Guyana'nın Ekonomisi

GSYİH (2021): 7,4 milyar ABD Doları

Kişi başına GSYİH (2021): 7.409 ABD Doları

GSYİH Büyüme Hızı (2021): % 19,9

Enflasyon Oranı (2021): % 5

İşsizlik Oranı (2021): %16,4

İhracatı (2020): 1,8 milyar ABD Doları

İthalatı (2020): 2 milyar ABD Doları

İkili ticaret hacmimiz (2021): 71,8 milyon ABD Doları

İhracatımız (2021): 68,5 milyon ABD Doları

İthalatımız (2021): 3,3 milyon ABD Doları

Guyana, küçük nüfusuna oranla geniş bir yüzölçümüne sahiptir. Ekonomisinde doğal kaynaklar, tarım ve madencilik büyük paya sahiptir. Üretim büyük oranda şeker, altın, boksit, karides, kereste ve pirince dayanmaktadır. Bu ürünlerin çoğu iklim koşullarından ve piyasadaki fiyat dalgalanmalarından doğrudan etkilenebilmektedir. Ekonominin temel sınamaları ağır dış borç yükü, yetersiz altyapı ve dış göç nedeniyle kalifiye iş gücü eksikliğidir.

Dünyanın yoksul ülkeleri arasında sayılan Guyana’nın ülkede ahiren keşfedilen petrol ve doğal gaz yatakları sayesinde ekonomisinin büyümesi beklenmektedir. COVID-19 pandemisinin küresel ekonomi ve emtia fiyatları üzerindeki olumsuz etkisine rağmen, Guyana ekonomisi 2020 yılında % 43,5 büyüme göstermiştir. Pandemiye karşın, Guyana iki haneli büyüme gösteren az sayıda ülke arasında yer almıştır. Dünya Bankası’nın değerlendirmelerine göre, Guyana 2022-2023 döneminde büyümeye devam edecektir. Reel GSMH artışının % 47,9 olacağı tahmin edilmektedir. Hükümet, yıl sonunda büyüme rakamının % 56 olmasını ve ülkenin büyüme alanındaki küresel liderliğini korumasını beklediğini açıklamıştır. IMF’nin 2022 heasplamalarına göre ise, büyüme % 57,8 olacaktır. Dünya Bankası tarafında, 2023 yılında ise, büyümenin % 34,3 oranında gerçekleşeceği tahmini yapılmıştır.

Enerji ürünleri ihracatı başlamış olup, 2025’ten sonra daha fazla gelir elde edilmesi beklenmektedir. Diğer taraftan, yapılan enerji anlaşmalarındaki taviz ve kolaylıklar nedeniyle, yabancı şirketlerin kazancın önemli bölümünden yararlanacağı ve Guyana’ya az bir pay düşeceği yorumları yapılmaktadır.

Guyana’nın 2006 yılında Karayip Topluluğu (CARICOM) Ortak Pazarı’na girmesi özellikle ham madde ihracatı alanında bu ülkenin pazar potansiyelini arttırmıştır. Hükümet, dışarıdan doğrudan yatırımlar çekerek, ülke ekonomisinin büyümesini ve kalkınmasını sağlamaya çalışmaktadır. Guyana CARICOM çerçevesinde, tarım ve gıda güvenliği alanındaki çalışmaları yürütmektedir.

Guyana, Barbados’la ve bölge ülkeleriyle gıda güvenliği, tarım ve turizm alanlarında işbirliği yapmaktadır. Öte yandan, Barbados ve Ruanda ile birlikte bölgede ilaç ve aşı üretimi sağlanmasına yönelik çalışmalara dahildir.

Guyana’nın başlıca ticaret ortakları ABD, Trinidad ve Tobago, Kanada, Barbados, Birleşik Krallık, BAE, Singapur ve Hindistan’dır.