Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan’ın Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko ile Ortak Basın Toplantısı, 16 Ocak 2024

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN- Dışişleri Bakanı Sayın Kamikawa ilk defa ülkemizi bu unvanıyla ziyaret etmekte. Sayın Bakanı ve heyetini ülkemizde misafir etmekten büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum.

Öncelikle bu aybaşında yaşanan Ishikawa merkezli deprem ve Tokyo Haneda Havalimanı’ndaki uçak kazası için bir kez daha kendilerine taziye ve geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

Japonya, yükselen Asya’da güçlü ekonomisi, teknolojik yetkinliği ve jeostratejik konumuyla bildiğiniz gibi kilit bir ülkedir. Dünyanın 3’üncü büyük ekonomisi olan Japonya, kendi bölgesini de aşan küresel bir nüfuz ve ağırlığa sahiptir.

Türkiye ve Japonya arasında gücünü tarihten alan köklü dostluk bağları bulunmaktadır. İlişkilerimizi bu sağlam temel üzerinde geliştirerek 2013 yılında stratejik ortaklık seviyesine çıkarttık. Hatırlayacağınız gibi dönemin Başbakanı Sayın Abe’yle Cumhurbaşkanımız o dönem bu ilişkiyi stratejik ilişki seviyesine çıkarmışlardı.

Bildiğiniz gibi, Japonya ülkemizdeki deprem felaketi sonrasında önemli yardımlarda bulunmuştu. Hala da afet bölgesinin inşaat ve ihya faaliyetlerine katı sağlamaktadır. Japon dostlarımıza sergiledikleri bu güçlü dayanışma için bir kez daha huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

Kıymetli basın mensupları, Sayın Bakanın ziyareti diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutladığımız 2024 senenin hemen başında gerçekleşiyor. Bu manalı yılı ülkelerimize layık şekilde kutlayabilmek için birlikte çalışıyoruz. Yıl boyunca düzenleyeceğimiz kültürel, akademik ve ekonomik etkinliklerle ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırmayı hedefliyoruz. Bu dönemde gerçekleştireceğimiz karşılıklı ziyaretler de işbirliğimizi farklı alanlarda daha da ileri taşımaya yardımcı olacaktır.

Gündemimizdeki önemli projelerden bir olan Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin de bu yıl faaliyete geçecek olmasından memnuniyet duyuyoruz. Eğitim alanındaki işbirliğimizin nişanesi olacak bu üniversite, aynı zamanda Japonya’yla ilişkilerimizin de çeşitlilik kazanmasına imkan sağlayacaktır.

Bugün Sayın Bakanla müzakereleri uzun süredir devam etmekte olan Ekonomik Ortaklık ve Sosyal Güvenlik Anlaşmalarının akıbetini de ele aldık. Bunları karşılıklı yarar temelinde sonuçlandırarak en kısa süre içerisinde imzalamak istediğimizi kayda geçirdik.

Çok boyutlu işbirliğimizin bir unsuru olarak ilk defa bu yıl düzenlenmesi öngörülen Türkiye-Japonya Enerji Forumuna ilişkin çalışmalarımız da devam ediyor. Diğer birçok alanda olduğu gibi enerji alanında da iki ülke arasında mevcut işbirliği potansiyelini hayata geçirmeye önem atfediyoruz.

Halklarımız arasındaki birleştirici unsurlardan birisi olan turizm alanındaki işbirliğimizi daha da derinleştirmeyi arzu ediyoruz. Türk Hava Yolları, Tokyo’nun yanı sıra geçtiğimiz ay Osaka uçuşlarına yeniden başladı. Japon hava yolu şirketlerinin de en yakın zamanda Türkiye uçuşlarına başlamasını bekliyoruz.

Japonya’yla farklı alanlarda ikili istişare mekanizmalarından daha fazla istifade etmemizin yararlı olacağına inanıyoruz. Bu çerçevede denizcilik dahil istişare mekanizmalarının müteakip toplantılarını da önümüzdeki dönemde gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Japonya’nın son dönemde savunma ve güvenlik alanında attığı adımları da takip etmekteyiz. Ülkelerimiz arasında savunma sanayii alanında da yeni ortaklık imkanları bulunduğuna inanıyoruz. Bugün ayrıca terörle mücadelede işbirliğini de ele aldık, bu alanda da ortak çabalarımızı yoğunlaştıracağız.

Değerli basın mensupları, bugün Sayın Bakanla ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel meseleleri de görüşme fırsatımız oldu. Kore Yarımadası’ndaki ve Asya Pasifik Bölgesi’ndeki güncel gelişmeleri ele aldık. Gazze’deki katliamın ve Ukrayna’daki savaşın bir an evvel son bulması gerektiğini vurguladık. Daha fazla masum insanın kanının akmasına izin verilmemelidir.

Ortadoğu’da kalıcı barışın yalnızca iki devletli çözümle hayata geçebileceğine inanıyoruz, kendileriyle de aynı görüşü paylaştığımızı görmekten memnun olduk. Çözümün ancak 67 sınırları temelinde -her zaman vurguladığımız gibi- Başkenti Doğu Kudüs olan, coğrafi bütünlüğü haiz, bağımsız bir Filistin Devleti’nin vücut bulmasıyla mümkün olduğu konusunda hemfikir olduk. Bu hususta ikili ve Birleşmiş Milletler dahil çok taraflı platformlardaki işbirliğimizi sürdüreceğiz. Kendileriyle ayrıca Gazze’ye yönelik insani yardım konusunda işbirliği yapma hususunda da karar aldık.

Değerli mevkidaşım Sayın Kamikawa’ya tekrar ziyareti için teşekkür ediyorum, bir kez daha hoş geldiniz diyorum.

JAPONYA DIŞİŞLERİ BAKANI KAMİKAWA YOKO- [ARDIL TERCÜME] Bugün başta Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Sayın Doktor Hakan Fidan olmak üzere Türk Hükümeti ve Türk halkı tarafından oldukça sıcak bir şekilde karşılanmış olmaktan büyük bir memnuniyet duydum ve bu vesileyle teşekkürlerimi iletiyorum.

Japonya ve Türkiye arasında uzun yıllara dayanan dostluğu ve güven bağlarını güçlü bir şekilde hissettim. İki ülke her ne kadar coğrafi olarak birbirinden uzak olsa da, 1890 yılında meydana gelen Ertuğrul Firkateyni faciası olayından başlayan, uzun yıllara dayanan bir etkileşim tarihine sahiptir. Ayrıca sık-sık depremlerin meydana geldiği ülkeler olarak bir Türk atasözü olan “Dost, kara günde belli olur” sözünde de ifade edildiği gibi, zor durumlarda birbirimize yardım eden ilişkiler tesis ettik.

Yakın geçmişte, geçen Şubat ayında Türkiye’de meydana gelen büyük depremlerde 50 binden fazla insan hayatını kaybetmiştir. Japon Hükümeti depremzedelere yönelik yardımlarda bulunmuş ve afet bölgesinin yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirmiştir. Ayrıca, kısa süre önce Noto Yarımadası'nda meydana gelen depremin ardından Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Sayın Fidan’dan taziye mesajları ve Türk Hükümetinden yardım teklifleri de aldık, içtenlikle teşekkür ediyoruz.

Bu yıl Japonya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıldönümüdür. Bu önemli yılda Ankara’yı ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Sayın Fidan ile görüşme imkânı buldum. Geçen hafta ise diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıldönümünün açılış etkinliği olan 18. Ankara Japon Filmleri Festivali düzenlendi ve ona katılmak için Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Yoichi Fukazawa da Ankara’yı ziyaret etti. Bugün yapılan görüşmelerde, diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıldönümünde yakalanan büyük ivmeden yararlanarak stratejik bir ortak olan Türkiye ile ilişkileri daha da geliştirme konusunda Dışişleri Bakanı Sayın Fidan ile mutabık kaldık. Buna dayanarak somut çalışmalar ve karşılıklı ziyaretler yapılması ve diyalog çerçevesinin canlandırılması, ayrıca Japonya-Türkiye Ekonomik İşbirliği Anlaşması ve Japonya’yla Türkiye arasında Sosyal Güvenlik Anlaşmasının en kısa sürede imzalanması için müzakerelerin hızlandırılması konularında mutabık kaldık. Ayrıca, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin açılışına yönelik işbirliğimizin daha da güçlendirilmesi kararlılığımızı da yeniden teyit ettik.

Diğer yandan, enerji, uzay ve savunma gibi alanlarda Orta Asya ve Afrika gibi bölgelerdeki üçüncü ülkelerde Japon ve Türk şirketlerinin ortak çalışmaların güçlendirilmesinde işbirliği hususunda mutabık kaldık.

Ayrıca bölgenin istikrarı için oldukça önemli bir rol oynayan Türkiye’nin diplomasisinde ön cephede bulunan Dışişleri Bakanı Sayın Fidan ile bölgesel meseleler hakkında verimli bir görüş alışverişinde bulunduk.

Özellikle Gazze’deki kritik insani durumu bir an önce iyileştirmeye ve en kısa zamanda sükuneti sağlamaya yönelik ortak çalışmalar yürütme hususunda teyitleştik.

Ayrıca Ukrayna’daki durum ile ilgili olarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bir an önce sonlandırılması için NATO çerçevesi de dahil olmak üzere bundan sonra da işbirliği içerisinde olma hususunu teyit ettik. Ayrıca Ukrayna’nın yeniden yapılandırılması için ortak çalışmalarımıza devam etmek konusunda da mutabık kaldık.

Son olarak şahsımda etkisi derin olan bir konuya değinmek istiyorum. Türkiye büyük bir genç nüfusa ve kadınların sosyal hayata katılımının yüksek olduğu dinamik bir topluma sahiptir. Ortadoğu bölgesinde en çok Japon dili öğrenenlerin olduğu ülke Türkiye’dir. Japonca eğitiminde önemli bir rol üstlenen Ankara Üniversitesini öğleden önce ziyaret etmiştim. Japon dili ve kültürü üzerine çalışan birçok öğrenciyle bir araya gelerek bu enerjiyi çok yakından hissettim.

İki ülkenin uzun yıllara dayanan dostluk ilişkileri atalarımızın kurmuş olduğu işbirliği sayesindedir. Bu temele dayanarak geleceği omuzlayan gençlerin iyi bir şekilde yetişeceklerine ve ışıldayan gözleriyle yeni zorlukların üstesinden geleceklerine güvenim tamdır.

Japonya-Türkiye ilişkilerinin geleceği aydınlıktır ve Japonya olarak Türkiye’yle aramızda daha da geniş bir yelpazede işbirliğimizi derinleştirmek hususundaki arzum pekişmiştir.

Teşekkür ediyorum.

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN- Teşekkür ediyoruz.

* Interpress deşifresidir.