Malta'nın Siyasi Görünümü

Bir Cumhuriyet olan Malta’nın yönetim biçimi parlamenter demokrasidir. Cumhurbaşkanı Temsilciler Meclisi tarafından 5 yıllık bir dönem için seçilir.

Malta’da, tek dereceli dar bölge seçimleriyle belirlenen 67 milletvekilinden oluşan bir Parlamento (Temsilciler Meclisi) bulunmaktadır.

21 Eylül 1964’te Birleşik Krallık sömürgeliğinden kurtularak bağımsızlığını ilan eden Malta’da siyasal yapı, geleneksel olarak iki partili sisteme dayanmaktadır. Hıristiyan demokrat çizgideki Milliyetçi Parti (PN), önceleri sosyalist şimdiyse sosyal demokrat çizgide olan İşçi Partisi (PL) Malta’nın en önemli iki siyasi partidir.

Bağımsızlığın ilanından 1971 yılında İşçi Partisi’nin seçimleri kazanmasına kadar geçen süreçte, Birleşik Krallık ve diğer NATO ülkeleriyle yakın iş birliği politikası izlemiştir. İşçi Partisi Hükümeti, 1980 yılında tarafsızlığını ilan etmiş ve Bağlantısızlar Hareketi’nin aktif bir üyesi olmuştur.

1987’de yapılan seçimleri kazanan Milliyetçi Parti ise, ABD ve Avrupa ile yakın ilişkilere dayalı tarafsızlık ve bağlantısızlık politikası izlemiştir. 1990’lı yılların sonundan itibaren Avrupa Birliği (AB) üyeliğini hedefleyen Milliyetçi Parti hükümeti, 2000 yılında başladığı müzakereleri iki yıl içinde tamamlamış ve Malta 1 Mayıs 2004’te AB üyesi olmuştur. Malta’nın AB üyeliğinin mimarı olan Milliyetçi Parti 1996 – 1998 yılları arasındaki dönem hariç, 1987-2013 yılları arasında iktidarda kalmıştır.

Malta’da 26 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirilen genel seçimler, 2013 ve 2017 seçimlerinde olduğu gibi İşçi Partisi’nin (PL) zaferiyle sonuçlanmıştır. Robert Abela, 26 Mart 2022 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı George Vella tarafından tevdi edilen Başbakanlık görevini yemin ederek üstlenmiştir

Öte yandan, Malta Temsilciler Meclisinde 27 Mart 2024 tarihinde yapılan oylamayla, Myriam Spiteri Debono Malta’nın on birinci Cumhurbaşkanı olarak milletvekillerinin oybirliğiyle seçilmiştir.