Moritanya'nın Siyasi Görünümü

Moritanya 28 Kasım 1960 tarihinde bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 1961 yılında Birleşmiş Milletler’e katılmıştır. Coğrafi olarak Arap Mağrip ile Sahra Altı Afrika’nın kesiştiği stratejik bir konumda yer almaktadır. Bu yönüyle ülke, küresel güvenliği artan bir şekilde tehdit eden terörizm başta olmak üzere, Sahel bölgesinde yaşanan birçok sorundan doğrudan veya dolaylı olarak etkilenmektedir.

Moritanya’nın demografik yapısı Arapça’nın bir lehçesi ve aynı zamanda ülkenin resmi dili olan Hassanice konuşan Arap ve Berberi asıllı Beyaz Moritanyalılar (Moor, %30), eski köleler (Haratin, %40) ve Afrikalı yerel halktan (Haalpulaar, Soninke, Wolof, Bambara, %30) oluşmaktadır.

Moritanya İslam Cumhuriyeti, Anayasasının ilk maddesi uyarınca, demokratik ve sosyal bir İslam devletidir. Ulusal egemenliğin halka ait olduğu ve iktidarın serbest seçimler sonunda halk tarafından belirleneceği Anayasa ile teminat altına alınmıştır. Devletin resmi dini İslam’dır. Anayasa gereği Cumhurbaşkanı Müslüman olmak zorundadır. Cumhurbaşkanı tüm yetkilerin sahibi ve belirleyicisi konumundadır. Silahlı Kuvvetler Komutanı da olan ve Bakanları kendisi atayan Cumhurbaşkanı aynı zamanda yürütmenin de başıdır ve her hafta yapılan Bakanlar Konseyi toplantılarına başkanlık etmektedir. Cumhurbaşkanı beş yıllık bir süreyle doğrudan halk tarafından seçilmektedir.

Asker kökenli Cumhurbaşkanı Mohamed Ould Cheikh El Ghazouani, 22 Haziran 2019 yılında yapılan seçimlerde %52 oyla Cumhurbaşkanlığına seçilmiştir.