No:69 - 27 Nisan; 2004, BM Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyoni 60. Oturumu ve Hükümetlerarası Karayolları Ağı Anlaşması Hk.

Türkiye, Birleşmiş Milletler’in bölgesel komisyonlarından biri olan ve 1947 yılından beri faaliyet gösteren Asya-Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu'nun  (UNESCAP) 22-28 Nisan 2004 tarihleri arasında Şanghay'da yapılan 60. Oturumuna Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşler Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Alev Kılıç başkanlığında bir heyetle katılmaktadır. Türkiye dahil 62 üyesi bulunan Komisyon, bölgesinde, üyeleri arasında işbirliğinin ve kalkınma sürecinin BM çerçevesinde güçlendirilmesine katkıda bulunmaktadır. Bu amaçla, üye devletlerin öncelikli projelerine maddi ve teknik yardım desteği sağlamaktadır.

Komisyon'un etkinliklerini son olarak yoğunlaştırdığı  alanlar üye devletlerde yoksulluğun azaltılması, küreselleşme sürecinin olumsuz etkilerinin giderilmesi ve son zamanlarda ortaya çıkan salgın hastalıkların (HIV/AIDS gibi) yayılmasının önlenmesi başta olmak üzere, sosyal sorunların hafifletilmesidir.

Türkiye, Komisyona 1996 yılında üye olmuştur.

Komisyon'da ele alınan bölgesel işbirliği alanlarından biri olan, Asya kıtasında yeterli bir karayolları ağı oluşturulmasına  yönelik çalışmalar, "Hükümetlerarası Asya Karayolları Ağı Anlaşması"na geçtiğimiz yıl son şekli verilerek tamamlanmıştır. Sözkonusu Anlaşma metni, Şanghay'da yapılan 60. Oturumda Hükümetimiz adına Büyükelçi Alev Kılıç  tarafından imzalanmıştır. Aynı zamanda BM Avrupa Ekonomik Komisyonu'nun da üyesi bulunan ve bu nedenle sınırları dahilinde "E" yollarına sahip olan ülkemizin, bu kez imzalanan Anlaşma ile Asya'da da benzer bir ağ oluşturulmasına, Avrupa ve Asya arasındaki karayollarının birbirine bağlanmasına ve kıtalararası ulaşımın eşgüdümüne katkı yapması mümkün olmaktadır. Türkiye'deki "E" yollarının statüsünde değişikliğe yol açmadan, komşu Asya yollarıyla buluşmamıza imkan tanıyacak bu Anlaşma ile Asya'da otoyol ağı statüsüne kavuşturulacak yolların Asya başkentleri arasında bağlantı kuran, başlıca sanayi, tarım ve gelişme merkezlerini birbirine bağlayan, özellikle belli başlı deniz ve içsu limanları arasında irtibat sağlayan nitelikleri taşıması öngörülmektedir.

 Komisyon, Şanghay'daki 60. oturumunu "küreselleşmenin beraberinde getirdiği sorunlara çözüm aranması ve sağladığı fırsatlardan daha iyi yararlanılması için bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi" ana teması etrafında sürdürmektedir.

60. Oturumun, 28 Nisan 2004 tarihinde, yoksulluğun azaltılması, küreselleşmenin iyi yönetişimi ve ortaya çıkan sosyal sorunların denetimi başlıklarını içeren ve küresel ve bölgesel işbirliğini ilgilendiren diğer konuları da kapsayan "Şanghay Bildirisi"nin kabulü ile sonuçlanması öngörülmektedir.