İtalya'nın Siyasi Görünümü

İtalyan siyasi birliği, 1861 yılında İtalya Krallığı’nın yeniden ihdasının (Risorgimento) ardından, 1866’da Garibaldi öncülüğünde başlatılan Bağımsızlık Savaşı sonucunda sağlanmıştır. 1870-71 Prusya-Fransa Savaşı’nın ardından, son kalan Fransız güçlerinin de ülkeden çıkarılmasıyla bağımsız ulus-devlet kurulmuştur.

Tarihsel olarak “Güney Tirol” ismiyle bilinen Trentino-Alto Adige Bölgesi ve Istria yarımadası ile Friuli-Venezia Giulia Bölgesi Birinci Dünya Savaşı’nın mağluplarından Avusturya’yla 1919 yılında imzalanan St. Germain Antlaşması sonucunda, İtalya siyasi birliğine katılmıştır. Krallık İkinci Dünya Savaşı’nın bitimine kadar sürmüş, bu süre zarfında İtalya günümüzdeki sınırlarına ulaşmıştır.

Müttefikler tarafından Benito Mussolini liderliğindeki faşist rejime son verilmesinin ardından, 1946 yılında Cumhuriyet tesis edilmiştir. Bu tarihten 1993 yılına kadar süren dönem “Birinci Cumhuriyet”, 1993 yılından sonraki dönem ise “İkinci Cumhuriyet” olarak adlandırılmaktadır.

Geleneksel olarak Hristiyan Demokrat ve İtalyan Komünist/Sosyalist Partisi arasında bölünen Parlamento’daki siyasi partilerin yapısı 1990’ların başındaki Tangentopoli ertesinde kökten değişiklik geçirmiştir.

1993 yılında Silvio Berlusconi ve Kuzey Ligi gibi yeni aktörler ve oluşumların siyaset sahnesine girmesiyle başlayan ve “İkinci Cumhuriyet” adı verilen mevcut dönemde siyaset, 2018 yılına kadar, ağırlıklı olarak, Demokratik Parti (PD) ve Forza Italia (FI) tarafından temsil edilen iki büyük kitle partisi etrafında şekillenmiştir.

İtalya’da son genel seçimler, 25 Eylül 2022 tarihinde düzenlenmiştir. Seçimler Merkez Sağ İttifakı ve Merkez Sol İttifakı olmak üzere iki görüş ekseninde gerçeklemiştir. Seçimlerin sonucunda, Merkez Sağ İttifakı parlamentonun her iki kanadında çoğunluğu sağlamış; İtalya’nın Kardeşleri Partisi lideri Giorgia Meloni öncülüğünde bir Hükümet kurulmuştur.