No:63- 13 Mayıs 2002 , NATO Dışişleri Baanları; İlkbahar Dönemi Topmlantılarının İzlanda'nın başkenti Reykavik'te yapılacağına dair Bakanlık açıklaması;

NATO Dışişleri Bakanları İlkbahar Dönemi Toplantıları 14-15 Mayıs 2002 tarihlerinde İzlanda'nın başkenti Reykavik'te yapılacaktır. Bu çerçevede Kuzey Atlantik Konseyi (KAK), NATO Rusya Daimi Ortaklık Konseyi (DOK), NATO Konseyi ile AB Siyasi Güvenlik Komitesi, Avrupa Atlantik Ortaklık Konseyi (AAOK) ve NATO Ukrayna Komisyonu (NUK), Dışişleri Bakanları düzeyinde biraraya gelecektir.

Toplantılara Dışişleri Bakanı Sayın İsmail Cem başkanlığındaki bir heyetle iştirak edilecektir.

Bu yılki Bahar Toplantıları, Kasım ayında gerçekleştirilecek NATO Prag Zirvesi'ne uzanan yolda, önemli bir aşama teşkil etmektedir.

Toplantı gündeminin temel konularını terörizmle mücadele, NATO-Rusya ilişkileri ve NATO'nun genişlemesi teşkil edecektir.

Terörizmle mücadelede NATO'nun imkan ve yeteneklerinin daha etkin hale getirilmesi için geleceğe dönük olarak alınması gereken önlemler belirlenecektir.

NATO-Rusya ilişkilerinin nitelik ve nicelik olarak geliştirilmesi yönünde başlatılan çalışmalar sonucunda nihai hale gelen ve bundan böyle NATO-Rusya arasında 20'li düzende yeni işbirliğine esas teşkil edecek belge Bakanların onayına sunulacaktır.

İttifakımız ile Avrupa-Atlantik Bölgesinin güvenlik ve istikrarı için tarihi bir anlam taşıyan NATO genişlemesi süreci içerisinde Prag Zirvesinde yeni üyelere davet yapılması öngörülmektedir. Reykavik Toplantısında aday ülkelerin üyelik hazırlıklarına dair eylem planlarının son durumu gözden geçirilecek ve genişlemenin NATO'ya muhtemel etkileri ele alınacaktır.

Prag Zirvesi sonrasında da açık kapı politikası çerçevesinde devam edecek olan NATO genişlemesinin Avrupa-Atlantik bölgesindeki güvenlik ortamına ekleyeceği yeni boyutlar ışığında, NATO'nun AAOK çerçevesinde ortaklarla, NATO-Akdeniz diyaloğu bağlamında diyalog ülkeleriyle, NUK bağlamında Ukrayna ile işbirliğinin yeni ihtiyaçlar çerçevesinde gözden geçirilmesi, Dışişeri Bakanları İlkbahar Toplantılarının diğer önemli gündem maddelerini oluşturucaktır.

Balkanlar'daki gelişmeler ve NATO-AB ilişkilerinin mevcut durumu da her zaman olduğu gibi toplantı gündeminde yer almaktadır.