Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun IV. Toplantısı Moskova’da gerçekleştirildi
Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun IV. Toplantısı Moskova’da gerçekleştirildi

Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) alt organı olan Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun IV. Toplantısı 27 Mayıs 2014 tarihinde Moskova’da düzenlendi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’un başkanlığında gerçekleştirilen toplantı 2014 yılının ikinci yarısı ülkemizin evsahipliğinde yapılması öngörülen V. ÜDİK toplantısına hazırlık mahiyetini taşımaktadır.

Toplantıda, iki ülke ilişkilerinde mevcut durum ve yeni işbirliği olanakları ele alındı, ayrıca Kırım Tatar Türkleri’nin durumu da dahil Ukrayna ve Suriye başta olmak üzere iki ülkenin ortak gündeminde yer alan bölgesel ve uluslararası gelişmelere ilişkin kapsamlı görüş alışverişinde bulunuldu.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu ikili ilişkilerin, enerji, ulaştırma, turizm, kültür gibi alanlarda son yıllarda büyük bir mesafe kaydettiğini vurguladı. İkili ilişkilerin derinleştirilmesi yönündeki kararlılığın bir kez daha teyit edildiğini belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dış ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine yükseltilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantıları sırasında Kafkasya ve Karadeniz havzasındaki gelişmeler, Asya'daki istikrar adımları konusunda kapsamlı değerlendirmeler yapıldığını aktaran Dışişleri Bakanı Davutoğlu, başta Ukrayna ve Kırım olmak üzere de bölgedeki gelişmeleri ve Kırım Tatarlarının durumlarını da ele aldıklarını ifade etti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu Kırım Tatarları’nın Kırım’ın asli unsuru olduğunu ifadeyle Kırım Tatarlarının huzurunun Türkiye açısından önemine dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nü kuran iki ülke olarak Türkiye ve Rusya, Karadeniz havzasının karşılıklı anlayış ve ekonomik işbirliğiyle barış havzasına dönüşmesi ve kalıcı barışın ekonomik ilişkiler üzerinden ihdas edilmesi perspektifini paylaşıyor. Türkiye olarak biz Montrö Anlaşması dahil olmak üzere bütün anlaşmalara saygı çerçevesinde kalıcı istikrarın korunmasına büyük önem veriyoruz" dedi.

Kafkasya’nın hem Türkiye hem de Rusya için önemini vurgulayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu bölgedeki sorunlar ve donmuş krizler konusunda Türkiye ve Rusya arasında diyalog kanallarının sürekli açık olmasının sorunların çözümü bağlamında büyük bir imkan sunacağına işaret etti.