Türkiye-Hollanda İlişkileri

Türkiye-Hollanda diplomatik ilişkilerinin tarihi 17. yüzyıla uzanmaktadır. 1612 yılında ilk Hollanda Elçisi Cornelis Haga İstanbul’a atanmış, aynı yıl Sultan I. Ahmet tarafından Hollandalılara “ahidname-i hümayun” verilmiştir. Diplomatik ilişkilerin tesisi ile Hollandalı tüccarların Osmanlı İmparatorluğu’ndaki faaliyetleri artmış, Hollanda Elçileri genelde İngiliz Büyükelçileri ile işbirliği halinde, Avusturya ve Rusya ile yapılan savaşlardan sonra barış müzakerelerinde arabulucu olmuştur (Örneğin 1699 Karlofça ve 1718 Pasarofça Antlaşmaları). Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk daimi temsilcisi ise 1859 yılında Lahey Elçisi olarak atanan Yahya Karaca Paşa’dır.

Cumhuriyetin ilanından sonra Hollanda ile akdedilen ilk Anlaşma 1924 yılında imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Felemenk Kraliyeti Arasında Muhadenet Muahedenamesi”dir (Dostluk Anlaşması).

2012 yılında, Türkiye ile Hollanda arasındaki Diplomatik İlişkilerin Tesisinin 400. yıldönümü kutlanmıştır.

İki ülke arasında “Türkiye-Hollanda İlişkilerinin Güçlendirilmesi ve Türkiye - Hollanda Konferansı Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” 2008 yılında imzalanmış olup; bu çerçevede kurulan Türkiye - Hollanda (Wittenburg) Konferansları dönüşümlü olarak iki ülkede düzenlenmektedir. Dışişleri Bakanlarının eşbaşkanlıklarında çok konulu bir istişare mekanizması olarak tesis edilen Wittenburg Konferansı’nın son (dokuzuncu) toplantısı 8 Haziran 2022 tarihinde ülkemizin ev sahipliğinde Ankara’da yapılmış; Hollanda Dışişleri Bakanı Hoekstra bu vesileyle ülkemizi ziyaret etmiştir.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Sayın Cumhurbaşkanımızın davetine icabetle 22 Mart 2022 tarihinde ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştir.

Yaklaşık 4 milyon göçmenin yaşadığı Hollanda’da Türk kökenli göçmen nüfusu 500.000 civarında olup bu ülkeyle ilişkilerimizin en önemli boyutlarından birini teşkil etmektedir.