Arjantin'in Ekonomisi

GSYİH (Ticaret Bakanlığı, 2024): 632,15 milyar ABD Doları

Kişi başına GSYİH (Ticaret Bakanlığı, 2024): 13.415 ABD Doları

GSYİH Büyüme Hızı (Ticaret Bakanlığı, 2024): %- 1,7

Enflasyon Oranı (Ticaret Bakanlığı, 2024): %219,9 (ort.)

İşsizlik Oranı (Ticaret Bakanlığı, 2024): %7,2

İhracatı (2024): 80 milyar ABD Doları

İthalatı (2024): 61 milyar ABD Doları

Latin Amerika’nın en büyük ekonomilerinden biri olan Arjantin, 2024 yılında bir önceki yıla göre %3,5 ekonomik daralma kaydetmiştir. Rusya-Ukrayna savaşının uluslararası enerji ve gıda piyasalarında meydana getirdiği belirsizlik ve maliyet artışları, Arjantin ekonomisini de olumsuz şekilde etkilemiş olup, kronik enflasyon ve fiyat artışıyla mücadele mevcut Hükümetin odak noktalarından biri olmayı sürdürmektedir.

Arjantin, 11 Nisan 2025 tarihinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 20 milyar ABD doları tutarında yeni bir finansman programı üzerinde uzlaşıya varmış, bu anlaşma ile birlikte ülke ekonomisine yönelik geniş kapsamlı bir yeniden yapılandırma süreci başlatılmıştır. Yeni IMF programı, Arjantin’in 2018 yılından bu yana imzaladığı üçüncü, toplamda ise yirmi üçüncü anlaşma olarak kayda geçmiştir.

Arjantin zengin yer altı ve yer üstü kaynakları, yetişmiş insan gücü, şehirleşme ve teknolojik gelişimi, bölgedeki entegrasyon ve büyüme potansiyelinin etkisi gibi hususlar dikkate alındığında bölgede ekonomik potansiyeli en yüksek olan ülkelerden biridir. Tarım ve tarıma dayalı sanayi, ekonomi ve istihdam içerisinde önemli ağırlığa sahiptir. Hızla artan tarım ürünleri fiyatları Arjantin ekonomisi için önemli bir büyüme kaynağı haline gelmiştir. Gıda, içecek, kimya-petrokimya, otomotiv ve metal sanayii ülkenin en büyük sanayi sektörleri durumundadır.

Arjantin’in güneyinde (Arjantin Patagonyası’nda) yer alan Neuquen eyaletinde dünyanın ikinci büyük konvansiyonel olmayan doğal gaz kaynaklarını barındıran Vaca Muerta rezervleri bulunmaktadır. Bu kaynaklardan ülke içi doğal gaz ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra, Avrupa ve ABD’ye Likit Doğal Gaz ihraç edilmesi için de yararlanılması amaçlanmaktadır.

Arjantin ayrıca, Şili ve Bolivya’yla birlikte dünyanın toplam lityum rezervlerinin %56’sına sahiptir.