Madagaskar'ın Siyasi Görünümü

Cumhurbaşkanı Marc Ravalomanana’nın Mart 2009’da ordu destekli sivil isyan sonucunda istifa etmesiyle başlayan siyasi kriz Güney Afrika Kalkınma Topluluğu tarafından yürütülen arabuluculuk sürecinin ardından Ülkenin siyasi istikrara kavuşması için 2011 yılında hazırlanan “Yol Haritası” çerçevesinde 2013 yılında Madagaskar BM tarafından desteklenen Başkanlık ve Parlamento seçimlerini gerçekleştirmiştir. Eski Maliye Bakanı Hery Rajaonarımampianina seçimleri kazanmış ve 25 Ocak 2014 tarihinde göreve başlamıştır.

Diğer yandan, Rajaonarimampianina döneminin ikinci hükümeti Jean Ravelonarivo başbakanlığında 2015 yılı Ocak ayında göreve başlamıştır.

Anayasal düzene dönüşle birlikte, Madagaskar’a uygulanan uluslararası yaptırımların sona ermesi, ülkenin uluslararası toplumdaki yerini yeniden almasını sağlamıştır.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde sürgünde bulunan eski Cumhurbaşkanı Marc Ravalomanana’nın Madagaskar’a dönüşü sonrası, ulusal uzlaşı süreci 2015 yılı ilk çeyreğinde ülkenin en önemli siyasi gündem maddesini oluşturmuştur. Anılan sürecin ilk safhası 28 Nisan-2 Mayıs 2015 tarihlerinde Antananarivo’da gerçekleştirilen Milli Oturumla sonuçlanmıştır.

2016 Nisan ayı içerisinde kabinede revizyon meydana gelmiş, eski kabinedeki İçişleri Bakanı yeni Başbakan olarak atanmıştır.

2016 yılında Güney Afrika Ortak Pazarı (COMESA) ve Uluslararası Frankofoni Zirvelerine başarılı bir şekilde ev sahipliği yapılması, Ada’nın uluslararası toplumdaki yerini pekiştirmiş, sözkonusu Zirveler vesilesiyle en azından Afrika gündeminde yer edinen Madagaskar, yeniden uluslararası yatırımcıların ilgisini çekmeyi başarmıştır.

IMF Yönetim Kurulu, Aralık 2017’de Genişletilmiş Kredi Kolaylığı (ECF) programı altındaki ikinci gözden geçirme sürecini tamamlamış ve Madagaskar’a 44,5 milyon ABD Doları tahsis edilmesini onaylamıştır.

Madagaskar siyasi gündemini uzunca bir süre meşgul eden seçim yasa tasarıları, muhalefetin şiddetli itirazlarına rağmen 3 Nisan 2018 tarihinde Meclis’te kabul edilmiştir. Müteakiben muhalefet milletvekilleri seçim yasalarının Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürerek, iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştur. Keza seçim kanunlarına karşı olan ve kendilerini “Değişim Hareketi” olarak adlandıran muhalif milletvekilleri (73 milletvekili) 21 Nisan 2018 tarihinde anılan kanunların yasalara aykırılığını ve oylama sırasında Meclis’te yaşanan usulsüzlükleri halka duyurmak amacıyla 13 Mayıs Meydanı’nda büyük bir gösteri düzenlemiş, güvenlik güçleri ile protestocular arasında yaşanan çatışmada 3 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi de yaralanmıştır.

Olaylar sonucunda Başbakan kendisinin ve Hükümetin istifasını 4 Haziran 2018 tarihinde Cumhurbaşkanına sunmuş, aynı gün Christian Ntsay yeni Başbakan olarak atanmıştır. Yeni hükümet, “Uzlaşı Hükümeti” adı altında 11 Haziran’da kurulmuştur.

Ülkenin en önemli gündemi olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu 7 Kasım 2018, ikinci turu ise 19 Aralık 2018 tarihinde yapılmıştır. Sözkonusu seçimler Madagaskar Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu (CENI) tarafından düzenlenmiştir. 8 Ocak günü açıklanan sonuçlara göre seçimlerin galiba Andry Rajoelina olmuştur. Rajoelina, 19 Ocak günü yemin ederek resmen görevine başlamıştır. 24 Ocak günü ise Madagaskar’ın yeni kabinesi açıklanmıştır.

Fransa’nın ve Madagaskarlı önde gelen işadamlarının önemli destek ve katkılarıyla yürüttüğü kampanya sonucunda seçilen Cumhurbaşkanı Rajoelina’nın önümüzdeki dönemde, özellikle seçimlerde desteğini aldığı işadamlarına çeşitli iş imkanları yaratacak bazı projeler yoluyla dış ticaret hacminin artırılmasına ve ekonominin canlandırılmasına ağırlık vereceği görülmektedir.