SC-24, 14 Temmuz 2016, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç’in ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Soruşturmaları Engellediğine Yönelik Yorumları Hakkındaki Bir Soruya Cevabı

Güneydoğu Anadolu Bölgemiz, insan hakları alanında faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlarca rahatlıkla ziyaret edilebilmektedir. Son olarak 2016 yılı Mart ayında BM Zorla ve İrade Dışı Kaybolmalar Çalışma Grubu, Nisan ayında Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Mayıs ayında ise Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türkiye eş-raportörleri Güneydoğu Anadolu Bölgemizi de kapsayan temaslarda bulunmuşlardır.

Diğer yandan, insan hakları alanında temel BM sözleşmelerine taraf olan ülkemiz, sözleşme temelli olanlar ve özel prosedürler dahil tüm BM insan hakları mekanizmalarıyla kesintisiz yapıcı işbirliğini de sürdürmektedir.

Türkiye, 2001 yılından bu yana BM özel prosedürlerine açık davette bulunan 116 ülkeden biri olup, tematik raportörlerle yakın işbirliği yapmaktadır. Bu çerçevede son dönemde alınan ziyaret taleplerinin tamamına olumlu yanıt verilmiş ve her biri için takvimlendirme yapılmıştır. Ayrıca, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin’e, Güneydoğu Anadolu Bölgesi de dahil olmak üzere ülkemizi ziyareti için 10 Mayıs 2016 tarihli açıklamayla yaptığımız davet bakidir.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'nin 12 Temmuz 2016 tarihindeki basın brifinginde, tüm bu gerçekleri bilmeden, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki soruşturmaları engellediğine yönelik yorumları hiçbir gerçeklikle bağdaşmamaktadır.