Gine'nin Ekonomisi

Gine, maden, tarım ve su kaynakları bakımından Batı Afrika’nın zengin ülkelerinden biridir. Bütün bu kaynak zenginliğine rağmen, dünyanın en az gelişmiş ülkeleri (EAGÜ) arasında bulunmaktadır.

Gine’de enerji ve ulaşım, sanayi sektörleri yatırıma müsait alanları teşkil etmektedir.

Gine’nin ithal ettiği ürünlerde ilk sırayı tarım ürünleri oluşturmaktadır. Ülke yönetimi, tarım alanında yatırımlara önem vermektedir. Ginelilerin en çok tükettiği pirincin yaklaşık %60 ithal edilmekte ve fiyatı büyük oranda devlet tarafından sübvanse edilmektedir.

Rusya-Ukrayna Savaşı etkisiyle, diğer ülkelerde olduğu gibi Gine’de de benzin fiyatlarına zam yapılmıştır. Ülkede akaryakıt tedarik sıkıntısı yaşanabilmektedir.

Barındırdığı birçok nehirle Afrika'nın “Su Kulesi” olarak adlandırılan, Gambiya, Nijer ve Senegal nehirlerinin doğduğu Gine’de hidroelektrik enerji, termik santral ve güneş enerjisi potansiyeli yüksektir. Buna rağmen ülkedeki enerji üretimi, ihtiyacı yeterli ölçüde karşılayamamaktadır.

Yeraltı madenleri anlamında zengin bir ülke olan Gine, dünyanın en büyük çıkartılmamış demir yatakları ile elmas ve altın madenlerine, ayrıca, zengin boksit rezervlerine sahiptir.

Türk işadamları Gine’de çoğunlukla maden, enerji, altyapı, inşaat, ulaşım ve hizmet sektörlerinde faaliyet göstermektedir.

Türkiye ile Gine arasında ticaret hacmi 2021 yılında 236,2 milyon Dolar, 2022 yılında 180,74 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir.