Tayland'ın Siyasi Görünümü

Tayland, ekonomik bakımdan tarım alanında kendi kendine yeterli, sanayileşme seviyesi yüksek, gelirinin büyük bölümünü turizm, dış ticaret ve yabancı yatırımdan elde eden, sermaye birikimi ve yatırım kapasitesi yükselen bir ülkedir.

Tayland, Güney Doğu Asya bölgesindeki merkezi coğrafi konumu dolayısıyla ticaret, ekonomik işbirliği, doğrudan yatırımlar, ulaştırma, turizm ve kültür işbirliği konularında pek çok ülkenin ilişkilerini geliştirmeye önem verdikleri bir ülke olarak görülmektedir.

Tayland’ın resmi yönetim biçimi 1932 yılından bu yana Meşruti Krallık olup, Kraliyet ülkenin ve toplumun sosyal yapıtaşlarının en önemli unsurlarındandır. 1946 yılında tahta çıkan Kral Bhumibol Adulyadej (IX. Rama) 13 Ekim 2016 tarihinde vefat etmiştir. Veliaht Prens Maha Vajiralongkorn (X. Rama), 2 Aralık 2016 yeni Tayland Kralı olarak ilan edilmiş olup; Kral'ın taç giyme töreni 4-6 Mayıs 2019 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.

Silahlı kuvvetlerin 2014 yılında yönetime el koymasının ardından 24 Mart 2019 tarihinde yapılan seçimlerde yaklaşık 51,4 milyon kayıtlı seçmenden 35,5 milyonu oy kullanmış olup, Palang Pracharath Partisi (PPRP), Demokrat Parti, Bhumjai Thai Partisi gibi seçimlerde belirli oy oranlarına ulaşabilmiş partilerin yanısıra aldıkları oy oranları düşük olan çok sayıda küçük partinin de dahil olduğu koalisyon Hükümeti kurulmuştur. Yeni Parlamento’nun oluşmasının ardından, Prayut Chan-o-cha 5 Haziran 2019 tarihinde Senato ve Temsilciler Meclisi'nin oylarıyla 29. Tayland Başbakanı olarak seçilmiştir.

Tayland Parlamentosu iki kanatlı bir yapıda olup, Senato ve Temsilciler Meclisi’nden oluşmaktadır.

Senato atanmış 250; Temsilciler Meclisi seçilmiş 500 üyeden müteşekkildir. Tüm senatörler atamayla göreve gelmektedir. 250 senatörden 194'ü Konsey üyelerinden oluşan 9 kişilik bir Komite'nin hazırlayacağı 400 kişilik bir listeden seçilmektedir. 6'sı ordu ve emniyet mensuplarından atanmaktadır. 50'si Seçim Komisyonu'nun organize edeceği seçimlerle anayasada tanımlı meslek gruplarından seçilen 200 kişilik listeden seçilmektedir.

Temcilciler Meclisi üyeleri seçimle işbaşına gelmektedir.

Çoğunlukla Malay asıllı Müslümanların yaşadığı Tayland’ın güneyindeki illerde 2004 yılından bu yana devam eden ayrılıkçı şiddet olayları önceki yıllara kıyasla azalmış olmakla birlikte halen devam etmektedir. Güneydeki ayrılıkçıları barış müzakerelerinde temsil eden çatı kuruluş “Mara Patani” ile Tay Hükümeti arasında Malezya’nın kolaylaştırıcılığında ilerleyen diyalog süreci Şubat 2019’da askıya alınmıştır. Üç güney vilayetinde (Yala, Patani, Narathiwat) OHAL sürmektedir. Hükümet 2022 yılı başında ayrılıkçı gruplar içinde en büyüğü olan Barisan Revolusi Nasional (BRN) ile Malezya’nın kolaylaştırıcılığında Kuala Lumpur’da görüşmelere başlamıştır.