Guyana'nın Siyasi Görünümü

Yönetim şekli Parlamenter Cumhuriyet olan Guyana’da Cumhurbaşkanı, Devletin ve Hükümetin başıdır. Cumhurbaşkanı, partilerin genel seçimlerden önce gösterdiği adaylar içinden Ulusal Meclis tarafından beş yıllık süreyle seçilmekte, Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır. Yasama organı beş yıllık süreyle seçilen 65 üyeli tek kamaralı Ulusal Meclis tarafından temsil edilmektedir.

26 Mayıs 1966 tarihinde İngiltere’den bağımsızlığını kazanan Guyana, Güney Amerika’da İngiliz Milletler Topluluğu’na (Commonwealth) üye olan ve resmi dili İngilizce olan tek ülkedir. Guyana nüfusunun %6,8’i Müslüman olup, aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesidir. Guyana, Karayip Topluluğu (CARICOM) Sekretaryası’na da evsahipliği yapmaktadır.

11 Mayıs 2015 tarihinde yapılan seçimlerde Ulusal Birlik için Ortaklık (APNU) ve Değişim için İttifak (AFC) %50,3, Halkın İlericilik Partisi (PPP/C) %49,2 oranında oy almıştır. APNU-AFC koalisyonu bu zaferle 1992 yılından bu yana ülkeyi yöneten PPP/C’den yönetimi devralmış, koalisyonun ortak adayı emekli Tuğgeneral David Arthur Granger Cumhurbaşkanlığı’na seçilmiştir.

Guyana’da 2 Mart 2020 tarihinde düzenlenen genel seçimlerde mevcut Cumhurbaşkanı David Granger ile Halkın İlerleme Partisi (PPP) adayı Mohamed Irfaan Ali yarışmıştır. Muhalefetin itirazı sonucunda oyların yeniden sayılmasına karar verilmiş, uzun bir hukuki süreç yaşanmıştır. Mohamed Irfaan Ali’nin Devlet Başkanı seçildiği, seçimlerden 5 ay sonra, 2 Ağustos 2020 günü açıklanmıştır. Meclis’te, Halkın İlerici Partisi/Sivil (PPP/C) 33, Ulusal Birlik İçin Ortaklık/Değişim İçin Birlik (APNU + AFC) koalisyonu 31 Milletvekilliği elde etmiştir.

Ali, ülkenin ilk Müslüman Devlet Başkanı olmuştur. Adıgeçen, halkı birlik olmaya davet etmekte, sağlanacak ekonomik kazanımlardan herkesi yararlandırmaya yönelik adımlar atmaktadır.