Türkiye - AB Ortak Basın Açıklaması: Türkiye - AB Terörizmle Mücadele İstişareleri, 8 Haziran 2016

Türkiye ve Avrupa Birliği, terörizmle mücadele konusunda yürütülen düzenli temaslar çerçevesinde, 8 Haziran 2016 tarihinde Brüksel’de “Türkiye-AB Terörizmle Mücadele İstişareleri”ni gerçekleştirmiştir. Terörizm, ülkelerimize ve vatandaşlarımıza doğrudan bir tehdit oluşturmaktadır. AB ve Türkiye, kilit ortaklar ve stratejik müttefikler olarak, güvenliğimize ve huzurumuza yönelik bu tehditlerle mücadelede yakın bir işbirliği içerisinde çalışmanın önem taşıdığını belirtmişlerdir.

Taraflar, Avrupa Birliği ve Türkiye’de ahiren gerçekleşen terör saldırılarını şiddetle kınamış, terörün tüm biçimleri ve tezahürleri ile başta uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası mülteci hukuku olmak üzere uluslararası hukuk doğrultusunda birlikte mücadelede etme yönündeki kararlılıklarını teyit etmişlerdir.

AB ve Türkiye, DEAŞ tehdidiyle mücadele etme ve Yabancı Terörist Savaşçı akınını durdurmaya yönelik çabaları acilen arttırma taahhütlerini yinelemişlerdir.

AB, Türkiye’nin PKK terörünün büyük tehdidi altında olduğunun farkına varmıştır. AB ve Türkiye, AB tarafından bir terör örgütü olarak tanınan PKK’nın terör tehdidi ile mücadelede yakın biçimde çalışma yönündeki kararlılıklarını da tekrarlamışlardır.

Taraflar, terörizmin finansmanı ve terörle bağlantılı sınırdışı konularında işbirliği dahil olmak üzere bilgi paylaşımı, kolluk ve adli yardımlaşma alanlarında işbirliğini geliştirme imkanlarını aramaya karar vermişlerdir. AB Radikalleşme Farkındalık Ağı’nın 31 Mayıs günü Ankara’ya gerçekleştirdiği başarılı ziyareti takiben, radikalleşme ve terörizme eleman kazandırmanın önlenmesi ile bu sorunların temel nedenlerini ele almak amacıyla işbirliğinin ilerletilmesi kararlaştırılmıştır. AB ayrıca, Türkiye’nin Europol’e bir irtibat görevlisi atamasını memnuniyetle karşılamış, CEPOL ve Europol ile tesis edilmiş olan işbirliğinin, mümkünse terörizmle mücadele alanındaki iyi uygulama örnekleri, personel değişimi ve eğitimi de kapsayacak şekilde geliştirilmesini kabul etmiştir.

Türkiye ve AB, Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Terörizmle Mücadele Küresel Forumu (TMKF) ve DEAŞ Karşıtı Küresel Koalisyon gibi forumlarda uluslararası işbirliğini ilerletmek için birlikte çalışacaktır.