5 Mayıs; 2004 - DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ NAMIK TAN'IN;HAFTALIK OLAĞAN BASIN TOPLANTISI

TAN:

Sevgili arkadaşlar hepinizi sevgiyle selamlıyorum ve bugünkü basın brifingimize hoş geldiniz diyorum. Benim herhangi bir açıklamam olmayacak. Dolayısıyla sorularınız var ise bunları cevaplandırmaya çalışayım.

SORU: Bugün Sayın Başbakan’ın bir açıklaması oldu. “AB olmazsa Türkiye akacak başka mecra bulur” diye. Bu yönde, başka mecralar bağlamında Dışişleri Bakanlığı’nın hazırlıkları var mı?

CEVAP: Sayın Başbakanımızın ifadeleri üzerine benim bir yorumda bulunmam sözkonusu değildir.

SORU: Kıbrıs Rum Yönetimi’ni tanıma stratejisi üzerinde çalışıyor anlaşıldığı kadarıyla Dışişleri Bakanlığı. Bu strateji üzerine biraz ayrıntı verebilir misiniz? Var mı sizde?

CEVAP: Değerli arkadaşlarım, biz çözüm için her şeyi yaptık. Bu itibarla, bizden herhangi bir beklenti olmamalıdır. Diğer tarafların ne yaptığına ve ne yapacağına bakılmalıdır. Rumların uluslararası tanımaya sahip oldukları bir gerçektir. Biz de KKTC’yi tanımaya devam ediyoruz. Önümüzdeki aylardaki gelişmelere de bakarak konu bütün hukuki ve siyasi veçheleriyle değerlendirilecektir. 1 Mayıs 2004 tarihli Hükümet Açıklaması’nda Kıbrıs’ın AB’ne girmesiyle ilgili olarak Türk hükümetinin tutumunun dayandığı hukuki ve siyasi çerçeve çizilmiş ve bunun içinde değindiğiniz bütün unsurlara yer verilmiştir.

SORU: TIR’lar sorunu var şu anda Avrupa’ya giden. Bunlarla ilgili bir girişiminiz oldu mu? 

CEVAP: Bu konuda da sizlere biraz bilgi vermek isterim. Bildiğiniz üzere, bu belgeleri hazırlayan kurum Türkiye Motorlu Taşıtlar Bürosu. Bu, merkezi Londra’da bulunan Bürolar Konseyi’nin bir üyesi. Bendeki bilgilere göre 43 ülke bürosu buna üye. Bu kartların geçerliliği konusu bir süredir gündemimize taşınmıştı. Şimdi yeşil kart veren sigorta şirketleri, yeni kartlar tanzim etmeye başlamışlardır. Biliyorsunuz bu kuruluş bir devlet organı değildir. Dolayısıyla bu kuruluşun tasarruf ve işlemleri de devlet tasarrufu ve işlemi sayılmayacağından, herhangi bir şekilde tanıma konusuyla ilişkilendirilemez. Tamamen teknik bir unsurdur, teknik bir meseledir. Önümüzdeki günlerde yeni kartların tanzimiyle birlikte bu mesele aşılacaktır.

SORU: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bayrağının İstanbul’da göndere çekilmesi diplomatik açıdan ne anlama geliyor? Bunu izah edebilir misiniz bize? Hangi gerekçeyle Türkiye Cumhuriyeti’nin tanımadığı bir ülkenin bayrağı göndere çekildi?

CEVAP: O konuda benim bir bilgim yok. Bayrağın hangi vesileyle çekildiğine dair herhangi bir bilgim yok. Ona bakarız, size cevap veririm bu konuda.

SORU: Başbakan’ın gezisi sırasında Batı Trakya’ya yapacağı ziyaretin Yunanistan yönetiminde rahatsızlık yarattığı yönünde Rum basınında yer alan bazı haberler vardı. Bu konuda acaba Dışişleri Bakanlığına iletilmiş herhangi bir rahatsızlık var mı? 

CEVAP: Sizden istirhamım, Sayın Başbakanımızın ziyaretiyle ilgili konularda Başbakanlıktan bilgi almanız. Biz o konularda ayrıntılara girmeye mezun değiliz.

SORU: Bu konuda teknik bir bilgi isteyeceğim sizden. Batı Trakya’da yaşayan Türkler Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan arasında hangi tabirle nitelendiriliyorlar. “Türkçe Konuşan Azınlıklar” mı yoksa “Türk Azınlıklar” mı, “Müslüman Azınlıklar” mı? Statüsü nedir oradakilerin, izah eder misiniz?

CEVAP: Bunlar bellidir. Bizim tutumumuzu evvelden beri biliyorsunuz. Bunların ayrıntısına burada tekrar girmeye lüzum yoktur. Bizim oradaki soydaşlarımızın statüsü bütün anlaşmalarda açıklıkla yer almıştır.

SORU: Bakanın EUROMED çerçevesinde yapacağı ikili görüşmeler hakkında bilgi verir misiniz?

CEVAP: Sayın Bakanımız EUROMED toplantısında ikili görüşmeler yapacaklar ancak bunlar kesin takvime bağlanmış, saatlendirilmiş görüşmeler olmayacak. Takdir ederseniz, bu görüşme marjında birçok muhatabıyla ikili görüşmelerde bulunacak.

SORU: Saat belli olmasa da isim verebilir misiniz?

CEVAP: Bütün muhataplarıyla fırsat bulduğu ölçüde, zaman yetiştiği ve müsaade ettiği ölçüde görüşecek.

SORU: Güney Kıbrıs’ın  tanınması, coğrafi tanınma, bölgesel tanınma gibi çalışmalar yapılıyor? Güney Kıbrıs’ın tanınması halinde Kuzey Kıbrıs’la Türkiye’nin ilişkileri nasıl olacak? Örneğin bir gümrük birliği var, hiçbir zaman uygulamaya konulmadı. Rum tarafıyla bir gümrük birliği anlaşması yapılması çok büyük olasılık. Kuzey Kıbrıs’la Türkiye’nin ilişkileri nasıl olacak Rum tarafıyla ilişkiler başladığı zaman? Yani nasıl korunacak?

CEVAP: Biraz önce verdiğim cevapta, önümüzdeki döneme ilişkin neler yapacağımızın çerçevesini de çok açıklıkla çizdim. Dolayısıyla onu hep beraber göreceğiz.

SORU: AKPM oylamasında Azerbaycan milletvekillerinin bilinçli olarak oy kullanmadığı ortaya çıktı. Bunun Ermenistan için bir örnek teşkil ettiğini düşünüyor musunuz? Genel olarak Azeri vekillerinin ve diğer Türkiye’ye destek vermediği söylenen, destek vermesi beklenen ülkelerin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

CEVAP: Sorunuzun Azerbaycan’la ilgili bölümüne cevaben, kendileri tarafından açıklıkla gerekçeleri ortaya konuldu. Biz iki ülke arasındaki yakın ilişkiler çerçevesinde her konuda olduğu gibi, bu konularda da Azeri makamlarıyla görüş alışverişinde bulunmaya, değerlendirmeler yapmaya tabii ki devam ediyoruz.

SORU: AİHM’den Merve Kavakçı  davasına ilişkin olarak savunma talebi geldi mi?

CEVAP: Geldi

SORU: Ne zaman geldi ve nasıl bir süreç işleyecek?

CEVAP: Yanılmıyorsam önceki gün geldi. Bu konu, bu dosya tabiatıyla incelenip değerlendirilecektir. Buna uygulanacak süreç de zaten kamuoyuna açık bilgilerde yer almaktadır. Dolayısıyla bunun ötesinde söylenecek bir şey yok bu aşamada.

SORU: Savunmayı ne kadar süre içerisinde yapmak zorundayız?

CEVAP: Teknik olarak benim bildiğim, üç ay süresi var. Ancak o sürenin uzatılması imkanı var.

SORU: Böyle bir uzatma talebinde  bulunacak mıyız?

CEVAP: Şimdiden bu tür sorulara yanıt vermek mümkün değil biliyorsunuz.

SORU: Türkiye’nin Acara sınırı kapatması gibi bir durum sözkonusu mu? Acaristan’a olan, yani Batum’a olan Türkiye’nin garantörlüğü çerçevesinde bir hazırlığı var mı?

CEVAP: Sorunuzun ikinci kısmını anlamadım ama birinci kısmıyla ilgili olarak; bu aşamada herhangi bir kapatma sözkonusu değil. 

SORU: Aynı kapsamda bir sorum olacaktı. Gürcistan Devlet Başkanı, Acaristan liderine nota gönderdi. 10 gün içerisinde silahlarınızı teslim etmezseniz............... Bununla ilgili Türkiye sanırım Gürcistan Büyükelçiliğine bilgi verdi. Sizin yanıtınız ne oldu?

CEVAP: Zeynep hanım biliyorsunuz, o konularda da dün sizlere aşağı yukarı bire bir girişimlerimizin, temaslarımızın sefahatini anlattım ama elbette Gürcistan bizim en yakın komşularımızdandır. Biz buradaki gelişmelerle yakından ilgiliyiz. Olayları da yakından takip ediyoruz. Gerektiğinde ve gerekli zamanlarda girişimlerimizi de yapıyoruz.Yine size bilgi verdiğim üzere, Sayın Bakanımız önceki gün Başbakan Zvania ile görüştüler. Bugünkü basında o görüşmelere ilişkin bilgi yer alıyor. Dolayısıyla bu konuda bunun ötesinde söyleyecek bir şey olduğunu düşünmüyorum.

SORU: Irak’ta ABD’nin elinde, terörist statüsüyle yakalanmış ya da gayri kanuni yollardan Irak’ta bulunmaları nedeniyle yakalanmış Türkiye vatandaşı esir var mı? Varsa sayıları ne kadar?

CEVAP: Bilmiyorum ama bakarım. Çünkü çok spesifik bir bilgi bu. Olup olmadığı hususunu araştırayım. Size en kısa zamanda bilgi veririm.

SORU: Rum tarafından gelen haberler, Rum tarafının dönüşme sürecini başlatması idi. İstekleri var. Böyle bir girişim karşısında Türkiye nasıl cevap verecek? Yeni müzakerelerin olmasına nasıl bakıyor Türkiye?

CEVAP: Bu sorunuz ve benzeri soruların cevabı her seviyede verildi. Gerek Sayın Bakanımız, gerek Başbakanımız, gerek diğer siyasi yetkililer ve üst düzey bürokratlar tarafından. Dolayısıyla şimdi bu tür spesifik, tek tek konulara girmeyelim lütfen.

SORU: Bugün gazeteye yansıyan bir iddia vardı Amerikan gazetelerinden. Bu Guantanamo’daki Türklerin sayısı sekizmiş galiba. Sizdeki bilgilerle örtüşüyor mu? 

CEVAP: Örtüşmüyor. Ancak biz bu haber üzerine gerekli tetkiki yapıyoruz. Soruşturuyoruz. Size bu konuda da bir-iki gün sonra bilgi verebilirim.

SORU: Bizdeki sayı kaç Namık Bey?

CEVAP: Bizdeki sayı yanlış hatırlamıyorsam en son beşti. Ama söylediğim gibi bu konuda size daha sağlıklı bilgi verebilmek için bir-iki gün sonrayı beklemek lazım.

SORU: Talat’ın ABD dönüşü Ankara’ya gelmesi sözkonusu olabilir mi?

CEVAP: Bilmiyorum. Öyle bir bilgi yok bende. 

Evet arkadaşlar, başka sorunuz olmadığını anlıyorum. Tekrar size teşekkür ediyorum ve toplantımızı kapatıyoruz.