Türkiye - Bangladeş Siyasi İlişkileri

Türk ve Bengal milletleri arasındaki ilişkiler, Bangladeş’in kurulmasından önceye dayanan köklü tarihi ve kültürel temellere sahiptir. Kurtuluş Savaşımıza maddi ve manevi yardımda bulunan Güney Asya Müslüman halklarından biri de Bengallilerdir. Büyük Önder Atatürk’e duyulan saygı ve hayranlık, Bangladeş’in ulusal şairi Kazi Nazrul İslam’ın 1921 yılında yazdığı ve okul kitaplarında da yer alan “Kamal Pasha” başlıklı destanda, başkent Dakka ile Chittagong şehirlerindeki iki bulvara “Kemal Atatürk Caddesi”, Feni şehrinin Dagan Bhuiyan kasabasındaki bir liseye “Atatürk Model Lisesi” ve Dakka Askeri Kışlası içindeki Türkçe dili merkezine “Mustafa Kemal Türkçe Öğrenim Merkezi” isimlerinin verilmesinde yansımasını bulmuştur. Türk halkı da Bangladeş halkının Kurtuluş Savaşımıza verdiği desteği minnetle anmaktadır.

Türkiye, Bangladeş’i Lahor’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT- O dönemdeki adıyla İslam Konferansı Örgütü) Zirvesi vesilesiyle 22 Şubat 1974 tarihinde tanımıştır. 1976 yılında Dakka Büyükelçiliğimiz, 1981 yılında ise Bangladeş’in Ankara Büyükelçiliği açılmıştır.

Bangladeş eski Dışişleri Bakanı Dipu Moni, Başbakan Şeyh Hasina’yla birlikte Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı vesilesiyle 9-13 Mayıs 2011 tarihleri arasında ülkemizi ziyaret etmiştir. Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina 10-13 Nisan 2012 tarihlerinde ülkemize resmi bir ziyarette bulunmuştur.

Rohinga Müslümanlarının 2017 yılında yeni bir dalga şeklinde Bangladeş’e sığınmaları üzerine yaşanan insani kriz nedeniyle ülkemiz yardım faaliyetlerini arttırmıştır. Bu bağlamda, Sayın Cumhurbaşkanımızın refikaları Sayın Emine Erdoğan, Sayın Bakanımız ve dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Betül Sayan Kaya'yla birlikte 6-7 Eylül 2017 tarihlerinde; dönemin Başbakan Yardımcısı Sayın Recep Akdağ, 27 Eylül 2017 tarihinde Rohinga mültecilerinin yaşam koşullarını incelemek ve ülkemizden yapılacak yardımlar hakkında temaslarda bulunmak üzere Bangladeş’i ziyaret etmiştir.

Bangladeş’e gerçekleştirilen diğer bir üst düzey ziyaret, dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım’ın 18-20 Aralık 2017 tarihlerinde yaptığı ziyarettir. Sayın Yıldırım, Cumhurbaşkanı Abdul Hamid ve Başbakan Şeyh Hasina’yla gerçekleştirdiği görüşmelerin yanısıra, Cox’s Bazar’daki Rohinga kamplarını da ziyaret etmiştir.

Bangladeş tarafından ülkemize Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilen son ziyaret, Cumhurbaşkanı Md. Abdul Hamid’in, 13 Aralık 2017 tarihinde İstanbul’da düzenlenen İİT Olağanüstü Zirvesi'ne katılmak üzere ülkemizi ziyaretidir. Bahsekonu zirve marjında, iki Cumhurbaşkanı ikili bir görüşme de gerçekleştirmiştir.

Sayın Bakanımız İİT 13. İslam Zirvesi marjında 12 Nisan 2016 tarihinde dönemin Dışişleri Bakanı Ebul Hasan Mahmud Ali’yle İstanbul’da biraraya gelmiştir. Sayın Bakanımız, 6-7 Eylül 2017 tarihlerinde Bangladeş’i ziyaretinde de dönemin Dışişleri Bakanı Hasan Mahmud Ali ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Dönemin Dışişleri Bakanı Ali ayrıca, 18 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul’da düzenlenen İİT Olağanüstü Zirvesi’ne katılmıştır.

Bangladeş, 5-6 Mayıs 2018 tarihinde düzenlenen İİT 45. Bakanlar Konseyi Toplantısına evsahipliği yapmıştır. Toplantıya, dönemin Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ başkanlığında bir heyetle katılım sağlanmıştır.

22 Mart 2019 tarihinde İstanbul'da düzenlenen İİT Açık Katılımlı Acil İcra Komitesi Toplantısı'na Bangladeş Arazi Bakanı Saifuzzaman Chowdhury başkanlığındaki bir heyet katılmıştır.

Ülkemizle Bangladeş arasındaki siyasi istişareler Sayın Bakan Yardımcımız Büyükelçi Sedat Önal ile Bangladeş Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Md. Shahidul Haque başkanlığındaki heyetler arasında 20 Mayıs 2019 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilmiştir.