Yolsuzlukla Mücadele

 

Ülkemiz tarafından da imzalanan Birleşmiş Milletler Sınıraşan Örgütlü Suçlarla Mücadele Sözleşmesi’nin (United Nations Convention Against Transnational Organized Crime) 8. maddesi ile sınıraşan bir suç olarak kabul edilen yolsuzluk, son yıllarda artarak uluslararası nitelik kazanmaya başlamış ve daha karmaşık bir hale gelmiştir.

Uluslararası toplumun, özellikle de gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya kaldığı önemli bir sorunu oluşturan yolsuzlukla mücadele, ülkemizin gündeminde önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye, bir yandan ülke çapında yolsuzlukla mücadele çalışmalarına hız verirken, yolsuzlukla mücadele alanında yürütülen uluslararası çalışmalara etkin biçimde katılmakta ve Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Konseyi (AK), OECD ve diğer bazı bölgesel kuruluşlar bünyesinde sürdürülen çalışmalar sonucu kabul edilen karar ve belgelerin hemen tümünü desteklemektedir.

Meksika’nın Merida kentinde 9-11 Aralık 2003 tarihlerinde düzenlenen üst düzey siyasi konferans sırasında imzaya açılan BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi ülkemiz tarafından 10 Aralık 2003 tarihinde imzalanmıştır. 14 Aralık 2005 tarihinde yürürlüğe giren Sözleşmeye ülkemiz, onay işlemlerinin tamamlanmasını müteakip, 9 Aralık 2006 tarihinde taraf olmuştur.

BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesine Taraf Devletler I. Konferansı 10-14 Aralık 2006 tarihlerinde Ürdün’de yapılmıştır. Sözkonusu Konferansa “Taraf Devlet” statüsünde katılan ülkemizi Adalet Bakanı Sayın Cemil Çiçek tarafından başkanlık edilen bir heyet temsil etmiştir.

Ülkemiz, Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Özel Hukuk Sözleşmesi ve Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesi ile OECD Uluslararası Ticari İşlemlerde Yabancı Kamu Görevlilerine Verilen Rüşvetin Önlenmesi Sözleşmesi’ne taraftır.

Türkiye ayrıca, 1 Ocak 2004 tarihinden beri, Avrupa Konseyi’nin sözkonusu Sözleşmelerinin takip mekanizması olan “AK Yolsuzluğa Karşı Avrupa Devletler Grubu’na (GRECO) üyedir ve çalışmalarına aktif olarak katılmaktadır.

Rüşvet ve yolsuzluk konularındaki çalışmalara öncelikle yer veren OECD’nin Mali Eylem Görev Gücü’nün (Financial Action Task Force - FATF) bütün karar ve tavsiyeleri ülkemizce tam olarak uygulanmaktadır.