Uganda'nın Siyasi Görünümü

1962 yılında bağımsızlığını kazanan Uganda başkanlık sistemiyle yönetilen üniter bir devlettir. Cumhurbaşkanı 5 yılda bir halkoyuyla seçilmekte, Başbakan ve Kabinesi Cumhurbaşkanı tarafından Meclisin seçilmiş üyeleri arasından atanmaktadır.

1986 yılından bu yana Cumhurbaşkanı olan Yoweri Kaguta Museveni, son olarak, 18 Şubat 2016 tarihinde yapılan seçimlerde oyların % 68,4’ünü alarak 5. dönem için Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Cumhurbaşkanı Museveni 12 Mayıs 2016 tarihinde yemin ederek görevine başlamıştır.

459 sandalyeli Uganda Parlamentosundaki dolaylı üyelerin 15’i engelliler, gençler, işçiler vb. kesimleri temsilen yasayla kurulmuş olan çıkar grupları, 10’u ise Silahlı Kuvvetler tarafından belirlenmektedir. Parlamentonun diğer 296 üyesi ve 112 kadın parlamenter seçimle gelmektedir. Milletvekillerinin görev süresi 5 yıldır. Milletvekili seçimleri, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile paralel olarak gerçekleştirilmektedir.

Yasama yetkisinin Hükümet ve Meclis’te toplandığı Uganda’da yargı sistemi sulh mahkemeleri, yüksek mahkemeler, temyiz mahkemesi/Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’dan oluşmaktadır.

27 Aralık 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Museveni tarafından kabul edilen Anayasa değişikliği teklifine ilişkin yasa ile Cumhurbaşkanının, Parlamentonun ve yerel yönetimlerin görev süreleri 5’ten 7 yıla çıkarılmış, Cumhurbaşkanı seçiminde yaş kısıtlaması (alt yaş:35; üst yaş: 75 yaş) kaldırılmıştır.

Uganda’da seçimlerin 2021 yılı Ocak ayında gerçekleşmesi beklenmektedir.