Zambiya'nın Ekonomisi

Zambiya, serbest rekabete dayalı liberal ekonomi modelinin uygulandığı bir ülkedir.

Ülkenin ana gelir kaynağı bakır ihracatıdır. Diğer ihraç kalemleri tahıl, değerli taşlar ve metaller, tütün, pamuk, inorganik kimyasallardır. Başlıca ithalat kalemleri ise, petrol ve petrol ürünleri, makine, ulaşım araçları, madeni yağ ve yakıtlar, elektronik aletler, tekstil ürünleridir. Tarım alanları geniştir. Gıda üretimi kendine yeterlidir. Mısır temel gıda maddesi olup, tarımda çeşitliliğe ihtiyaç duyulmaktadır.

Ekonomideki en ciddi sorunlar, tek tip ürüne (bakır) bağımlılık ve borçların sürdürülebilirliğidir.

Buna rağmen, Zambiya’nın genel olarak kalkınma yolunda ilerlediği ve Sahra-altı Afrika’nın gelişmekte olan önemli ülkeleri arasında yer aldığı söylenebilir.

Zambiya bakır ihracatına karşılık tüketim mallarının neredeyse tamamını ithal eden bir ülkedir. 2021’de toplam ihracatı 11 milyar, ithalatı da 7 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir. Bakır üretimi ve fiyatındaki artışa bağlı olarak ticaret açığı yerini ticaret fazlasına bırakmıştır. Bununla beraber, uluslararası finansman ihtiyacı, yüksek borçlar ve yapısal reform ihtiyacı devam etmekte, ekonominin çeşitlendirilmesi, imalat ve istihdam oluşturulması ve maden sektörüne bağımlılığın azaltılmasına yönelik çalışmalar hayati önem taşımaktadır.

IMF verilerine göre Zambiya ekonomisi 2021 yılında yüzde 4,3 oranında büyümüştür.