Vize Durumu

 

Vizenin, sınırda alınma olanağı olsa bile, seyahate çıkmadan önce ikamet edilen yerdeki ilgili konsolosluktan alınması tavsiye edilir. Vize alınmasının ülkesine göre zahmetli ve zaman alıcı olduğu akıldan çıkarılmayıp, vakitlice müracaat edilmelidir. Vize gidiş-dönüş yani çift transit alınmalıdır.

Türkiye’ye seyahat eden vatandaşlarımızın güzergâhları üzerindeki ülkelere ilişkin vize durumu özetle aşağıda sunulmaktadır.

895 VE 896 SAYILI AB KARARLARI

1. Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği sınırlarından geçişler konusunda birtakım kolaylıklar öngören 895 ve 896 sayılı kararları 14 Haziran 2006 tarihinde kabul etmiş ve sözkonusu kararlar 10 Temmuz 2006 tarihinde yürürlüğe girmiştir (Danimarka'nın sözkonusu kararlara ilişkin tutumu netlik kazanmamıştır.)

2. Bu kararlardan 895 sayılı karar, Schengen düzenlemelerine taraf ülkeler ile Avrupa Birliğine 1 Mayıs 2004 tarihinde üye olan ülkelerden birinden geçerli vizesi veya ikamet izni olan üçüncü ülke vatandaşları için AB'nin yeni üyelerinden (bu karara taraf olmaları halinde) transit geçişlerde 5 gün süreyle vize muafiyeti öngörmektedir.

896 sayılı karar ise İsviçre ve Lihtenştayn'da yasal oturma izni olan üçüncü ülke vatandaşlarının Schengen'e taraf ülkelerden ve AB'nin yeni üye ülkelerinden (kararı kabul etmeleri halinde) yine 5 güne kadar transit geçişlerde vizeden muaf tutulmalarını hükme bağlamaktadır.

3. Sözkonusu kararlara AB'nin yeni üyelerinden Çek Cumhuriyeti, Letonya, Macaristan, Polonya, Slovakya ve Slovenya taraf olduklarını açıklamıştır. Bu çerçevede, durumları aşağıdaki koşullardan birine uyan vatandaşlarımızın adıgeçen ülkelerin ulusal vizelerine ihtiyaç duymaksızın bu ülkelerden azami 5 gün zarfında transit geçmeleri mümkündür:

- Schengen düzenlemelerine taraf ülkeler (Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, İsviçre, Letonya, Litvanya, Estonya, Slovakya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Yunanistan ve Malta) tarafından düzenlenen geçerli vize veya ikamet izni hamili olmak.

- İsviçre ve Lihtenştayn tarafından düzenlenen geçerli ikamet izni hamili olmak.

BULGARİSTAN’DAN TRANSİT GEÇECEK VATANDAŞLARIMIZ

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında 10 Mart 1993 tarihinde Sofya'da Akdedilen Vize Anlaşmasının Tadiline İlişkin Anlaşma" 10 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu itibarla, Anlaşma hükümleri uyarınca, herhangi bir AB ülkesi vizesi veya Schengen vizesi hamili veya AB/Schengen ülkeleri ile İsviçre ve Lihtenştayn'da ikamet izni bulunan umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Bulgaristan üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş yapabileceklerdir.

SIRBİSTAN

Vize muafiyeti anlaşmamız 3 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

İSVİÇRE

İsviçre, 2008 yılından bu yana Schengen üyesi olmuştur. Dolayısıyla Schengen bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın bu ülke için vizeye ihtiyaçları bulunmamaktadır.

ROMANYA

Romanya ile aramızdaki mevcut vize rejimine göre, AB ülkelerinde ve İsviçre’de ikamet izni olan vatandaşlarımız, 30 güne kadar turistik veya iş amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır.

MAKEDONYA

Her iki ülkenin resmi ve umuma mahsus pasaport hamili vatandaşları en fazla 60 gün süreli seyahatlerinde vizeden muaftırlar.

Vize konusunda aşağıda ayrıntılı bilgileri verilen ülkelerin vize bölümünden ve Bakanlığımız web sitesinden (http://www.mfa.gov.tr/tatil-aydinlatma-projesi.tr.mfa!) bilgi temin edilebilinir.

KARADAĞ, BOSNA HERSEK VE KOSOVA

Bu ülkelere seyahat edecek Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde (Bosna Hersek için 60 gün) vizeden muaftırlar.

Vize konusunda aşağıda ayrıntılı bilgileri verilen ülkelerin vize bölümünden ve Bakanlığımız web sitesinden http://www.mfa.gov.tr/sub.tr.mfa?886ee610-cd61-428d-ad71-fd86cfa214bc veya http://www.mfa.gov.tr/tatil-aydinlatma-projesi.tr.mfa! bilgi temin edilebilinir.