San Marino Ekonomisi

San Marino, sanayi, bankacılık ve finansal hizmetler, ticaret, turizm, tarım ve el sanatlarını kapsayan küçük ve orta ölçekli işletmelere dayanan çeşitlendirilmiş bir ekonomiye sahiptir.

San Marino’nun Gayri Safi Yurtiçi Hasılasında turizm sektörünün önemli bir payı vardır. San Marino'yu her yıl 2 milyondan fazla turist ziyaret etmektedir. Tarım sektöründeki en önemli ürünü üzümdür.

San Marino ve AB arasındaki ilişkiler, 2002'den bu yana yürürlükte olan bir İşbirliği ve Gümrük Birliği Anlaşmasına dayanmaktadır. San Marino Avrupa Birliği'ne üye olmamasına rağmen para birimi olarak Avro'yu kullanmaktadır.

San Marino’nun başlıca ihraç ettiği ürünler yapı taşları, limon, buğday, kestane, şarap ve seramik olup, ithal ettiği ürünler ise çeşitli tüketim malzemesi, gıda ve enerjidir. San Marino ticaretinin yüzde 90’ından fazlasını İtalya ile gerçekleştirmektedir.

San Marino ile ikili ticaret hacmimiz, 2023 yılında, 3 milyon 861 bin Dolar olarak gerçekleşmiştir (ihracat 887 bin Dolar, ithalat 2 milyon 974 bin Dolar).

Türkiye ile San Marino arasındaki ticaretin sektörel dağılımına bakıldığında, Türkiye'nin ihracatının önemli bir kısmı örme giyim eşyası, tekstil, makine ve elektrikli cihazlardan oluşmaktadır. Türkiye'nin San Marino'dan başlıca ithalat kalemleri arasında ise plastik ve kauçuk malzemeler yer almaktadır.