Türkiye-Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA) Dışişleri Bakanları Konseyi ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı İkinci Toplantısı, İstanbul, Türkiye, 20 Nisan 2017

Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA) Dışişleri Bakanları Konseyi ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı SICA Üye Devletleri ile Türkiye arasındaki ilişkiyi daha da güçlendirmek ve çeşitlendirmek amacıyla 20 Nisan 2017 tarihinde İstanbul'da bir araya gelmişlerdir.

İki Taraf arasında mevcut mükemmel dostluk ve dayanışma bağlarını teyit ederek diplomatik, siyasi, ekonomik ve kalkınma işbirliği alanlarındaki ilişkilerini güçlendirmeye devam etmeye yönelik arzularını yinelemişler ve çok taraflılığın geliştirilmesinin önemi üzerinde mutabık kalmışlardır.

SICA Dışişleri Bakanları Konseyi, Türkiye'nin 2015 yılında SICA’ya Bölge Dışı Gözlemci Devlet olarak dâhil edilmesini memnuniyetle karşılamışlardır.

Taraflar, Türkiye’nin SICA Üye Ülkelerine artan ilgisini ve özellikle Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Guatemala ve Panama’da Türk Büyükelçilikleri açılmasını vurgulamışlardır.

Taraflar, Kosta Rika (2014), Guatemala (2017) ve Panama’nın (2014) Ankara’da Büyükelçilik açmalarını ve gelecekte Dominik Cumhuriyeti’nin de Ankara’da Büyükelçilik açmasını da memnuniyetle karşılamışlardır.

Taraflar, Türkiye'nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Türk Hava Yolları’nın SICA bölgesine uçuşlarının ve yakın tarihte Panama’nın da uçuş noktalarına dâhil edilmiş olmasının önemini vurgulamışlardır.

SICA Dışişleri Bakanları Konseyi Türkiye’ye, Orta Amerika ve Dominik Cumhuriyeti’ndeki Zika Virüsünün Engellenmesi ve Kontrol Altına Alınmasına ilişkin Bölgesel Eylem Planı’nı ve SICA’nın Sağlık Alanında Bakanlar Konseyi Sekretaryası’nı (COMISCA) desteklemek amacıyla özellikle halk sağlığı alanında Sistem’e gönüllü mali katkılarda bulunmasından dolayı teşekkür eder.

Taraflar, özellikle diğer alanların yanı sıra çevre ve sürdürülebilir kalkınma, güvenlik, sağlık, eğitim, ekonomi, enerji, turizm, kültür ve sosyal ilişkiler alanlarındaki işbirliğini SICA’nın hukuki kurumsal çerçevesi ve her bir üyenin ulusal mevzuatına uygun olarak işbirliğini güçlendirmeye yönelik ilgilerini ifade etmişlerdir.

Taraflar, Kapsamlı Risk Yönetimi ve İklim Değişikliği konularında, özellikle de sürdürülebilir insani gelişme, erken uyarı mekanizmaları, acil durum ve risk önleme konularında deneyimlerin paylaşımını ve projelerin uygulanmasını teşvik etmek hususunda mutabık kalmışlardır.

Taraflar, Türk Hükümeti öncülüğünde KOSGEB aracılığıyla Uluslararası Kuluçka Merkezleri Destek Programları ile Uluslararası Hızlandırma Programlarını güçlendirerek ve bu konuda işbirliği yaparak, Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri (KOBİleri) teşvik etmek ve geliştirmek için tecrübe paylaşımını teşvik etmenin önemini vurgulamışlardır.

Taraflar, kültür ve eğitim alanındaki ilişkileri teşvik etmenin ve geliştirmenin halkları arasında daha yakın bağlar kurmak ve daha fazla etkileşim sağlamak için temel bir araç olarak önemini vurgulamışlardır.

Türkiye, SICA Üye Devletlerini öğrencilerini Türk Hükümeti tarafından verilen burslara başvuruda bulunmaları için teşvik etmeye davet etmiştir.

Taraflar, üçlü ve Güney-Güney işbirliğinin teşviki için kalkınma işbirliğinin teşvik edilmesinin önemini vurgulamışlardır. Bu çerçevede, bölgedeki Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) girişimlerini takdir ettiklerini dile getirmişler ve TİKA'nın Mexico City'deki bölgesel program koordinasyon ofisinin açılışından memnuniyet duymuşlardır.

Terörizmin küresel güvenlik için artan bir tehdit oluşturduğunu ve terörün ve şiddet içeren aşırıcılığın her türü ve tezahürüyle aynı kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulamışlardır. Bu bağlamda, Türkiye'deki terörist saldırıları şiddetle kınamışlardır. Türkiye'nin terör örgütleri ve bağlı gruplarla mücadelesinde dayanışma ve işbirliği göstermek hususunda mutabık kalmışlardır.

Türkiye ile SICA Üye Devletleri arasındaki ikili ticaret ve yatırımları teşvik amaçlı girişimlere destek vermek konusunda mutabık kalmışlardır.

SICA Dışişleri Bakanları bu toplantıda tespit edilen işbirliği alanlarıyla ilgili görüşmeler yapmak üzere Türkiye tarafından SICA Sekreterliği'nin Ankara'ya davet edilmesini memnuniyetle karşılamışlardır.

Taraflar, SICA-Türkiye Diyalog ve İşbirliği Forumu oluşturulması amacıyla bir belge imzalamak üzere istişarelerin başlatılması hususunda mutabık kalmış ve İlk Diyalog ve İşbirliği Forumu’nun 2018’de bilahare belirlenecek bir tarihte bir SICA üyesi ülkede yapılmasını önermişlerdir.

16 Nisan 2016 tarihinde Türkiye’de gerçekleştirilen anayasa referandumunu memnuniyetle karşılamışlardır.

Taraflar, bu toplantıdan olumlu sonuç alınmasından duydukları memnuniyeti ifade etmişlerdir. Aynı şekilde, Türkiye Hükümeti’ni ve SICA Dönem Başkanlığını yürüten Kosta Rika Hükümeti’ni takdir etmişlerdir.

SICA Dışişleri Bakanları, sıcak misafirperverliği için Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne şükranlarını dile getirmişlerdir.

İstanbul, Türkiye, 20 Nisan 2017