No:40 - 14 Mart 2005, -Human Rights Watch- Adlı Sivil Toplum Kuruluşu`nun Yayınladığı; -Hala Kritik - Türkiye'deki Yerlerinden Edilmiş Kürtlerin 2005 Yılındaki Durumuna Bakış- Başlıklı;Rapor hk.

Merkezi New York’ta bulunan “Human Rights Watch” adlı sivil toplum kuruluşu, “Hala kritik – Türkiye’deki Yerlerinden Edilmiş Kürtlerin 2005 Yılındaki Durumuna Bakış” başlıklı bir rapor yayınlamıştır.

Türkiye’nin, 1990’lı yıllarda terör nedeniyle yerlerinden olmuş vatandaşlarının yerleşim yerlerine geri dönüşleri konusunda süregelen iyi niyetli çabalarını gözardı eden sözkonusu rapor, gerçekçi olmaktan uzak kalmaktadır.

“Human Rights Watch”a, bu konuda yapılan çalışmalar hakkında yakın geçmişte ayrıntılı bilgiler iletilmiştir. Buna rağmen raporda sergilenen olumsuz yaklaşım ve üslup, raporun yapıcı bir zihniyetle hazırlanmamış olduğuna işaret etmektedir.

Raporun kaleme alınış biçiminde, ulusal bir konumuzu boyutlarının ötesine taşıyarak bir uluslararası sorun olarak takdim etme gayretleri göze çarpmaktadır. Başlığından da açıkça anlaşıldığı gibi, raporda yer alan bazı ifadeler Türkiye hakkında çeşitli çevrelerce dile getirilen artniyetli söylemlerle örtüşmektedir.

Türk Hükümeti, köylerini terk etmek durumunda kalmış vatandaşlarımız konusunu gereken titizlikle ele almaktadır. Yerlerinden olmuş nüfusa yönelik olarak geliştirilen Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Programı (KDRP) çerçevesinde on yılı aşkın bir süre zarfında kaydadeğer gelişmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 24 Temmuz 2004 tarihinde yürürlüğe giren 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Kaynaklanan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun’un uygulamaya konulmasıyla da ilgili vatandaşlarımızın sıkıntılarının giderilmesi yolunda önemli bir adım atılmıştır.

Türkiye bu konuda başta Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmakta ve uluslararası standartları gözönünde bulundurmaktadır. Bu bağlamda, Hacettepe Üniversitesi tarafından Birleşmiş Milletler’in görüş ve önerileri de gözönünde tutularak geniş kapsamlı bir araştırma projesi başlatılmış olup, sorunun boyutlarına ve çözümüne ışık tutacak olması bakımından bu projeye önem atfedilmektedir. Keza Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile de müştereken ayrı bir proje yürütülmesi öngörülmektedir.

Hükümetimiz, ülke içinde yerlerinden olmuş vatandaşlarımızın sorunlarına tatmin edici ve kalıcı çareler bulma yönündeki iyi niyetli çabalarını, uluslararası kuruluşlarla işbirliği halinde katılımcı bir anlayışla ve şeffaflık içinde sürdürmeye kararlıdır.