No: 254, 26 Eylül 2013, MIKTA Girişimi Hk.

Sayın Cumhurbaşkanımıza refakaten Birleşmiş Milletler 68.Genel Kurulu'na katılmakta olan Sayın Bakanımız, Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya arasında gayrıresmi bir istişare ve eşgüdüm platformu kurulmasına yönelik olarak hayata geçirilen “MIKTA” girişiminin 25 Eylül 2013 tarihinde New York’da yapılan Dışişleri Bakanları düzeyindeki ilk toplantısına katılmıştır.

MIKTA platformuna dahil beş ülkenin tümü G-20 üyesi olup, demokratik çoğulcu sisteme sahip açık ekonomilerdir. Bölgelerinde etkin birer aktör olan beş ülke, bölgesel ve küresel barış ve istikrara önemli katkılarda bulunmakta, uluslararası sorunlar karşısında benzer yapıcı yaklaşımlar izlemektedir. Sözkonusu platformun bölgesel ve küresel sorunlara yapıcı çözümlerin kolaylaştırılması, küresel yönetişimin daha da etkinleştirilmesi ve küresel yapılarda ihtiyaç duyulan reformların hayata geçirilmesi bakımından önemli katkılarda bulunabilecek potansiyele sahip olduğu düşünülmektedir.

MIKTA girişiminin Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılan ilk toplantısında, G-20 ve diğer önde gelen uluslararası örgüt ve zeminlerde daha yakın işbirliği ve eşgüdüm içinde bulunulması, katılımcı beş ülke arasındaki ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve girişim çerçevesinde işbirliğinin ilerletilebileceği somut alanların tespit edilerek bunlar üzerinde çalışılması üzerinde mutabık kalınmıştır.

Türkiye, MIKTA platformunun uluslararası alanda önemli bir boşluğu doldurabileceği, günümüzün başlıca sınamalarına çözümleri kolaylaştırabileceği ve bu anlamda küresel barış, istikrar ve refaha katkıda bulunabileceği anlayışıyla bu önemli girişime katkısını sürdürecektir.