Pakistan'ın Siyasi Görünümü

Pakistan İslam Cumhuriyeti, parlamenter demokratik sistemle yönetilmekte olup, dört eyaletten oluşan federal bir yapıya sahiptir. Pakistan Parlamentosu, 342 üyeli bir Ulusal Meclis ile 104 üyeli bir Senato’dan oluşmaktadır. Ayrıca, her eyaletin yerel düzeyde gerçekleştirilen seçimlerle göreve gelen milletvekillerinden oluşan eyalet meclisleri bulunmaktadır. Eyaletlerde, seçimle işbaşına gelen bir Eyalet Başbakanı ve merkezi yönetimi temsilen, Cumhurbaşkanı tarafından atanan bir Eyalet Valisi görev yapmaktadır.

Ülkede dört eyalet (Pencabi, Sind, Hayber Pahtunhva ve Belucistan) bulunmaktadır. Afganistan sınırında bulunan ve 7 İdari Birimden müteşekkil “Aşiretler Bölgesi” (Federally Administered Tribal Areas / FATA) 2018 yılı Mayıs ayında yapılan anayasa değişikliğiyle Hayber Pahtunhva eyaletine katılmıştır.

Pakistan’da Temmuz 2018 genel seçimleriyle kurulan Ulusal Meclis’in görev süresinin dolması nedeniyle Meclis ve Şahbaz Şerif’in Başbakanlığındaki Hükümet, 10 Ağustos 2023 itibariyle feshedilerek erken seçim sürecine girilmiştir. Geçici Hükümet ise bir sonraki seçimlere kadar ülkeyi yönetmek üzere 17 Ağustos 2023’te yemin etmiştir.

Bu çerçevede, Pakistan’da son genel seçimler 8 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirilmiş, 3 Mart 2024’te Meclis’te yapılan oylamada ise Pakistan Müslüman Birliği-Navaz’ın (PML-N) adayı ve eski Başbakan Şahbaz Şerif, Pakistan Halk Partisi’nin (PPP) de desteğiyle Pakistan'ın 24. Başbakanı seçilmiştir. Başbakan Şerif’in liderliğindeki Hükümet, 11 Mart 2024 tarihinde yemin ederek görevine başlamıştır.