İsviçre

VİZE

Aralık 2008 tarihinden itibaren Schengen sahasına dahil olan İsviçre, diğer ülkelerde ikamet eden vatandaşlarımıza sınırda vize alma imkanını tanımamaktadır. Bu nedenle, İsviçre’ye seyahat edecek vatandaşlarımızın, ikamet ettikleri ülkedeki İsviçre'nin temsilciliğinden vize almaları gerekmektedir.

Diğer taraftan, anılan tarihten itibaren, İsviçre’de yaşayan vatandaşlarımız Schengen alanında vize almadan seyahat edebilme imkanına kavuşmuşlardır.

Aynı şekilde, Schengen vizesi hamili bulunan veya Schengen bölgesine dahil ülkelerde oturma izni sahibi olan vatandaşlarımız da vize almadan İsviçre’ye seyahat edebilmektedir.

YOL GÜZERGÂHI VE SINIR KAPILARI

İsviçre, merkezi konumu itibariyle, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımızın kara veya kara-denizyolu ile Türkiye'ye gidiş ve gelişlerinde transit ülke konumundadır. Vatandaşlarımız yaz aylarında yoğunlukla İsviçre'nin ana karayolunu teşkil eden A1 ve A2 otoyollarını kullanarak ve Saint Gotthard tünelinden geçmek suretiyle İsviçre-İtalya sınırındaki Chiasso gümrük kapısından giriş-çıkış yapmaktadırlar. İtalya sınırındaki Chiasso ile İsviçre'nin Almanya-Fransa sınırındaki Basel kentinin arası yaklaşık 300 km’dir.

Vatandaşlarımızın, seyahat planlamalarını İsviçre’deki otoyolların büyük bölümünün sadece çift gidiş-çift geliş şeklinde olduğunu, izin döneminde transit güzergâhı olarak kullanılan A1 ve A2 otoyollarındaki yoğun trafiği, ayrıca Saint Gotthard tünelindeki tıkanmaları dikkate alarak yapmaları; olanaklı ise, seyahatlerini tatil günleri ve hafta sonlarına denk gelmeyecek şekilde gerçekleştirmeleri isabetli olacaktır.

GÜMRÜK

İsviçre'ye sokulan döviz miktarında prensipte herhangi bir sınırlama bulunmamakla birlikte, İsviçre makamlarınca 10.000.-İsviçre Frangı ve üzerindeki miktarlar için menşei, kullanma amacı ve yararlanan kişi hususlarının açıklanmasının istenebileceği ve şüphe duyulması halinde suçla mücadele kapsamında ilgili tedbirlerin uygulanabileceği unutulmamalıdır.

Toplam değeri 300.-İsviçre Frangı’nın üzerinde olan kişisel kullanım veya hediye amaçlı eşyanın beyan edilmesi zorunluluğu vardır. Gümrükten muaf kişisel eşyanın nitelik ve niceliğine ilişkin bilgilerin yanısıra konuyla alakalı gümrük uygulamalarının detayları aşağıdaki bağlantıda sunulmaktadır.

https://www.bazg.admin.ch/bazg/en/home/information-individuals/travel-and-purchases--allowances-and-duty-free-limit/importation-into-switzerland/value-of-goods-up-to-chf-300--free-of-vat.html

Kısıtlama, izin ve yasaklara tabi bazı eşyalar haricindeki kişisel kullanım veya hediye amaçlı eşyaların gümrük beyan işlemleri, elektronik ortamda “QuickZoll” (https://www.bazg.admin.ch/bazg/en/home/services/services-private/services-private-einfuhr/quickzoll-app.html) adlı mobil uygulama üzerinden de yapılabilmektedir. Ayrıca, İsviçre’ye giriş ve gümrük uygulamaları hakkındaki önemli bilgiler özet halinde sözkonusu uygulamada yer almaktadır.

Kişisel kullanım amaçlı eşyalara yönelik İsviçre’deki gümrük uygulamaları kapsamındaki yasaklar, kısıtlamalar ve izinler hakkında aşağıda sunulan bağlantıdan detaylı bilgi edinilebilmektedir.

https://www.bazg.admin.ch/bazg/en/home/information-individuals/bans--restrictions-and-authorisations.html

KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK

İsviçre'de otoyollar, Batı Avrupa ülkelerindekine benzer düzeyde yüksek ve güvenli standarttadır. İsviçre'de otoyollardan istifade edebilmek için ülkeye girişte 40.-İsviçre Frangı (yaklaşık 42.-Avro) ödeyerek bir otoyol bandrolü (vignette) alınması ve bunun aracın ön camına usulüne uygun şekilde yapıştırılması gerekmektedir. Ön cama yapıştırılmamış olan otoyol bandrolleri geçersiz sayılmakta ve sürücülere ceza (200.-İsviçre Frangı) uygulanmaktadır. Otoyol bandrolleri satın alındığı mali yıl boyunca (ertesi yılın Ocak ayı dâhil) geçerlidir.

Trafik cezalarının oldukça yüksek rakamlara ulaşabildiği İsviçre’de, otoyol polisi zaman zaman resmi polis araçlarına ilave olarak sivil araçlar vasıtasıyla da trafik kontrolü yapabilmekte, hız sınırlarına ve genel trafik kurallarına uymayan sürücüleri durdurup cezai işlem uygulayabilmektedir. Ayrıca, otoyollarda çok sayıda sabit ve gezici radar bulunmaktadır.

TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

İsviçre'den geçiş yapacak otomobillerle ilgili kısıtlamalar bulunmamaktadır. Ancak, herhangi bir kontrol sırasında sorun yaşanmaması için araçların muayene ve bakımlarının yapılmış olması önemlidir. Öte yandan, araç sahiplerinin, İsviçre'de "Yeşil Kart" olarak bilinen uluslararası sigorta poliçesine sahip olmaları da gerekmektedir.

Hapis cezası öngörülen trafik suçları:

İsviçre'de meydana gelen trafik kazalarının üçüncü şahıslara zarar vermesi, yaralama veya ölüme neden olması durumlarında, kazadan sorumlu olan kişiye hapis cezası verilebilmektedir.

Kazaya sebebiyet verme durumunda, özellikle ölüm ve yaralama durumlarında yapılması gerekenler:

Kaza halinde polise (tel:117) haber verilir. Yaralama ve ölüm durumlarında savcı olay yerine gelerek gerekli incelemeyi yapar. Kazaya neden olan sürücünün aracının uluslararası sigorta belgesine el konulur. Gözaltında tutulma süresi 24 saatle sınırlıdır. Savcının incelemeleri sonucunda gerek görüldüğü takdirde olay nöbetçi hakimliğe intikal ettirilir

TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR

Bern Büyükelçiliğimiz ve Zürih ile Cenevre Başkonsolosluklarımızın adres, telefon, faks ve e-mail adresleri şu şekildedir:

T.C. Bern Büyükelçiliği

Adres: Lombachweg 33 3006 Bern/İsviçre

Acil Durum Hattı: +41 78 795 99 07

Tel: 00-41-31-359 70 70

Faks: 00-41-31-352 88 19

e-mail adresi: botschaft.bern@mfa.gov.tr

Web sayfası: http://bern.be.mfa.gov.tr

T.C. Zürih Başkonsolosluğu

Adres: Weinbergstr 65 8006 Zürich

Yazışma adresi: Postfach 402 8042 Zürich

Acil Durum Hattı: +41 78 713 28 28

Tel: 00-41-44-368 29 00

Faks: 00-41-44-368 29 19

e-mail adresi: konsulat.zurich@mfa.gov.tr

Web Sayfası: http://zurih.bk.mfa.gov.tr

T.C. Cenevre Başkonsolosluğu

Adres: 20 Route de Pré-Bois C.P. 1901

1215 Genève Aéroport 15

Acil Durum Hattı: +41 76 62 42 65 58

Tel: 0041 22 710 93 60 (santral)

Faks: 0041 22 710 93 61

e-mail adresi: consulat.geneve@mfa.gov.tr

Web sayfası: http://cenevre.bk.mfa.gov.tr

Ayrıca, acil durumlarda Konsolosluk Çağrı Merkezi’ne +90 312 292 29 29 numaralı telefondan 7 gün 24 saat ulaşılması mümkündür.

AYRICA DUYURULMASINDA YARAR GÖRÜLEN HUSUSLAR

İsviçre’den transit geçecek vatandaşlarımızın seyahatleri öncesinde İsviçre Turing kulübünün internet sayfasından kullanacakları güzergâhtaki son trafik durumu ile bilgi almaları mümkündür (www.tcs.ch).