06 Ekim 2004, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan’ın Haftalık Olağan Basın Toplantısı

TAN:
Değerli arkadaşlarım, bugünkü basın brifingine hoş geldiniz. Hepinizi, her zaman olduğu gibi, sevgiyle selamlıyorum. Müsaade ederseniz, önümüzdeki bir-iki gün itibariyle programa ilişkin size bilgi vermek istiyorum.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw bölgeye yapmakta olduğu ziyaret çerçevesinde Türkiye’ye de bir çalışma toplantısı amacıyla gelecektir. Yarın, yani 7 Ekim günü, 8.30-9.30 arası Sayın Bakanımızla bir çalışma kahvaltısı olacaktır. Burada, tabiatıyla, her iki bakana refakat eden heyetler de yer alacaklardır. 9.30’da Konut’ta Ortak Basın toplantısı düzenlenmesi öngörülmektedir. Daha sonra Konuk Bakanın programı devam etmektedir. İçişleri Bakanımızla ve Adalet Bakanımızla görüşmeleri sözkonusudur. Bunları ilgili Bakanlıklardan teyit etmenizi öneririm. Konuk Bakan öğleden sonra Ankara’dan ayrılacaklardır.

SORU: Gündemine ilişkin birkaç başlık verebilir misiniz?

CEVAP: Gündem, iki ülke ilişkileri, bölgesel konular, iki ülkeyi ilgilendiren uluslararası konulardan oluşuyor. Tabiatıyla Irak ile ilgili konular da ele alınacaktır.

SORU: ......

CEVAP: İngiltere Dışişleri Bakanlığı siyasi direktörü ile Bakanlığımız Müsteşarı arasında zaten siyasi istişareler yapılacak idi. Nitekim İngiltere Dışişleri Bakanı siyasi direktörü, yani Müsteşarı, John Sawers da Konuk Bakanın heyetinde yer alıyor. Bu çerçevede, Orta Doğu ve Kuzey Afrika İşlerinden Sorumlu Genel Müdürümüz Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu’nun da heyette yer alan muhataplarıyla görüşmelerde bulunması öngörülüyor.

SORU: ........

CEVAP: O konuları bilmiyorum, onları öğreniriz sonra.

Bunun dışında, biliyorsunuz, İsveç Dışişleri Bakanı ülkemize gelmiş bulunuyor. Yarın onunla da Sayın Bakanımızın biraraya gelmesi sözkonusu. İngiltere Dışişleri Bakanı’yla görüşmelerin hemen ardından, saat 10.45’te yine Konut’ta her iki ülke heyetleri arasında görüşmeler yapılacak. Bilahare, 12.15’te de yine bir ortak basın toplantısı düzenlenmesi programlanmış durumda. 12.30’da Konuk Bakan ve heyeti onuruna Sayın Bakanımız bir öğle yemeği verecekler. Konuk Bakan 14.40’da, öğleden sonra, ülkemizden ayrılacak.

Bunları söyledikten sonra, yine hepinizin bildiği üzere, bugün İlerleme Raporu’nun açıklanması sözkonusu. Bugünkü program itibariyle size, bize ulaşan bilgilere nazaran biraz bilgi vermem gerekirse, 12.30’da Prodi’nin bir basın toplantısı düzenlemesi öngörülüyor. Bunları sizlere sadece bilginiz olsun diye söylüyorum. Bunları ilgili makamlardan, kuruluşlardan “check” etmeniz gerekir. Saat 13.00’te Sayın Başbakanımızın AKPM’de bir konuşması olacak. Bilahare 13.30’da -yine bütün bunları bizde mevcut bilgilere nazaran söylüyorum- Verheugen’ın bir basın toplantısı düzenlemesinin planlandığı öğrenildi. Öğleden sonra, Sayın Bakanımızın bir basın toplantısı yapması sözkonusu. Bunun zamanını ve yerini size tam kararlaştırdığımızda bildireceğim.

Benim söyleyeceklerim bundan ibaret. Sizlerin soruları olacak ise onları da cevaplamaya çalışayım.


------------

SORU: Bu sabah itibariyle Sayın Bakan’ın Avrupalı muhatapları arasında telefon trafiği oldu mu?

CEVAP: Hayır, şu ana kadar, dün yaptığı telefon görüşmelerinin dışında, bir telefon görüşmesi olmadı.

SORU: Dünkü görüşmeleri özetleyebilir misiniz? Dün akşam yaşanan telefon trafiğini.

CEVAP: Onları açıklamıştım daha önce. Basında da yer alıyor. Ajans haberinde de gayet açıklıkla yer alıyor. Ancak, bir kez daha söylemem gerekirse, Verheugen, Fischer, Bot ve Moratinos’la görüştüler biliyorsunuz. Bu görüşmelerde, yine daha önce söylediğim üzere, Sayın Bakanımız ilerleme raporuna ilişkin görüşlerimizi ve beklentilerimizi, elimizdeki mevcut bilgilere nazaran, muhataplarına ilettiler ve son müdahalelerini yaptılar.

SORU: Jack Straw ile ilgili bir şey sormak istiyorum. Kuzey Irak’a gitti ve Necirvan Barzani ile yaptığı görüşmelerde Kerkük konusu .............. erteleme tavsiyesinde bulundu. Kürtlerin Kerkük’e göç etmesini durdurmak istedi. Kerkük konusu Türkiye’de çok büyük bir hassasiyet konusu. Siz nasıl buluyorsunuz Jack Straw’un gidip Kürt liderlerine böyle tavsiyelerde bulunmasını?

CEVAP: Bu konular –malumunuz, biraz önce de söyledim- yarinki müzakerelerde, görüşmelerde tabiatıyla değerlendirilecek. Sayın Bakanımız muhatabıyla bu konuları da ayrıntılı bir şekilde ele alacaklar.

SORU: Barzani’nin de Ankara’ya gelme planı olduğu ya da Ankara’nın kendisine çağrıda bulunduğu, görüşme talebinde bulunduğu haberleri var. Doğru mudur acaba?

CEVAP: Onu bilmiyorum, öğrenirim ve size bildiririm.

SORU: Jack Straw’un ziyareti önceden planlı mıydı, son 24 saatte çıkan bir ziyaret mi?

CEVAP: Son 24 saat değil, ancak sanıyorum bu hafta başlarında ortaya çıkan bir konudur.

SORU: Türkiye Avrupa Birliği üyeliği için Lozan’daki bazı maddelerin değiştirilmesini ya da bu maddelere ilave yapılmasını kabul edecek mi?

CEVAP: Müsaade ederseniz ben bu konulardaki sorularınızı cevaplamak istemiyorum. Çünkü, hepiniz biliyorsunuz, rapor henüz açıklanmadı. Gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra bizzat Sayın Bakanımız sizlere bu konudaki görüşlerimizi, politikalarımızı ve beklentilerimizi anlatacaklardır ve sorularınızı cevaplandıracaklardır.

SORU: Ankara’nın rapora ilişkin umudu, beklentisi  ne yönde açıklanacağı ana kadar?

CEVAP: Onu da biliyorsunuz. Biz tabiatıyla, AB’nin, Türkiye’nin bütün kriterleri eksiksiz yerine getirdiğini ve Türkiye’ye müzakere tarihi verildiğini en açık ifadelerle ve net bir şekilde bu raporda belirtmesini bekliyoruz. Beklentimiz budur.

SORU: Belki “off-the-record” olabilir ama rapordan sonra, önümüzü görmek amacıyla, bundan sonra ne yapılacağına ilişkin bir perspektif çizebilir misiniz, 17 Aralık’a kadarki dönemde?

CEVAP: Bütün bunlar için şu anda çok erken. Bugün raporun açıklanması itibariyle başlayan süreçte elbette size birçok vesilelerle bu konuda nasıl bir strateji izleyeceğimizi, nasıl bir tutum belirleyeceğimizi anlatacağız.

SORU: Sayın Bakan dün akşamki telefon diplomasisini Brüksel’den gelen rivayetler üzerine mi yaptı yoksa oradan gönderilen bilgiler üzerine mi? İlerleme Raporu’nun içeriği açısından soruyorum bu soruyu.

CEVAP: Biliyorsunuz bizim orada bir Daimi Temsilciliğimiz var. Onlar Komisyon yetkilileriyle ve oradaki bütün ilgili makamlarla, düzenli ve yoğun bir temas içindeler. Elbette ki Sayın Bakanımız oradan gelen bilgiler üzerine bu girişimlerde bulundular.

SORU: Bazı olumsuzluklar mı var yoksa yeni ilave mi istedi Sayın Bakan?

CEVAP: Değerlendirmeler neticesinde, bir dizi telefon görüşmesinin yapılmasının gerekli olduğu sonucuna varıldı, onun üzerine bunlar gerçekleşti.

SORU: Sayın Bakanımızın özellikle AB’li bakanlarla görüşmesinden aldığı yanıt oldu mu?

CEVAP: Bu konuda söyleyeceklerimi söyledim. Takdir ederseniz bunun ötesinde daha fazla bir şey söylemek doğru olmaz. Sizden biraz daha sabretmenizi rica ediyorum.

SORU: Rum tarafı, Türkiye’nin 17 Aralık’ta Kıbrıs’la gümrük birliği ve GKRY’yi tanımadığı sürece, Türkiye’nin tarih alamayacağını ileri sürüyor. Gümrük Birliği tamamlandı. 17 Aralık’taki Zirvede oybirliği gerekiyor. Rum yönetimi “kesinlikle tarih alamazlar Kıbrıs’ı tanımadıkları sürece” diyorlar. Siz nasıl bakıyorsunuz?

CEVAP: Rum yönetiminin söyledikleri, her zaman olduğu gibi, Rum yönetimini bağlar. Bu kadar söylemek istiyorum.

Başka sorunuz olmadığını anlıyorum. Çok teşekkürler.