Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sayın Tanju Bilgiç’in Basın Bilgilendirme Toplantısı, 30 Aralık 2014, Ankara

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ TANJU BİLGİÇ- Evet, arkadaşlar hazır mıyız? Evet, peki.

En son geçtiğimiz Perşembe günü bir aradaydık. Size Sayın Bakanın daha önceki faaliyetleri ve önümüzdeki döneme ilişkin olarak bilgi vermiştim. İsterseniz şimdi 2015 yılının ilk günlerinde 7. Büyükelçiler Konferansı olacak, o konuya ilişkin olarak size hemen daha detaylı bilgi vereyim.

Geçtiğimiz hafta Konferansa ilişkin genel olarak 2008 yılından bu yana düzenli olarak yapıldığını söylemiştim, bazı tematik konular seçildiğini söylemiştim. Bu sene 7’ncisi yapılacak ve konusu “Yeni Türkiye, Dış Politikada Süreklilik ve Değişim” olacak. 2010 yılından beri Büyükelçiler Konferansını farklı farklı şehirlerde, şehirleri ziyaret ederek tamamlıyoruz. Bu sene de Çanakkale’ye gideceğiz ve Çanakkale’deki etkinlikten sonra Büyükelçiler Konferansı da son ermiş olacak. 5 Ocak günü başlıyor, 9 Ocak tarihinde Çanakkale ayağı olacak. Ben tekrar taslak program üzerinden hızlıca gideyim. Konferansa katılacak yabancı konuklar aşağı yukarı belli oldu. Arjantin Dışişleri Bakanı, Hollanda Dışişleri Bakanı, Nijerya Dışişleri Bakanı, UNESCO Genel Sekreteri, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Büyükelçiler Konferansına katılacak. Program biraz önce de söyledim 5 Ocak Pazartesi günü başlıyor. Pazartesi günü Dışişleri Şehitliği’ni ve Anıtkabir’i ziyaret ederek başlayacak. İlk yabancı konuk UNECSO Genel Direktörü Irina Bokova olacak. Pazartesi günü saat 10:00’da Büyükelçilere hitap edecek.

Salı günü sabah 09:30-10:15 arasında BM Mülteciler Yüksek Komiseri António Guterres’in hitabı olacak. Aynı gün yine 15:30-16:30 arası Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman Büyükelçilere hitap edecek. Salı akşamı 21:00-22:30 arasında Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders Büyükelçilere hitap edecek. 7 Ocak Çarşamba günü saat 11:30-12:30 arası Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland’ın hitabı olacak. Son olarak Perşembe günü saat 14:15-15:15 arası Nijerya Dışişleri Bakanı Aminu Bashir Wali’nin hitabı olacak. Cuma günü de Çanakkale programı olacak. Çanakkale programı için sabah 8’de Ankara’dan hareket edilecek. Şehitler Abidesini ziyaret, 57. Piyade Alayı Şehitliğine hareket yine programın içinde var. Saat 19:00-19:30 arasında da bir basın toplantısıyla Büyükelçiler Konferansı sona erecek. Tabii pek çok tematik konu var, pek çok konuda Sayın Bakanlarımız da Sayın Büyükelçilerimizle beraber olacak. Geçen seferkinden program itibariyle aslında çok farklı değil yine benzer konular, fakat tematik olarak konularımız yine aynı. Yeni yılın ilk günlerinde programı detaylı olarak sizinle paylaşacağız, şu anda hala program üzerinde bazı değişiklikler olabilir onun için size sadece genel olarak bazı hatlarını çizdim.

Onun dışında Sayın Bakanımız bugün Brezilya’ya gidiyor daha önce de söylemiştim. 1 Ocak 2015 tarihinde Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in yemin törenine katılacak bunu da daha önce size aktarmıştım. Sayın Bakanımız sadece yemin törenine katılmayacak, aynı zamanda yemin töreni için gelecek diğer liderlerle, Dışişleri Bakanlarıyla da bir araya gelecek. Brezilya Dışişleri Bakanı’yla görüşecek bunun randevusu netleşti. Ama bunun dışında da diğer forumlarda görüşemediğimiz bazı Dışişleri Bakanları var o Dışişleri Bakanlarıyla da bir araya gelecek. Onların randevu programları da ayarlanmak üzere, onların isimleri de aslında mevcut.

Bunun dışında son bir hususu söyleyip hemen sorularınızı almak istiyorum. Dün akşam itibariyle Katar Büyükelçiliği önünde Büyükelçilik özel güvenlik görevlisine bir silahlı saldırı oldu, yazılı basında yer aldı, görsel basında da, internette de konuya ilişkin bazı bilgiler var. Dün akşam itibariyle saat 23:00 civarında Büyükelçilik binası önünde duran bir araç sürücüsü Büyükelçiliğin özel güvenlik görevlisi tarafından ikaz edilmiş, bunun üzerine başka bir araçtan da Büyükelçilik özel güvenlik görevlisine pompalı tüfekle ateş açılmış, olay bu şekilde gerçekleşmiş. Konuya ilişkin olarak emniyet güçlerimiz gerekli incelemeyi yapıyor ama bu aşamada herhangi bir terör saldırısı olmadığını düşünüyoruz biz, bunun münferit bir olay olduğunu düşünüyoruz. Saldırıda yaralanan güvenlik görevlisinin de yaralarının çok ağır olmadığını öğrendik. Katar Büyükelçisi’yle de temas ettik, kendisiyle de temasımız bu şekilde devam ediyor. Bölgedeki güvenlik tedbirlerimizde bu aşamada arttırılmış durumda.

Bunun dışında arkadaşlar ben isterseniz sorularınızı alayım, sorularınız üzerinden giderek devam edelim.

Buyurun.

SORU- Tanju Bey, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulmak üzere yine BM’ye bağlı bir komite tarafından hazırlanan raporda IŞİD’e gönderilen silahların Türk toprakları üzerinden, Türkiye üzerinden gönderildiğine ilişkin bazı iddialar var. Değerlendirmeniz nedir bu konuyla ilgili, bu rapora ilişkin hazırlanış sürecinde bir müdahaleniz oldu mu, görüş bildirdiniz mi ya da bundan sonra bir girişiminiz olacak mı konuyla ilgili? Teşekkürler.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ TANJU BİLGİÇ- Sevil Hanım, her şeyden önce şunu söyleyeyim: Yani Türk toprakları üzerinden gönderildi değil silah kaçakçılığından bahsediyor raporda, ben öyle biliyorum. Bir defa şunu açıkça söylemek lazım: Hem DEAŞ, hem El-Nusra Türkiye için terör örgütleri. Türkiye de DEAŞ’a karşı aktif bir şekilde mücadele eden uluslararası koalisyonun bir parçası. Sadece Türkiye terör örgütleriyle mücadele etmiyor. Başta BM Analitik Destek Grubu da dahil olmak üzere uluslararası toplumla da işbirliği içinde. Bu BM Analitik Destek Grubu yetkilileri aslında Eylül ayı içinde Türkiye’ye gelmişlerdi. Türkiye’ye geldiklerinde bu tarz bir silah kaçakçılığından bahsetmemişlerdi. Onun için bizim açımızdan da bu iddia aslında yeni bir iddia. Bu ziyaret sırasında DEAŞ’la mücadele aslında kapsamlı bir şekilde gündeme gelmiş, ama dediğim gibi silah kaçakçılığı konusunda herhangi bir husus, iddia ve soru gündeme getirilmemişti.

Bununla birlikte bu BM Analitik Destek Birimi Kasım ayında bir rapor yayınladı. Bu raporda isim verilmeden bir ülkenin Türkiye’ye silah kaçakçılığı yönünde bir iddiada bulunduğu yer aldı. Her şeyden önce BM’den bir açıklama istedik ve tepkimizi şiddetle dile getirdik. Öte yandan BM’de, BM’nin Irak’taki BM misyonuna atıfla bazı iddialar da yer aldı. Bu konuya ilişkin olarak UNAMI BM Irak misyonu yetkilileri Bağdat’taki Büyükelçiliğimize kendi ellerinde bu tarzda bir veri olmadığını da bildirdiler. Ayrıca UNAMI, BM Analitik Misyon Biriminin kendilerine referans göstermesinden rahatsızlık duyduklarını da dile getirdiler ve olmayan bir şeyi de BM birimiyle paylaşmalarının söz konusu olmadığını söylediler. Bu çerçevede bu iddiaların neye dayanarak ortaya atıldığını biz BM yetkililerinden soruşturduk ve bu konuda bir açıklama talep ettik.

Öte yandan silah kaçakçılığı konusuna gelince herkes biliyor ki, DEAŞ’ın elinde çok sayıda silah var ama bu silahların büyük bir kısmı özellikle Irak ve Suriye ordusundan ele geçirilmiş silahlar. Özellikle Musul’da Irak ordusunun bıraktığı silahların büyük bir kısmı DEAŞ’ın eline geçmiş durumda. Bunların malzemelerinin menşei ise Güvenlik Konseyi üyeleri ülkelerden kaynaklanıyor ve silah ihracatçısı ülkelerden kaynaklanıyor. Bu çerçevede özetle şunu söyleyebilirim: Yani bu tarz mesnetsiz iddiaların gündeme getirilmesi bizim açımızdan anlaşılır değil, Türkiye üzerinden DEAŞ’a silah kaçırıldığına ilişkin iddialar mesnetsiz iddialardır.

SORU- Sayın Başbakanın Ocak ayında bir Brüksel ziyareti olacaktı Sayın Bakanın da ona eşlik edeceğini düşünerek söylüyorum gene Başbakanla aynı adresi göstermemiz için. Bunun için bir hazırlık, bir tarih planlaması var mı teşekkür ederim.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ TANJU BİLGİÇ- Şu aşamada Sayın Bakanın Ocak ayı programını net olarak bilmiyorum, tabi Sayın Başbakanın da öyle bir ziyaret yapması durumunda Sayın Bakanın da eşlik etmesi gündeme gelebilir. Ama dediğim gibi Sayın Bakanın programını şu aşamada bilmiyorum. Yoğun bir program olacak Ocak ayında Sayın Bakanın da yurtdışı ziyaretleri olacak. Ama spesifik olarak hani bahsettiğiniz bu Brüksel ziyaretine ilişkin bilgim yok Sayın Bakan çerçevesinde.

SORU- Cumhurbaşkanı Büyükelçilerle bir araya gelecek mi?


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ TANJU BİLGİÇ- Evet, programda Sayın Cumhurbaşkanımızın da Büyükelçilerle bir araya gelmesi var, ama dediğim gibi Büyükelçiler Konferansı program henüz netleşmedi. Yeni yılın ilk günlerinde netleşince sizinle paylaşacağız programı. Sadece Sayın Cumhurbaşkanımızın değil, Sayın Bakanlarımızın da Büyükelçilerle bir araya gelmesi ihtimali var.

SORU- Sayın Bakanın Brezilya’da görüşeceği ve ismi belli olan bakanlar hangi ülkelerin bakanları öğrenebilir miyiz onları?

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ TANJU BİLGİÇ- Arkadaşlar, bazı isimler var ama dediğim gibi randevular son anda değişebiliyor. Arzu ederseniz bu bilgileri yarın itibariyle sizinle paylaşalım, çünkü o zaman daha netleşmiş olacaklar. Ama yani bizden randevu talep eden, bizim randevu talep ettiğimiz bazı bakanlar ve liderler var. Dediğim gibi son anda belli olacağı için şu anda yanlış yönlendirme yapmak istemiyorum onun için detaylı bilgi veremiyorum o konuda.

SORU- Mehmet Ali Ağca’nın vizesi olmadan İtalya’ya kadar nasıl gittiğine dair elinizde bir bilgi var mı? Diğeri de Almanya’da ırkçı PEGIDA hareketi var bununla ilgili gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ TANJU BİLGİÇ- Mehmet Ali Ağca’yla başlayayım. Dün akşam itibariyle Mehmet Ali Ağca zaten Roma’dan 3 İtalyan polis refakatinde ülkemize gönderildi, zaten bugün görsel basında da var. Dün akşam itibariyle Atatürk Havalimanından ülkemize giriş yaptı. Kendisinin ifadesini biliyorum, o ifadesinde zaten vizesiz bir şekilde Sırbistan’a geçtiğini, Sırbistan’dan araç kiralayarak Macaristan’a geçtiğini oradan da İtalya’ya geçtiğini kendisi ifade ediyor. Daha sonra Vatikan Meydanında pasaport kontrolü sırasında yakalandığını beyan etti. Bunun dışında Mehmet Ali Ağca konusuna ilişkin olarak ekleyecek bir hususum yok.

Diğer soruyla ilgili olarak tabii son dönemde gerek bizim Dışişleri Bakanlığı olarak yaptığımız açıklamalarda, gerek benim bazı sorulara verdiğim yanıtlarda Avrupa’da özellikle ırkçılığın, yabancı düşmanlığının, İslamofobi’nin arttığını söylemiştik. Maalesef Almanya’da son dönemde PEGİDA adı altında -Batı’nın İslamlaştırılmasına karşı vatansever Avrupalılar kısaltması- PEGİDA’nın yaptığı bazı gösterilerin olduğunu da bizde takip ediyoruz, izliyoruz. Üzülerek söylemem gerekir ki, aslında bizim uyarılarımızın peyderpey de olsa doğru çıktığına ilişkin bazı izlenimlerimiz var. Tabii Avrupa’da çok sayıda Türk var, çok sayıda Müslüman var, yabancı var ve yabancı düşmanlığının, ayrımcılığın, ırkçılığın, İslamofobi’nin, İslam düşmanlığının artmaması gerektiğini düşünüyoruz. Fakat bu tarz gösteriler aslında bunların artma eğiliminde olduğunun da bir göstergesi. Bu eğilimler 21. yüzyılın çağdaş dünyasına uygun eğilimler değil bu tarz yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve ırkçılık özellikle İslamofobi. Bu, özellikle Türklerin ve yabancıların içinde bulundukları toplum entegrasyonuna olumsuz etki yapan unsurlar. Bu durumda aslında görev, temel görev özellikle siyasetçilere ve medya düşüyor.

Siyasetçiler ve medya sorumlu bir şekilde bu artan ırkçı eğilimlere karşı çıkmalarını bekliyoruz. Tabi bizim elimizde özellikle ayrımcı uygulamalara ilişkin bazı rakamlar da var, özellikle dış misyonlarımızın toparladığı bazı rakamlar. Mesela, 2011-2014 yılları arasında 56 kundaklama eylemi gerçekleştirildi Türklere yönelik olarak. 106 saldırı, bunların 4’ü silahlı saldırı, 46 tehdit mektubu ve 101 diğer eylem olmak üzere toplam 313 ırkçı ve ayrımcı saldırı Türklere yönelik olarak gerçekleşmiş. Bunların ülkelere göre dağılımları da var ama, tabii bunları Türklerin daha fazla yaşadığı yerlerde sayı doğal olarak daha yüksek onun için burada zikretmeyeceğim. Ama son dönemde Almanya’da özellikle camilere yönelik birtakım kundaklama ve saldırılar oluyor. Ağustos-Aralık ayları arasında 11’i cami olmak üzere toplam 15 saldırı gerçekleşmiş. En son basında da bugün vardı İsveç’te Somalililerin ibadet ettiği bir cami kundaklandı, daha sonra bugün itibariyle Boşnakların ibadet ettiği bir caminin kundaklandığına ilişkin haberler var. Uzun sözün kısası tabi ırkçılık, yabancı düşmanlığı, zenofobi, İslamofobi herkesin mücadele etmesi gereken unsurlar, mücadele etmesi gereken olgular. Biz de özellikle Batı toplumlarının, siyasetçilerinden, medyadan daha sorumlu davranmalarını bekliyoruz bu yönde de siyasetçilerden zaten açıklamalar var, bunları da takdirle karşılıyoruz.

SORU- Tanju Bey, 14 Aralık operasyonu kapsamında hakkında yakalama kararı çıkartılan Fethullah Gülen’le ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının bir tutuklama kararı çıkarılması bekleniyor. Bu kapsamda Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığına herhangi bir şekilde bir görüş bildirdi mi acaba iade İnterpol’e gidilmesi ya da Amerika’yla halihazırda bulunan suçların iadesi anlaşmasına ilişkin.
Bir ikincisi, Amerikalı yetkililerle yakın zaman içerisinde bu konuyla ilgili bir görüş alışverişinde bulunuldu mu? Teşekkür ederim.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ TANJU BİLGİÇ- Arkadaşlar, daha öncede bu soruya ilişkin yanıt vermiştim, ama bu soru dün Sayın Hükümet Sözcümüze de soruldu o da kendisi de bu soruya yanıt verdi. Münhasıran bu konu Adalet Bakanlığı’nı ilgilendiriyor. Sayın Adalet Bakanımızın da geçtiğimiz hafta bir açıklaması vardı; ne zaman mahkemeden Adalet Bakanlığı’na giderse o zaman Adalet Bakanlığı duruma ilişkin olarak gerekeni yapacak şeklinde bir yanıtı vardı. Onun dışında şu aşamada bize intikal etmiş bir bilgi yok. Bu çerçevede bu sorununuzun yanıtını Adalet Bakanlığımıza yöneltmeniz daha doğru olur. Diğer soruya ilişkin olarak, Amerikalılarla bu konuya ilişkin herhangi bir görüşmenin yapılıp, yapılmadığına ilişkin bir malumatım yok onun için o sorunuza yanıt veremeyeceğim.

SORU- Aynısını soracaktım ek olarak hani aynı kapsamda ama pasaportun iptali uygun denildi en son Gülen’in. Ondan sonraki süreç hani prosedür anlamında soruyorum Dışişleri Bakanlığının bir şeyi olduğundan değil ama orada pasaport iptal edildiğinde nasıl yürür süreç onunla ilgili bir bilginiz var mı?

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ TANJU BİLGİÇ- Bir malumatım yok dediğim gibi Adalet Bakanlığı doğru kurum olur.

SORU- Şöyle söyleyeyim: Türkiye’de pasaportu iptal edilen birine nasıl bir yöntem izleniyor? Türkiye’de yaşayan bir yabancının pasaportunun kendi ülkesinde iptal edilmesi sonucunda neler yaşanıyor, neler oluyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ TANJU BİLGİÇ- Yani bu tabi çok teknik bir soru ve her ülkenin farklı mevzuatları var o mevzuat çerçevesinde değerlendirilmesi gerekir. Ama uygun olan kişinin kendi Büyükelçiliği ya da Başkonsolosluğu’na gidip yeni bir pasaport temin etmek için başvurması gerekir. Ama onun dışında o ülkede vatandaşlığı varsa farklı bir süreç izlenebilir. Yani bunlar çok teknik sorular genelleme yapmak çok zor, her ülkenin mevzuatına bakmak lazım.

SORU- Moskova’daki olası görüşme öncesinde Kahire’de buluşan Suriyeli muhalifler, Moskova öncesinde üzerinde anlaşmak istedikleri maddeleri sızdırdılar diyelim yayınlamadılar ama. Bunların arasında şey var Cenevre’de daha önce karar verilen maddelerin fakat hani netleşmemiş olan maddelerin üzerinde tekrar konuşulması bir açıklığa kavuşturduktan sonra Mısır, Suudi Arabistan, Türkiye ve İran’ın bu maddeleri imzalamış olmasını sağlamak diye bir madde var içlerinde. Bu görüşmeler sırasında sizin temaslarınız oldu mu yani hani görüş alışverişinde bulunarak mı bunlara varıldı, görüşünüzü alabilir miyiz?

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ TANJU BİLGİÇ- Bir temas olduğunu zannetmiyorum, ama dediğim gibi bu istişari bir soru, bunlar gündeme geldiğinde tekrar değerlendirilir, düşünülür ama dediğim gibi bir temas yok şu aşamada.

SORU- Sayın Müsteşarın ABD Büyükelçi’siyle yaptığı görüşmeye ilişkin bizimle paylaşabileceğiniz bir bilgi var mı; tam da Gülen konuşulurken, Moskova konuşulurken yaptığı görüşmeyle ilgili?

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ TANJU BİLGİÇ- Hayır, maalesef yok.

SORU- El Cezire muhabirinin Irak’ta öldürüldüğüne dair bazı haberler vardı...

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ TANJU BİLGİÇ- Bunların doğru olmadığını öğrendim, doğru değil o haberler.

Galiba son soruydu, başka sorusu olan? Teşekkür ederim. Hepinize iyi bir yıl diliyorum, 2015 yılı inşallah bol haberli geçer, ama güzel haberler olsun, üzücü haberler olmasın.

Teşekkür ederim, sağ olun.