Libya'ya Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine

Vize Statüsü

Diplomatik Pasaport ve Hizmet Pasaportu hamilleri, 90 güne kadar olan turistik seyahatlerinde vizeden muaftır.

Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Öte yandan, 16 yaşından küçük ve 55 yaşından büyük Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 güne kadar vizeden muaftır.

Libya makamlarınca 4 tür vize verilmektedir:

- Ziyaret Vizesi
- Görev Vizesi
- Öğrenci Vizesi
- Çalışma Vizesi

Tüm vize başvurularında Libya Göç İdaresinden onaylı davet mektubu şartı aranmakta, ülkeye girişte davet mektubunu gönderen şahsın veya kurum/şirketten bir yetkilinin karşılamaya gelmesi istenmektedir. Bu sebeple, Libya’ya seyahat etmeden önce, davet mektubu gönderen şahıs veya kurumla iletişime geçilmesi uygun olacaktır.

Libya’da çalışmak üzere seyahat edecek vatandaşlarımız mutlaka çalışma vizesine başvurmalıdırlar. Çalışma vizesi olmadan Libya’ya giden vatandaşlarımız farklı sebeplerle mağdur olabilmekte, yasal işçi statüsünde olmamaları nedeniyle, işverene karşı yargı yoluna gidememekte; çalışma koşulları, sosyal güvenlik işlemleri ve ücretlerinde ciddi hak kayıplarına uğrayabilmektedirler.

Libya’ya seyahat eden vatandaşlarımızın Libya’da kalış sürelerine dikkat etmeleri önem arzetmektedir. Vize kalış süresinin aşımı durumunda, Libya Devleti İçişleri Bakanlığı’na bağlı Pasaport İdaresi’ne başvurarak çıkış vizesi alınması gerekmektedir.

Libya’dan Para Çıkarılmasında Dikkat Edilecek Hususlar

Mevzuat gereği, Libya Dinarı’nın ülkeden çıkarılması yasaktır. Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına, Libya’dan çıkışta yolcunun yanında Libya Dinarı bulunmamalıdır.

Yerleşik Olmayan Kişiler

Libya’daki güvenlik şartları göz önünde bulundurulduğunda, Libya’ya seyahat eden vatandaşlarımızın merkezi ve güvenlikli yerler dışına çıkmamasında, Libya’ya vardıktan sonra en yakın temsilciliğimize bilgi vermesinde fayda görülmektedir.

Saat farkı

Libya’da yaz saati uygulanmamakta olup, Libya Türkiye’den 1 saat geride bulunmaktadır.