Türkiye - Güney Kore Siyasi İlişkileri

Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasındaki siyasi ilişkiler 11 Ağustos 1949 tarihinde ülkemizin Kore Cumhuriyeti’ni bağımsız bir devlet olarak tanımasıyla başlamıştır. Kore Savaşı’na katılmamız ikili ilişkilerimizde özel bir bağ kurulmasına vesile olmuştur.

Kore Cumhuriyeti kaynaklarına göre, Kore Savaşı’na katılan 16 ülke içinde asker sayısı bakımından dördüncü sırada yer alan ülkemiz (21.212), savaşta en çok şehit veren üçüncü (966), yaralı ve savaş esirleri dahil en fazla kayıp veren dördüncü (2.365) ülkedir. Savaşta şehit olan 462 askerimiz Kore’nin Busan kentinde bulunan BM Kore Anıtsal Mezarlığı’nda (UNMCK) yatmaktadır. Kore halkı Türk halkını “kardeş ülke” olarak nitelendirmektedir.

Kore Savaşı’na katılan Türk Tugayı, savaşa katılan askeri birlikler içinde öksüz ve yetim kalan Koreli çocuklar için okul inşa eden tek birliktir (Ankara Okulu). Bu durum Kore halkı tarafından günümüzde dahi hatırlanmaktadır.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 1957 yılında kurulmuştur. 2012 yılında Stratejik Ortaklık seviyesine yükseltilen ilişkilerimiz üst düzey ziyaretlerle gelişmektedir.

Türkiye ve Kore Cumhuriyeti, başta BM ve G20 olmak üzere uluslararası teşkilatlarda da yakın işbirliği içindedir. 2013 yılında oluşturulan MIKTA da iki ülkenin işbirliği gerçekleştirdiği platformlardan biridir.

TBMM’de ve Kore Ulusal Meclisi’nde karşılıklı olarak Parlamentolararası Dostluk Grupları teşkil edilmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız Kore Cumhuriyeti’ne son olarak 2-3 Mayıs 2018 tarihlerinde ziyaret gerçekleştirmişlerdir.

Önceki Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu 21-24 Ekim 2021 tarihlerinde Kore Cumhuriyeti’ni ziyaret etmiştir.