Fransa'nın Siyasi Görünümü

Fransa, yarı başkanlık sistemiyle yönetilmektedir. 5 yıllık süre için doğrudan halk tarafından seçilen ve en fazla iki dönem görev yapabilen Cumhurbaşkanı geniş yetkilere sahiptir. Başta dış politika olmak üzere, siyasi yetkileri bulunan, ancak parlamentoya karşı sorumluluk taşımayan Cumhurbaşkanı, Hükümetin işleyişinin içinde olmakla birlikte, Bakanlar Kurulu adına parlamentoya karşı sorumluluk Başbakan’dadır. Parlamento, 577 üyeli Ulusal Meclis ve 348 üyeli Senato olmak üzere iki kanatlıdır. Ulusal Meclis üyeleri doğrudan halk tarafından, Senato üyeleri, ulusal ve yerel düzeylerdeki seçilmiş kişilerden oluşan bir “ikinci seçmen” grubu tarafından seçilmektedir.


Fransa 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı ve Ulusal Meclis seçimleri olmak üzere yoğun bir seçim döneminden geçmiştir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 23 Nisan’da yapılan ilk turunda en yüksek oyu alan "Cumhuriyet İleri"(LREM) hareketinin lideri Emmanuel Macron (%24,01) ve Ulusal Cephe (FN) partisinin lideri Marine Le Pen (% 21,30) 7 Mayıs'ta yapılan ikinci turda yarışmışlar, Macron oyların %66,1'ini alarak V. Cumhuriyetin 8. Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Marine Le Pen, oyların %33,1’ini almıştır. Seçimlere katılım oranı %74,56 olmuştur. Cumhurbaşkanı Macron, 15 Mayıs 2017 tarihinde Le Havre Belediye Başkanı (LR) Edouard Philippe'yi Başbakan olarak atamıştır.


Ulusal Meclis seçimleri, iki turlu olarak 11 ve 18 Haziran 2017 tarihlerinde yapılmıştır. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi “Cumhuriyet İleri” (LREM) ikinci turda % 43.06 oy alarak Ulusal Meclis'te mutlak çoğunluğu elde etmiştir. Cumhurbaşkanı Macron’un yeniden Başbakan olarak atadığı Philippe, 21 Haziran’da yeni hükümeti kurmuştur.

26 Mayıs 2019 tarihinde yapılan Avrupa Parlamentosu seçimleri neticesinde, Ulusal Birlik listesi RN (Eski adıyla Ulusal Cephe, FN) birinci olurken (%23), LREM, MoDem ve ortaklarının listesi ikinci (% 22) gelmiştir.