Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Ekonomisi

KDC, Sahraaltı Afrika’nın 2,34 milyon km² ile en büyük yüzölçümüne, üçüncü kalabalık nüfusuna sahiptir, dünyanın ikinci en geniş yağmur ormanlarının bulunduğu alanda (Kongo Havzası) yer almaktadır. Ekvator yağmurları nedeniyle tatlı su kaynakları boldur. Kongo Nehri, debi olarak dünyanın ikinci en büyük nehridir.

KDC, 1 Ocak 1997 tarihinde Dünya Ticaret Teşkilatı üyesi olmuştur En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) statüsünde yer alan KDC, zengin maden kaynaklarına sahiptir. Ülkede, madencilik (elmas, altın, bakır, kobalt, çinko), mineral işleme, tekstil, plastik, sigara, metal ürünler, kereste, çimento ve ticari gemi tamiri başlıca sanayi dallarını oluşturmaktadır. Kahve, şeker, palm yağı, kauçuk, kinin, çay, pamuk, kakao, fıstık, kök sebzeleri, mısır, meyve ve orman ürünleri temel tarımsal ürünlerdir.

Yıllık ortalama büyüme hızı son 10 yılda %5 dolayında seyreden KDC ekonomisi 2020 yılında Kovid-19 salgınıyla bağlantılı olumsuzluklardan dolayı %0,06 oranında küçülmüş, 2021 yılı sonu itibariyle yeniden büyüme eğilimine geçmiştir.

1980 ve 1990’lı yıllarda yaşanan yüksek enflasyon sonucunda, yerel para değer kaybetmiş ve Dolarlaşma süreci hızlanmıştır. Halen dolaşımdaki toplam paranın çok büyük bir kısmının ABD Doları olduğu tahmin edilmektedir. IMF tarafından KDC ekonomisinin 2022 yılında yaklaşık %8,5 oranında büyüdüğü. aynı yıl sonu itibarıyla yıllık enflasyonun ise %13,1 seviyesinde gerçekleştiği tahmin edilmektedir.