Avusturya'nın Siyasi Görünümü

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun I. Dünya Savaşı sonunda dağılması neticesinde 1918 yılında kurulan Avusturya Cumhuriyeti, 1938'de Nazi Almanyası tarafından ilhak edilmiştir. 1945 yılında ilan edilen İkinci Cumhuriyet döneminde, ülke on yıl Fransa, İngiltere, ABD ve SSCB'nin işgalinde kalmıştır. 1955 yılında imzalanan Devlet Anlaşmasıyla bağımsızlığını yeniden kazanan Avusturya, aynı yıl sürekli tarafsızlık statüsünü benimsemiştir.

Avusturya federal bir cumhuriyettir. Burgenland, Kärnten, Aşağı Avusturya, Yukarı Avusturya, Salzburg, Steiermark, Tirol, Vorarlberg ve Viyana olmak üzere dokuz eyaletten oluşmaktadır. Devlet Başkanı Federal Cumhurbaşkanı, hükümet başkanı ise Federal Başbakandır (Şansölye).

Avusturya Parlamentosu, Ulusal Meclis (Nationalrat) ve Federal Konsey (Bundesrat) olmak üzere iki meclisten oluşmaktadır. Federal Konsey'e Avusturya’daki 9 eyalet, nüfusları oranında belirlenen sayı kadar temsilci göndermektedir.

Cumhurbaşkanı doğrudan halk oylamasıyla 6 yıllık bir süre için seçilmektedir. Cumhurbaşkanlığı görevini 2016 yılında yapılan seçimlerin ardından 2022 yılında tekrar seçilen Alexander van der Bellen yürütmektedir.

Avusturya’da erken genel seçimler 29 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Seçmen sayısının 6.396.802 olduğu, seçime katılım oranının ise %75,6 olarak gerçekleştiği seçimlerde Kurz liderliğindeki Avusturya Halk Partisi (ÖVP) seçimi açık farkla birinci olarak tamamlamıştır. Sosyal Demokrat Parti SPÖ tarihinin en kötü seçim sonucunu yaşamıştır. Özgürlük Partisi FPÖ beklemediği bir kayba uğramıştır. Seçimlerde ÖVP’nin yanısıra başarı elde eden parti Yeşiller Partisi olmuştur. Yeşiller, ÖVP gibi tarihinin en başarılı sonucunu elde etmiştir.

Kurz liderliğindeki ÖVP ile Yeşiller Partisi 7 Ocak 2020 tarihinde koalisyon kurmuştur. 9 Ekim 2021 tarihinde Kurz, Şansölyelik’ten çekilerek görevi Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg’e devretmiştir. Kurz’un ÖVP’deki görevlerinden de istifa etmesi üzerine Schallenberg 2 Aralık 2021 tarihinde yaptığı açıklamada, parti Genel Başkanlığı ile Şansölyeliğin tek kişide toplanması gerektiğini düşündüğünü, bu nedenle Şansölyelik görevini bırakacağını açıklamıştır. Bunun üzerine, ÖVP Genel Başkanı seçilen İçişleri Bakanı Karl Nehammer 6 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı huzurunda yemin ederek Şansölyelik görevini üstlenmiştir. Alexander Schallenberg ise tekrar Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenmiştir.