Gürcistan'ın Siyasi Görünümü

Gürcistan, 24 Ağustos 1995’te kabul edilen Anayasaya göre, 31 Mart 1991’de yapılan referandum ve 9 Nisan 1991’de kabul edilen bağımsızlık yasası ile bağımsız, üniter ve bölünmez bir devlet olarak kurulmuştur. Ülkenin yönetim şekli demokratik cumhuriyettir.

Gürcistan’ın idari yönetim birimleri, 9 bölge ve başkent Tiflis ile Abhazya Özerk Cumhuriyeti ve Acara Özerk Cumhuriyeti’nden oluşmaktadır.

Gürcistan Parlamentosu tek kamaralı olup, 150 üyeden oluşmaktadır. Parlamento seçimleri dört yılda bir düzenlenmektedir.

26 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilen son seçimlerde Irakli Kobakhizde’nin liderliğindeki Gürcü Rüyası (Gürcü Rüyası, Halkın Gücü) seçimleri kazanmış ve 89 milletvekili ile Parlamento’daki çoğunluğu elde etmiştir.

14 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Mikheil Kavelashvili, Gürcistan Anayasa'sında 2017'de yapılan değişiklik çerçevesinde ilk defa doğrudan halk yerine; Parlamento üyeleri, Abhazya ve Acara Özerk Bölgeleri temsilcileri ve yerel yöneticilerinden oluşan 300 kişilik komisyon tarafından 224 oyla seçilmiş ve 29 Aralık 2024 tarihinde yemin ederek göreve başlamıştır.

Sovyetler Birliği’nin dağılması üzerine, Abhazya ve Güney Osetya Gürcistan’dan sözde bağımsızlıklarını ilan etmişler ve bu nedenle Gürcistan ile Abhazya ve Güney Osetya arasında çatışmalar yaşanmıştır.

Ülkemiz, Abhazya ve Güney Osetya’nın sözde “bağımsızlıklarını” tanımamakta, Gürcistan’ın uluslararası tanınmış sınırları çerçevesinde egemenlik ve toprak bütünlüğünü desteklemektedir.