Danimarka'ya Seyahat Edecek Olan Vatandaşlarımıza Duyuru-05.04.2010
Danimarka’ya seyahat edecek umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımıza bugüne kadar istisnasız bir şekilde vize uygulanmaktaydı.

19 Şubat 2009 tarihli ABAD’ın (AB Adalet Divanı) Soysal/Savatlı kararı bağlamında diğer AB ülkelerinin yanı sıra Danimarka nezdinde yapılan ısrarlı girişimler sonucunda “hizmet sunma özgürlüğü”nden yararlanmak isteyen vatandaşlarımıza vize muafiyeti tanınmıştır. Bu çerçevede, Danimarka’da hizmet sunma amacıyla ve azami üç ay kalacak vatandaşlarımız vizeden muaf olacaktır.

Danimarka makamlarına göre, “hizmet sunucusu” ile

-istihdam ilişkisi (işçi-işveren ilişkisi) olmayan,

-para karşılığında,

-geçici ancak azami üç ay süreli olarak ve

-başkasına hizmet sunan vatandaşlarımız kastedilmektedir.

Aile ziyareti, turizm, iş görüşmesi, tedavi, öğrenim gibi diğer amaçlarla yapılacak seyahatlerde vize zorunluluğu devam etmektedir. Soysal/Savatlı kararı çerçevesinde vizesiz seyahat edebilecek “hizmet sunucusu” Türk vatandaşlarının göz önünde bulundurmaları gereken diğer koşullar şunlardır:

-“Çalışma izni” koşulu olan mesleklerin icrası için Danimarka’ya seyahat edecek vatandaşlarımız “çalışma vizesi” almak zorundadırlar.

-Hizmet süresi altı aylık dilimlerde üç ayı geçemeyecektir. Hizmet süresi üç ayı geçecekse vize alma zorunluluğu vardır.

-Muafiyetten yararlanacak kişi Danimarka sınırlarında, Türkiye’deki bir şirketin sahibi olduğunu veya Türkiye’deki bir şirket tarafından istihdam edildiğini, Danimarka’da ücret karşılığında hizmet sunacağını gösteren belgeleri ibraz etmek zorundadır.

-Bu özel vize muafiyetinden yararlanan bir kişi Danimarka’ya Almanya dışındaki Schengen ülkeleri üzerinden seyahat edecek ise, Schengen vizesi almalıdır. Almanya dışındaki ülkeler üzerinden Danimarka’ya seyahat edecek Türk vatandaşı “hizmet sunucusu” olduğunu ve bu nedenle Danimarka’ya vizesiz gidebileceğini kanıtlasa dahi sözkonusu ülkelerin sınır yetkilileri tarafından geri çevrilecektir.

Danimarka sınır yetkilileri aşağıdaki belgeleri isteyebilecektir:

-Türkiye’deki şirketin hukuki varlığını ve ticari ilişkilerini gösteren belgeler,

-Kişi şirket sahibi değil ise, şirket ile arasındaki istihdam ilişkisi, iş sözleşmesi ve şirket kimlik kartı,

-Kişinin Danimarka’daki şirkete hizmet sunmak amacıyla bu ülkeye seyahat edeceğine ilişkin belge.

Kısa süreli bir hizmet sunucusu Türk vatandaşının Danimarka Büyükelçiliği veya Başkonsolosluğuna başvurması durumunda, gerekli koşullara sahip olduğu belirlendiği takdirde, sözkonusu müracaatçıya vizeden muaf olduğunu gösteren bir belge verilebilecektir. Vize muafiyetinden yararlanma konusunda tereddüdü olan Türk vatandaşları Danimarka Büyükelçiliğine başvurabilirler. Büyükelçiliğin aşağıda adresi verilen internet sitesinde yer alan açıklamalardan da yararlanılabilir:

http://www.ambankara.um.dk/tr/menu/Haberler/DANIMARKADAHIZMETEDECEKTCVATANDASLARIICINVIZEKOSULLARISOYSALKARARI.htm

Ankara ve İstanbul’da kurulu Danimarka’ya seyahat edeceklere vize veren merkezlerin bu konuda yetkileri olmadığından, yanlış başvuru yapılması ve daha sonra vize muafiyetinin anlaşılması durumunda da vize başvuru harcı iade edilemeyecektir.

Danimarka’ya seyahat edecek olan vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur.