Senegal'in Ekonomisi

Senegal mütevazı doğal kaynaklara sahiptir. Ayrıca, büyük bölümü yarı kurak iklim kuşağında yer alan Senegal’in tarıma dayalı ekonomisi, iklim şartlarına ve uluslararası piyasa fiyatlarındaki dalgalanmalara duyarlıdır. Senegal’in bölge koşullarına göre işleyen demokrasiye ve siyasi istikrara sahip olması ekonomik gelişmesini olumlu yönde etkilemektedir.

8 ülkenin (Senegal, Mali, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gine Bissau, Benin, Nijer, Togo) oluşturduğu “Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği”ne (UEMOA) üye olan Senegal, Birliğin ortak para birimi FCFA’yı (Communauté Financière Africaine) kullanmaktadır. UEMOA’ya üye ülkelerde 1 Ocak 2000 tarihinden beri ortak dış tarife uygulamaktadır.

Senegal’in son 10 yılda ekonomik büyüme oranı ortalama yüzde 5 düzeyindedir.

BM Kalkınma Programı 2021-2022 İnsani Gelişme Raporu’nda, Senegal 191 ülke arasında 170. sırada yer almıştır.

Genç bir nüfusa sahip olan Senegal’de, işgücünün %77,5’i tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Başlıca tarım ürünleri yerfıstığı, mısır, sorgum, pirinç, pamuk, susam, domates ve yeşil sebzelerdir. Balıkçılık ülkenin en önemli gelir kaynakları arasındadır. Senegal’in ihracatında, balık ve yerfıstığı ürünlerinin yanısıra altın ve fosfat önemli yer tutmaktadır. Kara ve demiryolu altyapısının eriştiği düzey ise Batı Afrika ortalamasının üzerindedir.

Öte yandan, Senegal’in karasularında keşfedilen doğalgaz ve petrolün 2023 yılı ortalarından itibaren ekonomiye kazandırılması planlanmaktadır.