Kenya'ya Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine

Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları Kenya’ya yapacakları seyahatlerde vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımız vizelerini:

Kenya'ya varışta, en az 6 ay geçerli pasaport, otel rezervasyonu, seyahat programı, (turist olarak gidiliyorsa) ziyaret edilecek yerlerin listesi, (iş veya arkadaş ziyareti için gidiliyorsa) ilgili şahıs ya da şirketin davet mektubu gibi tamamlayıcı belgelerin vize için sınır polisine ibraz edilmesi istenebilmektedir.

Önceden elektronik vize (e-vize) alınmışsa, bunun bilgisayar çıktısının da sınır polisine ibrazı zorunludur.

Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamili Türk vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, turizm ve iş görüşmesi amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır.

Kenya’ya seyahat edecek vatandaşlarımızın çeşitli bulaşıcı hastalıklarla ilgili olarak gerekli aşılarını yaptırmaları gerekmektedir. Sahra-altı Afrika’da yaygın olarak görülen sıtma hastalığı, 1700 metre rakımda yer alması nedeniyle Nairobi’de görülmemektedir. Ancak, Nairobi dışındaki kırsal bölgelere seyahat edecek vatandaşlarımızın sıtmayla ilgili tedbir almaları tavsiye olunur. Kenya’ya seyahat etmeden önce alınması gerekli sağlık tedbirlerine ve aşılara ilişkin güncel bilgilere http://www.seyahatsagligi.gov.tr internet adresinden ulaşılabilir. Kenya’ya Türkiye’den değil de, sarı humma hastalığı bakımından riskli ülkelerden birinden geliniyorsa, Kenya’ya girişte sarı humma aşı belgesinin gösterilmesi zorunludur. Hangi ülkelerin sarı humma hastalığı bakımından riskli kabul edildiği konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nün web sayfasından güncel bilgi almak mümkündür ( http://www.who.int/csr/disease/yellowfev/en/ )

Ülkede suç oranı yüksektir. Bu nedenle geceleri dolaşmaktan mümkünse kaçınılması; araba hırsızlığı ve kapkaç konularına dikkat edilmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın seyahat rezervasyonlarını güvenilir firmalar aracılığıyla gerçekleştirmeleri, yanlarında yüklü miktarda nakit taşımamaları, hava karardıktan sonra yaya olarak yalnız dışarıya çıkmamaları, zorunlu hallerde yanlarında güvenilir kişiler bulundurmaları tavsiye olunur. İçme suyunun pet şişelerde satılan sulardan karşılanması önerilir.

Trafiğin yönü İngiliz sistemiyle soldandır. Telefonla taksi çağırma olanakları mevcuttur. Taksimetre uygulaması olmadığından, taksi kullanılmadan önce pazarlık edilmesi gerekli olup, taksi ücretleri ucuz değildir. Trafikte kurallara fazla riayet edilmemesi ve altyapı eksiklikleri nedeniyle araç kullanılacaksa dikkatli olunması tavsiye edilir.

Kenya’da liberal bir döviz sistemi uygulanmaktadır. Para bozdurmak için bankalara ya da döviz bürolarına müracaat edilebilir. 100 ABD Dolarından daha küçük banknotlar için fazladan komisyon talep edilebilmektedir. Kenya’da 2000 yılından önce basılmış ABD Doları banknotları bankalarda ve serbest piyasada kabul edilmemektedir. 5,000 Dolar ve üzerindeki nakdin ülkeye girişte gümrükte beyan edilmesi zorunludur.

Bu ülkeyle bağlantılı olarak Bakanlığımızca yapılacak seyahat uyarılarının Bakanlığımız web sayfalarından takip edilmesi gerekmektedir.

Sözkonusu gelişmeler ışığında, vatandaşlarımızın bu aşamada zorunlu kalmadıkça Kenya’nın Mandera, Lamu, Garissa ve Tana River Vilayetleri’ne seyahat etmekten kaçınmalarında fayda bulunmaktadır. Halen sözkonusu bölgelerde bulunan veya bu bölgelere seyahat etmek zorunda olan vatandaşlarımızın ise, sokağa çıkma yasağına uymaları, şahsi güvenlikleri açısından her türlü önlemi almaları, olası gelişmelere hazırlıklı bulunmaları ve her koşulda müteyakkız olmaları önem arzetmektedir. Vatandaşlarımıza bu çerçevede, Bakanlığımız ve Nairobi Büyükelçiliğimizce yapılabilecek uyarı ve duyuruları dikkatle takip etmeleri tavsiye edilmektedir.

Kenya’da bulunan vatandaşlarımızın, aşağıda irtibat bilgileri kayıtlı Nairobi Büyükelçiliğimiz ile Bakanlığımızın Konsolosluk Çağrı Merkezi’ne başvurmaları mümkündür.