rice'ı temsilen Dışişleri Bakanlığı kamu diplomasisinden sorumlu Müsteşarı Büyükelçi Karen Hughes, Dışişleri Bakanlığı'ndan iki Müsteşar Yardımcısı Vekili, Dışişleri Bakanlığı Türkiye Masası idareci ve meslek memurları, mazeret bildirerek etkinliğe katılamayan Kongre üyelerini temsilen yaklaşık yirmi Kongre çalışanı (Staffer) ile KKTC, Afganistan ve Suriye Büyükelçileri ve Vaşington çevresindeki çeşitli Hıristiyan ve Musevi dini liderlerin yanısıra, diğer Yönetim görevlileri, düşünce kuruluşu temsilcileri ve kordiplomatik üyeleri iştirak etmişlerdir. Etkinliğin gerçekleştirildiği oditoryum girişinde Mevlana'nın Mesnevi ile diğer eserlerinin Kongre Kütüphanesi arşivinde bulunan el yazması eserleri teşhir edilmiş, ayrı bir salonda ise Kütüphane arşivinde bulunan Mevlana'ya ilişkin çağdaş İngilizce, Türkçe, Farsça ve diğer dillerdeki eserler sergilenmiştir. Etkinliğin açış konuşmaları sırasıyla Kütüphane Müdürü Dr. Billington ile Washington Büyükelçimiz Sayın Nabi Şensoy tarafından gerçekleştirilmiş, ardından etkinlik sponsoru Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç ile bir sonraki etkinliğin ev sahipliğini üstlenen Freer Galerisi Direktörü Dr. Julian Raby de söz almışlardır.

Mevlana'ya ilişkin program bir sonraki akşam (15 Mart) Smithsonian Enstitüsü'ne bağlı Freer Galerisi'nde düzenlenen halka açık etkinlikle tekrarlanmıştır. Anılan müze oditoryumunda, azami koltuk sayısına denk düşen 320 kişiyi ağırlanmıştır. Sözkonusu ikinci etkinliğin açış konuşmaları Müze Direktörü Dr. Raby ile Sayın Vaşington Büyükelçimiz tarafından gerçekleştirilmiştir.

Genel bir değerlendirme bağlamında, gerçekleştirilen iki etkinliğin, Mevlana ve bu kapsamda toplumumuzun hoşgörü temeline dayanan kültürel birikiminin tanıtılması açısından faydalı olduğu düşünülmektedir. Özellikle 14 Mart akşamı düzenlenen özel davetiyeli etkinlik, ülkemize ilişkin sözkonusu olumlu mesajın Vaşington'un siyasi, idari, ticari ve dini önde gelenlerine aktarılmasına imkan tanımıştır.