Uganda'nın Ekonomisi

Uganda zengin doğal kaynaklarıyla önemli bir ekonomik potansiyele sahiptir. 2019 yılında GSYİH değeri 29,8 milyar ABD doları olmuştur. Bu değerin IMF projeksiyonuna göre 2023 yılında 42,5 milyar ABD doları olması beklenmektedir. Ülkede yıllık enflasyon %4,2 olarak gerçekleşmiştir. Toplam 17,9 milyonluk işgücünün %82’si tarımda, %13’ü hizmetlerde, %5’i de sanayide istihdam edilmektedir. Yoksulluk sınırı altındaki nüfus oranı %24,5’tir.

Uganda’nın ekonomik kalkınmasının hızlandırılması için özellikle altyapı ve enerji yatırımlarına dönük gerekli planlamalar yapılmaktadır. Son dönemde Hükümet, petrol sanayisi için gereken altyapı yatırım ihalelerinin sonuçlanması için çaba göstermektedir.

Uganda’nın petrol dışında başlıca doğal kaynakları altın, fosfat, demir, bakır, kobalt, kireç taşı ve tuzdur. Ülkedeki başlıca sanayi dallarını şeker, gıda, tütün, tekstil, çimento ve çelik teşkil etmektedir. Uganda, öncelikle bir kahve, çay, yağlı tohumlar, pamuk, meyve ve büyükbaş hayvan üreticisidir.

“Uganda’nın 2019 yılı dış ticaret hacmi 4,9 milyar ABD doları olmuştur. Ülkenin 1,3 milyar dolarlık ihracatına karşın 3,6 Milyar dolar ithalatı, 2,3 milyar dolarlık dış ticaret açığı bulunmaktadır. İhracatında Sudan, Kenya ve Ruanda önde gelmektedir. İthalatında ise komşusu Kenya ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin önde gelmektedir.”

Doğu Afrika Topluluğu Gümrük Birliği (EAC CU), 1 Ocak 2005 tarihinde Tanzanya, Kenya ve Uganda arasında kurulmuştur. Ortak Pazar kurulmasına yönelik bir protokol de imzalamış olan EAC üyeleri (Kenya, Tanzanya, Uganda, Ruanda ve Burundi) Parasal Birlik Protokolünü 30 Kasım 2013’te Kampala’da imzalamışlardır.