Grenada'nın Ekonomisi

GSYİH (2021): 1,12 milyar Dolar

Kişi başına GSYİH (2021): 9.928 ABD Doları

GSYİH Büyüme Hızı (2021): % - 5,3

Enflasyon Oranı (2021): % 1,2

İşsizlik Oranı (2017): % 15,2

İhracatı (2021): 393,7 milyon ABD Doları

İthalatı (2021): 650,3 milyon ABD Doları

İkili ticaret hacmimiz (2021): 2,22 milyon ABD Doları

İhracatımız (2021): 2,21 milyon ABD Doları

İthalatımız (2021): 2,9 bin ABD Doları

Grenada’da halen 2020-2035 Kalkınma Planı uygulanmaktadır. Plan, Grenadalıların yaşama, çalışma, doğal çevreyi ele alma ve kurumlarla etkileşim biçimlerini temelden iyileştirmeyi amaçlayan yerel çözümleri ortaya koymaktadır. Belgede, sürdürülebilir kalkınmanın temel direkleri toplum, ekonomi ve çevre olarak yer almaktadır. Bu bağlamda 3 hedef belirlenmiştir: 1: Yüksek insani ve sosyal gelişme: İnsanları sürdürülebilir kalkınma ve dönüşümün merkezine yerleştirmek. 2: Destekleyici iklim ve afete dayanıklı altyapı ile canlı, dinamik, rekabetçi ekonomi. 3: Çevresel sürdürülebilirlik ve güvenlik.

Grenada’nın ekonomisi büyük ölçüde turizm ve hizmet sektörüne dayalıdır. Tarım sektörü, GSMH’nin %6’sını, imalat ve sanayi sektörü ise % 9’unu oluşturmaktadır. Tarımsal üretiminde küçük hindistan cevizi/muskat (nutmeg) başı çekmektedir. Pandemi ülkeyi ve turizm sektörünü olumsuz etkilemiştir. Ayrıca doğal afetler de ekonomiye yansımaktadır. Ülkenin borç yükü yüksektir. Ekonominin ancak orta vadede toparlanabileceği yorumları yapılmaktadır.

Hükümet, Ocak 2014’te «Homegrown Programme» adıyla ülkenin karşılaştığı ekonomik sorunlarla yapısal anlamda mücadele etmek amacıyla bir program hayata geçirmiştir. Bu program kapsamında büyüme ve istihdam, mali sürdürülebilirlik ve borçların sürdürülebilirliği olmak üzere 3 temel amaç belirlenmiştir. IMF 2014’te sözkonusu programı onaylamış, Grenada ile IMF arasında bir anlaşma imzalanmıştır.

Karayip Topluluğu (CARICOM) ve Doğu Karayip Devletleri Örgütü’ne (OECS) üye olan Grenada, OECS bünyesindeki ortak Doğu Karayipler Merkez Bankası’na dahildir ve para birimi Doğu Karayip Doları’dır.

Grenada dış ticarette sınırlı kapasiteye sahip olup, ithalata bağımlıdır.

Almanya ve İngiltere ile yatırım, Kosta Rika ve Dominik Cumhuriyeti ile serbest ticaret, Danimarka, Norveç, İsveç ve İngiltere ile de Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmaları bulunan Grenada, Karayipler Forumu (CARIFORUM) ülkeleri ile AB arasında imzalanan Ekonomik İşbirliği Anlaşmasına da taraftır. Ayrıca Venezuela ve Kolombiya ile Tercihli Ticaret Anlaşması bulunmaktadır.

Orta Amerika ve Karayipler bölgesinde özel sektör yoluyla kalkınmanın sağlanması amacıyla ABD’nin öncülüğünde geliştirilen Karayip Körfezi Girişimi (CBI) ve Kanada ile İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri arasında imzalanan CARIBCAN Anlaşması sayesinde Grenada’da üretilen ya da birleştirilen ürünlerin bir kısmı ABD ve Kanada pazarlarına gümrüksüz girebilmektedir.